Μητσοτάκης, «φρουρός επενδύσεων» με σπόνσορα τη Φον Ντερ Λάιεν Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου

 Μητσοτάκης, «φρουρός επενδύσεων» με σπόνσορα τη Φον Ντερ Λάιεν

Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου

Οι επικολυρικές αναφορές στον ευρωπαϊκό χαρακτήρα της Νέας Δημοκρατίας και η παρουσία της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ήταν τα στοιχεία που επικράτησαν στο 15ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυτοπαρουσιάστηκε ως ο «εγγυητής» της ευρωπαϊκής ρότας της χώρας και ο «φύλακας» των ελεύθερων αγορών και των επενδύσεων προβάλλοντας τον εαυτό του ως τον μεγάλο συνεχιστή του ιδρυτή της ΝΔ Κωνσταντίνου Καραμανλή. Όμως όλα όσα έγιναν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ήταν ουσιαστικά μια προσπάθεια να... μπουν τα σκουπίδια (των εσωκομματικών εντάσεων) κάτω από το χαλί.

Στο 15ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας καταγράφηκε το εξής παράδοξο: Να μη συζητηθεί στις εργασίες του καμία από τις διαφωνίες που είναι γνωστό, μέσω δημόσιων δηλώσεων, ότι υπάρχουν στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Αυτό παρά το γεγονός ότι το τελευταίο εξάμηνο σημειώθηκε μια σειρά εσωτερικών κρίσεων στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, που αφορούσαν όχι μόνο τον πολιτικό της προσανατολισμό αλλά και σημαντικά ζητήματα

της λειτουργίας της. Ενδεικτικά και μόνο, μπορεί να αναφέρει κανείς τις πρόσφατες, σχετικά, δημοτικές εκλογές όπου η ΝΔ «έχασε» τον δήμο της Αθήνας και ταυτόχρονα παρατηρήθηκε το «φαινόμενο» υποψήφιων-ανταρτών που απέσπασαν μεγάλο μέρος των ψήφων της βάσης της ΝΔ, προκαλώντας αντίστοιχα έντονη κριτική από κορυφαία στελέχη για τις κεντρικές επιλογές που υπήρξαν. Επίσης, τα δύο «στρατόπεδα» που υπάρχουν στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με την ασκούμενη εξωτερική πολιτική και ιδίως τα ζητήματα του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Δεδομένες είναι οι διαφωνίες του

Αντώνη Σαμαρά για τις επαφές των δύο πλευρών που γίνονται με ευθύνη του στενού συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη Γιώργου Γεραπετρίτη ενώ στη θέση της προέδρου της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της βουλής έχει τοποθετηθεί η αδελφή του πρωθυπουργού Ντόρα Μπακογιάννη. Όλα αυτά είναι ενταγμένα σε ένα ευρύτερο κλίμα που θέλει τον κομματικό μηχανισμό της Νέας Δημοκρατίας να βρίσκεται σε αντίθεση με το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ιδίως από τη στιγμή που αυτό απαρτίζεται από στελέχη προερχόμενα από το «σημιτικό» ΠΑΣΟΚ, ενώ αντίστοιχα μεγάλο είναι και το αποτύπωμα του εν λόγω χώρου στη σύνθεση της κυβέρνησης. Χωρίς μάλιστα να συνυπολογίσει κανείς τις επιχειρηματικές κόντρες που εκφράζονται στο εσωτερικό της ΝΔ, στοιχείο που ανέδειξε για πολλοστή φορά η «κόντρα» του μεγάρου Μαξίμου με τον όμιλο Μαρινάκη.

Αιτία για όλα τα παραπάνω είναι η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να πραγματοποιηθεί το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας πριν από τις ευρωεκλογές. Στην πραγματικότητα η ηγεσία του κόμματος «εγκλώβισε» τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, αφού οποιαδήποτε δημόσια διαφοροποίησή τους θα τα έριχνε στην πολιτική παγίδα του καταλογισμού κλίματος εσωστρέφειας. Δίνοντας έτσι την ευκαιρία στον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιρρίψει σε αυτό τις ευθύνες για τις απώλειες που είναι δεδομένο ότι θα έχει η ΝΔ στις ευρωεκλογές που εκτιμάται πως μπορεί να προσεγγίσουν ή και να ξεπεράσουν τις 10 ποσοστιαίες μονάδες.

Όπως δηλώνουν -άτυπα- στελέχη προσκείμενα και στις δύο αυτές πλευρές, μετά τις ευρωεκλογές (ακόμη και από το. ίδιο βράδυ όπως λέγεται) θα αρχίσει η σχετική συζήτηση στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

ΠΗΓΗ: Πριν

Σχόλια