Μπλόκαραν τις γραμμές των τρένων οι Ινδοί αγρότες κατά της γεωργικής αντιμεταρρύθμισης
Χιλιάδες διαδηλωτές αγρότες μπλόκαραν χτες Πέμπτη τα δρομολόγια των τρένων, κάνοντας καθιστική διαμαρτυρία σε σιδηροδρομικές γραμμές σε διάφορες περιοχές της βόρειας Ινδίας, διατρανώνοντας το αίτημά τους για την κατάργηση των νέων νόμων περί γεωργικής αντιμεταρρύθμισης που έχουν πυροδοτήσει μήνες μαζικών διαδηλώσεων.
Μια εθνική διαμαρτυρία "Rail Roko" που κάλεσε ο Samyukta Kisan Morcha κατά των νέων αγροτικών νόμων έγινε μεταξύ 12 το μεσημέρι και 16:00 στις 18 Φεβρουαρίου. Το "rail roko" σηματοδοτεί την 85η ημέρα από τη στιγμή που οι αγρότες συγκεντρώθηκαν στα σύνορα του Δελχί για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους νέους γεωργικούς νόμους. Τα αγροτικά συνδικάτα Samyukta Kisan Morcha καιJoint Farmers ’Front διοργάνωσαν τετράωρο αποκλεισμό των τρένων σε 24 διαφορετικές τοποθεσίες.
Η τηλεόραση έδειξε διαδηλωτές καθισμένους σε σιδηροδρομικές γραμμές στις πόλεις Hapur, Modinagar, Kurukshetra και σε πολλά άλλα μέρη στις πολιτείες Χαριάνα, Πουντζάμπ και Ούτερ Πραντές, με τις εκεί σιδηροδρομικές αρχές να σταματούν τα δρομολόγια των τρένων.
Οι αρχές ανέπτυξαν χιλιάδες μέλη των δυνάμεων ασφαλείας στους σιδηροδρομικούς σταθμούς και σε διαδρομές για να αποτρέψουν βίαιες εκδηλώσεις.
Οι διαδηλωτές έφεραν πανό και σημαίες καταγγέλλοντας τους τρεις νόμους που ενέκρινε το Κοινοβούλιο τον Σεπτέμβριο, οι οποίοι, όπως λένε, θα τους φτωχοποιήσουν ακόμα περισσότερο και θα τους αφήσουν στο έλεος των εταιρειών.
«Οι αγρότες αποφασίσαμε ότι ο αγώνας για την κατάργηση αυτών των τριών νόμων συνδέεται με τη ζωή μας, συνδέεται με το μέλλον μας, συνδέεται με τα παιδιά μας και συνδέεται με το καθημερινό μας ψωμί. Είτε θα επιβιώσουμε και τα περιουσιακά μας στοιχεία θα επιβιώσουν, είτε η χώρα δεν θα μπορέσει επίσης να επιβιώσει, καθώς δεν θα έχουν για φαγητό», δήλωσε ο Hari Prakash, ένας 70χρονος αγρότης σε μπλόκο σιδηροδρομικών γραμμών, στα περίχωρα του Νέου Δελχί.
Ο Rakesh Tikait, ένας ηγέτης των αγροτών, δήλωσε ότι δεν θα τερματίσουν τις διαμαρτυρίες τους έως ότου η κυβέρνηση καταργήσει τους νόμους.
Οι διαδηλώσεις έγιναν βίαιες στις 26 Ιανουαρίου, την Ημέρα Δημοκρατίας της Ινδίας, όταν μια ομάδα αγροτών εισέβαλαν με τρακτέρ στο Κόκκινο Φρούριο του 17ου αιώνα στο Νέο Δελχί. Εκατοντάδες αστυνομικοί και δεκάδες αγρότες τραυματίστηκαν και ένας διαδηλωτής πέθανε.
Δεκάδες χιλιάδες αγρότες στρατοπεδεύουν στα περίχωρα του Νέου Δελχί από τον Νοέμβριο. Έντεκα γύροι συνομιλιών μεταξύ των αγροτών και του υπουργού Γεωργίας Narendra Singh Tomar δεν κατάφεραν να φέρουν κάποια πρόοδο.
Η κυβέρνηση λέει ότι οι νόμοι είναι απαραίτητοι για τον εκσυγχρονισμό της ινδικής γεωργίας. Προσφέρθηκε ωστόσο να καθυστερήσει την εφαρμογή τους για 18 μήνες, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις αντιρρήσεις των αγροτών, οι οποίοι ωστόσο δεν αποδέχτηκαν την αναστολή των εν λόγω νόμων και απαιτούν την κατάργησή τους.
Οι αγρότες πιστεύουν ότι η νομοθεσία θα καταστρέψει τα κέρδη τους τερματίζοντας τις εγγυημένες τιμές για το σιτάρι και το ρύζι και θα τους αναγκάσει να πουλήσουν σε ισχυρές εταιρείες σε φθηνότερες τιμές.
Ο υπουργός από την πλευρά του υποστηρίζει είπε ότι η νέα νομοθεσία θα οδηγήσει σε περισσότερες ιδιωτικές επενδύσεις στη γεωργία και θα αυξήσει τα κέρδη δημιουργώντας αποθήκες όπου οι αγρότες μπορούν να αποθηκεύουν και να πωλούν τα προϊόντα τους όταν οι τιμές είναι ευνοϊκές.
ΠΗΓΗ: efsyn.gr,
Indiatimes, Hindustantimes
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου