Δεκάδες πεθαίνουν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων και μπλόκων των ανυποχώρητων αγροτών της Ινδίας Ο Μόντι προσφέρει περισσότερες συνομιλίες

 Δεκάδες πεθαίνουν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων και μπλόκων των ανυποχώρητων αγροτών της Ινδίας Ο Μόντι προσφέρει περισσότερες συνομιλίες


Από τα τέλη Νοεμβρίου, δεκάδες χιλιάδες Ινδοί αγρότες έχουν φτάσει στο Νέο Δελχί και μπλοκάρουν τους αυτοκινητόδρομους που οδηγούν στην πόλη, διαμαρτυρόμενοι για τρία νομοσχέδια που πέρασαν και στα δύο σώματα του Κοινοβουλίου της Ινδίας τον Σεπτέμβριο.

 Οι διαδηλώσεις έκτοτε εξαπλώθηκαν και σε άλλα μέρη της χώρας με τους αγρότες να μπλοκάρουν δρόμους και σιδηροδρομικές γραμμές και να περιορίζουν την κυκλοφορία ανθρώπων και αγαθών, συμπεριλαμβανομένων των αγροτικών προϊόντων.

Οι νόμοι που πέρασε η κυβερνητική πλειοψηφία, που σαρώνουν το καθεστώς ελάχιστων εγγυημένων τιμών και των κανόνων που εξασφάλιζαν στο παρελθόν την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας,  διευκολύνουν την πλήρη ασυδοσία στις εταιρείες για χειραγώγηση τιμών, για την εμπορία, αποθήκευση  και κίνηση τους και ουσιαστικά προδιαγράφουν το τέλος των μικρών αγροτών όπως έγινε σε πολλές χώρες του κόσμου.



Κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες το ποσοστό του ΑΕΠ της χώρας από τον αγροτικό τομέα έχει μειωθεί από 23% σε 16%.

Τουλάχιστον 25 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, αρκετοί από αυτούς λόγω  του κρύου καιρού, κατά τη διάρκεια της πλέον των τριών εβδομάδων διαμαρτυρίας από τους αγρότες στα όρια της ινδικής πρωτεύουσας, είπε η αστυνομία, καθώς ο πρωθυπουργός Narendra Modi προσφέρει «πολύ ταπεινά» να πραγματοποιήσει περαιτέρω συνομιλίες με τους διαμαρτυρόμενους αγρότες.

Ο Manoj Yadav, γενικός διευθυντής της αστυνομίας στο βόρειο κράτος Haryana, δήλωσε στο Al Jazeera την Παρασκευή ότι τουλάχιστον 25 αγρότες έχουν πεθάνει από τις 26 Νοεμβρίου όταν δεκάδες χιλιάδες αγρότες άρχισαν διαδηλώσεις και μπλόκα εναντίον τριών αγροτικών νόμων που εξέδωσε η κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο.

 «Έχουν υπάρξει περίπου 25 θάνατοι μέχρι τώρα», είπε ο Yadav, ένας από αυτούς ήταν θάνατος από αυτοκτονία πριν από δύο ημέρες. «Δεκατέσσερις θάνατοι οφείλονταν σε φυσικές αιτίες, κυρίως καρδιακές προσβολές και κρύο».

Ο αστυνομικός είπε ότι τουλάχιστον 10 άτομα έχασαν τη ζωή τους σε ξεχωριστά τροχαία ατυχήματα καθώς ταξίδευαν από τις πολιτείες του Πουντζάμπ και του Δελχί για να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις.

Ωστόσο, ο ηγέτης των αγροτών Ντάρσαν Παλ είπε στο Αλ Τζαζίρα ότι «ο αριθμός των νεκρών θα μπορούσε να φτάσει τους 35». Είπε ότι πέθαναν στον αγώνα ενάντια στους «μαύρους νόμους» που οι αγρότες λένε ότι θα λεηλατήσουν τα εισοδήματά τους και θα βοηθήσουν τις μεγάλες εταιρείες.

Τουλάχιστον πέντε αγρότες πέθαναν σε ατυχήματα στο δρόμο τους για να συμμετάσχουν στις διαμαρτυρίες, δήλωσε ο Ashutosh Mishra, εκπρόσωπος της Επιτροπής Συντονισμού της Ινδίας Kisan Sangharsh.



Οι αγρότες, πολλοί στην ηλικία των εξήντα χρόνων ή και περισσότερο, έχουν αψηφήσει τον σκληρό χειμώνα της Βόρειας Ινδίας για να στρατοπεδεύσουν στο ύπαιθρο με τα τρακτέρ και τα ρυμουλκούμενα τους. Οι συνθήκες ψυχρού κύματος που σαρώνουν τη βόρεια Ινδία με θερμοκρασίες που πέφτουν στους τρεις έως τέσσερις βαθμούς Κελσίου τη νύχτα έχουν επιδεινώσει την κατάσταση, δήλωσε ο Mishra.

Modi : «Ταπεινά έτοιμοι να συνομιλήσουμε»

Δεκάδες χιλιάδες αγρότες, κυρίως από το Πουντζάμπ και τη Χαριάνα, έχουν σταθμεύσει και μπλοκάρει διάφορους αυτοκινητόδρομους στα όρια του Νέου Δελχί από τα τέλη Νοεμβρίου απαιτώντας την ανατροπή των νέων νόμων που στοχεύουν στην χαλάρωση των κανόνων για την τιμολόγηση, την αποθήκευση και την εμπορία των καλλιεργειών.

Οι αγρότες φοβούνται ότι οι ιδιωτικές εταιρείες τελικά θα υπαγορεύσουν τους όρους και η κυβέρνηση θα σταματήσει να αγοράζει σπόρους, όπως σιτάρι και ρύζι από αυτούς, σε μια ελάχιστη εγγυημένη τιμή.



Ο Μόντι την Παρασκευή υπερασπίστηκε τους νόμους και κάλεσε τους διαμαρτυρόμενους αγρότες για περισσότερες συνομιλίες, παρά το γεγονός ότι αρκετές διαπραγματεύσεις δεν κατάφεραν να σπάσουν τη διαφωνία.

Μετά από μια σειρά προηγούμενων συναντήσεων με τους υπουργούς του Μόντι, οι διαδηλωτές δήλωσαν ότι τίποτα λιγότερο από μια επίσημη ακύρωση των τριών νόμων δεν θα είναι αρκετό για να αλλάξει τη θέση τους.

Την Παρασκευή, σε διαδικτυακές συστάσεις προς τους αγρότες του μεγαλύτερου κράτους παραγωγής σιταριού της χώρας, Μαντάγια Πραντές, ο Μόντι δήλωσε ότι δεν πρέπει να υπάρχει λόγος ανησυχίας και επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης ότι οι αγρότες θα είναι σίγουροι για μια τιμή.



Ο Rakesh Tikait, ηγέτης των αγροτών, είπε μετά την ομιλία του Modi ότι ο πρωθυπουργός προσπαθούσε να ιδιωτικοποιήσει τη γεωργία προς όφελος των εταιρειών και όχι αυτών των ίδιων(των αγροτών).

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας πρότεινε την Πέμπτη στην Κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο να καθυστερήσει την εφαρμογή των νέων νόμων για τη γεωργική μεταρρύθμιση για να αποκατασταθεί ένας διάλογος με τους αγρότες.

Την Τετάρτη, δικαστές στο δικαστήριο προσφέρθηκαν να συγκροτήσουν επιτροπή διαμεσολάβησης αφού πέντε γύροι συνομιλιών μεταξύ της κυβέρνησης και των αγροτών δεν κατάφεραν να τερματίσουν το αδιέξοδο.

Οι ηγέτες των διαδηλώσεων απέρριψαν την πρόταση της κυβέρνησης να τροποποιήσει μόνο ορισμένες αμφισβητούμενες διατάξεις των νόμων.

 


 

ΠΗΓΗ: Aljazeera, Foreignpolicy,TheGuardian, Globalnews

 

 

Σχόλια