Μελέτη της ΕΤΕ: Οι οικονομικές προοπτικές της ζώνης του ευρώ υπόκεινται σε εξαιρετική αβεβαιότητα

 Μελέτη της ΕΤΕ: Οι οικονομικές προοπτικές της ζώνης του ευρώ υπόκεινται σε εξαιρετική αβεβαιότητα


Οι οικονομικές προοπτικές της ζώνης του ευρώ υπόκεινται σε εξαιρετική αβεβαιότητα, παρά την άνευ προηγουμένου προσαρμογή της νομισματικής πολιτικής και αρκετούς κύκλους δημοσιονομικής τόνωσης.

Βασικές επιλογές

Σύμφωνα με τη μελέτη:

Η πανδημία έχει μεγάλο αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό. Το πραγματικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 9,4% το εξάμηνο του 2020, προτού σημειώσει άνοδο κατά 5,2% σε εξαμηνιαία βάση στο εξάμηνο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, αφήνοντας την πλήρη ανάπτυξη του ΑΕΠ το 2020 στο -7,1% σε ετήσια βάση. Συνολικά, αναμένουμε μερική ανάκαμψη το 2021 + 4,4% σε ετήσια βάση, ακολουθούμενη από + 4,6% σε ετήσια βάση το 2022, με απόδοση να επιστρέφει στο προ-πανδημικό επίπεδο στα μέσα του 2022. Θεωρούμε τους κινδύνους για το βασικό σενάριό μας ισορροπημένους, αν και οι προοπτικές υπόκεινται σε ακραία αβεβαιότητα, που συνδέονται κυρίως με τις εξελίξεις πανδημίας.



Ο πληθωρισμός παραμένει συγκρατημένος λόγω της περιορισμένης κατανάλωσης, με την κύρια αύξηση της αρνητικής περιοχής. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, ο βασικός πληθωρισμός βάσει του ΔΤΚ θα μειωθεί από τον Ιανουάριο του 2021 (κατά μέσο όρο 0,5% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο του 21) λόγω της λήξης της μείωσης του ΦΠΑ στη Γερμανία και θα ομαλοποιηθεί προς 1,1% σε σχέση με το τέλος του 2021. Όσον αφορά τον ονομαστικό πληθωρισμό, αναμένουμε να είναι κατά μέσο όρο + 0,5% σε ετήσια βάση το 1ο τρίμηνο του 21ου έτους, πριν αυξηθεί περαιτέρω κατά τη διάρκεια του 2021, σε μέσο όρο 1,3% σε ετήσια βάση, έναντι + 0,3% σε ετήσια βάση, κατά μέσο όρο, το 2020, επίσης υποστηρίζεται από την αναμενόμενη ανάκαμψη των τιμών της ενέργειας.

Η νομισματική πολιτική αναμένεται να παραμείνει εξαιρετικά ευνοϊκή το 2021, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φαίνεται αποφασισμένη να παραμείνει «ενεργή», έως ότου λήξει η πανδημική κρίση και η οικονομική δραστηριότητα επανέλθει στο κανονικό. Συνολικά, ο ισολογισμός της ΕΚΤ ανέρχεται σε 7,0 δισεκ. Ευρώ από τα επίπεδα πριν από την πανδημία 4,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ αναμένεται να φθάσει τα 8,4 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου (70% του ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ) έως τον Μάρτιο του 2022. Επιπλέον, με την πολιτική της αναμένονται τα επιτόκια να παραμείνουν κοντά ή κάτω από το μηδέν τουλάχιστον έως το 2022.

Ο συνδυασμός νομισματικής και δημοσιονομικής στήριξης, παρείχε ζωτική υποστήριξη στην οικονομία της ζώνης του ευρώ. Τα διακριτικά φορολογικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των φορολογικών περικοπών και των αυξημένων κρατικών δαπανών μέσω εκτεταμένων βραχυχρόνιων προγραμμάτων εργασίας και επιδοτήσεων μισθών, ανέρχονται περίπου στο 5% του ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ. Περαιτέρω φορολογικά μέτρα εφαρμόστηκαν σε εθνικό επίπεδο από τα τέλη Νοεμβρίου και αναμένονται περισσότερα καθώς το κύμα Covid-19 εξελίσσεται, ακολουθούμενο από περισσότερη υποστήριξη μέσω του NGEU, πιθανότατα από το H2: 2021, υποδηλώνοντας ότι η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να μετατραπεί σε μια μέτρια ώθηση.

Σχόλια