Επιφανείς οικονομολόγοι συνιστούν διαγραφή χρεών από την ΕΚΤ και η Λαγκάρντ παθαίνει εγκεφαλικό
Σχεδόν 150 οικονομολόγοι κάλεσαν την Παρασκευή την ΕΚΤ να δώσει 2,5 τρισεκατομμύρια ευρώ (3,0 τρισεκατομμύρια δολάρια) για να ενισχύσει την οικονομική ανάκαμψη της ζώνης ενιαίου νομίσματος από την πανδημία COVID-19, διαγράφοντας το δημόσιο χρέος που κατέχει.
Σε μια ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύτηκε σε Le Monde στη Γαλλία, El Pais στην Ισπανία, La Libre Belgique στο Βέλγιο, Der Freitag στη Γερμανία και το Avvenire στην Ιταλία, οι οικονομολόγοι σημειώνουν ότι το ένα τέταρτο του δημόσιου χρέους των εθνών που χρησιμοποιούν το ευρώ ανήκει πλέον στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
«Χρωστάμε στους εαυτούς μας το 25% του χρέους μας κι αν αποπληρώσουμε το ποσό αυτό, θα πρέπει να το βρούμε αλλού, είτε δανειζόμενοι για να το αναχρηματοδοτούμε αντί να επενδύουμε, είτε αυξάνοντας τους φόρους, ή μειώνοντας τις δαπάνες», εξήγησαν οι οικονομολόγοι, ανάμεσά τους πενήντα Γάλλοι, συμπεριλαμβανομένου του Τομά Πικετί, ο βέλγος πρώην υπουργός Πολ Μανιέτ, ο ούγγρος άλλοτε ευρωπαίος επίτροπος Άντορ Λάζλο.
Και οι τρεις αυτές επιλογές θα καταστέλλουν την ανάπτυξη και θα αναστέλλουν την ανάκαμψη.
Οι οικονομολόγοι προτείνουν αντ 'αυτού η ΕΚΤ να διαγράψει αυτά τα χρέη σε αντάλλαγμα για τις χώρες που δεσμεύονται να ξοδέψουν το αντίστοιχο ποσό σε μια πράσινη μετάβαση και κοινωνικά έργα, τα οποία λένε οι οικονομολόγοι θα οδηγήσουν σε ένα πακέτο τόνωσης σχεδόν 2,5 τρισεκατομμυρίων ευρώ.
Μια τέτοια κίνηση «θα έδινε αμέσως στα ευρωπαϊκά έθνη τα μέσα για την πράσινη ανάκαμψή τους, αλλά θα θεραπεύσει επίσης τις σοβαρές κοινωνικές, πολιτιστικές και οικονομικές ζημίες που υπέστησαν οι κοινωνίες μας κατά τη διάρκεια της καταστροφικής κρίσης για την υγεία του COVID-19», έγραψαν.
Η οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 6,8% πέρυσι και οι ελπίδες για ισχυρή ανάκαμψη φέτος εξασθενίζουν καθώς η διάθεση εμβολίων έχει κινηθεί αργά, ενώ νέες, πιο μεταδοτικές παραλλαγές του κοροναϊού εξαπλώνονται παγκοσμίως.
Πέρυσι, ένας ανώτερος αξιωματούχος της ΕΚΤ απέκλεισε την ακύρωση χρεών ως επιλογή, λέγοντας ότι θα υπονόμευε την εμπιστοσύνη στο ευρώ.
Οι οικονομολόγοι δήλωσαν ότι δεν υπάρχουν νομικά εμπόδια στην κίνηση, αλλά είναι ζήτημα της πολιτικής βούλησης των ευρωπαίων ηγετών να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία νομισματικής πολιτικής στο έπακρο.
«Αδιανόητη» για την Κρ. Λαγκάρντ η διαγραφή χρέους εξαιτίας της
πανδημίας
Η διαγραφή χρέους εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού είναι «αδιανόητη» καθώς θα αποτελούσε «παραβίαση της συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία απαγορεύει αυστηρά τη νομισματική χρηματοδότηση κρατών», υπογράμμισε σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται στο φύλλο της Journal du Dimanche που κυκλοφορεί η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Κριστίν Λαγκάρντ.
«Αυτός ο κανόνας αποτελεί μια από τις κολόνες των θεμελίων του ευρώ», εξήγησε η κυρία Λαγκάρντ στη γαλλική εβδομαδιαία εφημερίδα. «Αν η ενέργεια που ξοδεύεται για να ζητείται η ακύρωση χρέους από την ΕΚΤ αφιερωνόταν στον διάλογο για την αξιοποίηση του χρέους, αυτό θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο! Για ποιο πράγμα θα γίνουν δημόσιες δαπάνες; Σε ποιους τομείς του μέλλοντος θα επενδύσουμε; Αυτό είναι το ουσιώδες σήμερα», πρόσθεσε η άλλοτε υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας και μετέπειτα γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που ανέλαβε την προεδρία της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο του 2019
«Όλες οι χώρες της ευρωζώνης θα βγουν από αυτή την κρίση με αυξημένα επίπεδα χρέους», εκτίμησε η κυρία Λαγκάρντ μιλώντας στη JDD. Όμως «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα μπορέσουν να το αποπληρώσουν. Τα χρέη είναι διαχειρίσιμα μακροπρόθεσμα. Οι επενδύσεις σε τομείς καθοριστικούς για το μέλλον θα οδηγήσουν σε ισχυρότερη ανάπτυξη». Όπως είναι διαχειρίσιμο το ελληνικό χρέος έτσι θα είναι και τα άλλα. Όπως μας έσωσε μετά το 2010 θα μας ξανασώσει όπως και τα άλλα θύματα της πολιτικής τους.
«Η ανάκαμψη θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, άρα θα οδηγήσει σε ομοσπονδοποίηση (της οικονομίας). Θα κινηθούμε προς μιαν άλλη οικονομία, πιο ψηφιακή, πιο πράσινη, πιο στρατευμένη έναντι της κλιματικής αλλαγής και της προστασίας της βιοποικιλότητας», εκτίμησε η Κριστίν Λαγκάρντ που ως γνωστόν πέφτει πάντα μέσα στις προβλέψεις της…
Άμεσα, προέβλεψε ότι «το 2021 θα είναι χρονιά ανάκαμψης. Η
οικονομική ανάκαμψη έχει καθυστερήσει, αλλά δεν έχει κατεδαφιστεί. Προφανώς,
αναμένεται με ανυπομονησία». Κρατώντας μια πισινή δήλωσε: Ωστόσο, «δεν είμαστε
ακόμη ασφαλείς έναντι ρίσκων ακόμη άγνωστων», ενώ «δεν θα επανέλθουμε στο
επίπεδο οικονομικής δραστηριότητας που καταγραφόταν προτού εκδηλωθεί η πανδημία
πριν από τα μέσα του 2022», προειδοποίησε.
Επιμέλεια: Α.Κ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, LeMode, english.alarabiya.net
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου