«Μετακίνησαν ένα βουνό!» Του Μπάμπη Μιχάλη

 «Μετακίνησαν ένα βουνό!»

Του Μπάμπη Μιχάλη

Με συντριπτική πλειοψηφία οι εργαζόμενοι του εργοστασίου της Volkswagen στην Τσατανούγκα του Τενεσί ψήφισαν υπέρ της ένταξής τους στο συνδικάτο United Auto Workers (UAW) ● H επόμενη μάχη για τη δημιουργία σωματείου στo UAW δίνεται σε 3 εβδομάδες στο εργοστάσιο της Mercedes, στην Αλαμπάμα.

Iστορική νίκη πέτυχαν οι εργαζόμενοι εργοστασίου της Volkswagen στην Τσατανούγκα του Τενεσί, καθώς κατάφεραν να δημιουργήσουν -ύστερα από δύο αποτυχημένες προσπάθειες στην προηγούμενη δεκαετία- το πρώτο σωματείο του κλάδου τους στον αμερικανικό Νότο.

Με συντριπτική πλειοψηφία, 73% υπέρ - 27% κατά, οι εργάτες του εν λόγω εργοστασίου ψήφισαν, την προηγούμενη εβδομάδα, υπέρ της ένταξής τους στο συνδικάτο United Auto Workers (UAW), που πέρυσι το φθινόπωρο είχε επιτύχει μια από τις μεγαλύτερες νίκες επί της εργοδοσίας των τριών μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών του Ντιτρόιτ (Ford, General Motors, Stellantis), έπειτα από απεργιακό αγώνα («stand up») έξι περίπου εβδομάδων. Ο νικηφόρος αγώνας επιβράβευσε, μεταξύ άλλων, τα μέλη του UAW με διψήφια αύξηση μισθών, αναπροσαρμογή αποδοχών βάσει του κόστους ζωής, περισσότερα δικαιώματα και καλύτερους όρους εργασίας. Κέρδη τα οποία αποτέλεσαν τη βάση για τη μεγάλη ανατροπή και τη στροφή των εργαζομένων υπέρ της δημιουργίας συνδικάτου στην Τσατανούγκα.

Η νίκη της περασμένης Παρασκευής έπεται δύο αποτυχημένων προσπαθειών συνδικαλισμού στο εργοστάσιο αυτό, το 2014 και το 2019. «Είδαμε τη μεγάλη συλλογική σύμβαση που κέρδισαν οι εργαζόμενοι της UAW από τους “Big Three” και αυτό έκανε τους πάντες να μιλήσουν», δήλωσε ο Zachary Costello, εργαζόμενος της VW. «Βλέπεις την αμοιβή, τα οφέλη, τα δικαιώματα που έχουν τα μέλη της UAW στην εργασία και βλέπεις πώς αυτό θα αλλάξει τη ζωή σου. Γι’ αυτό ψηφίσαμε με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ του συνδικάτου. Μόλις οι άνθρωποι δουν τη διαφορά που κάνει ένα συνδικάτο, δεν υπάρχει τρόπος να τους σταματήσεις».

Η νίκη των εργαζομένων ήλθε, παρά την έντονη εχθρότητα που υπάρχει στις Πολιτείες του αμερικανικού Νότου απέναντι στον συνδικαλισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ώρες πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας, οι Ρεπουμπλικανοί κυβερνήτες έξι Πολιτειών της περιοχής -μεταξύ των οποίων και ο Μπιλ Λι του Τενεσί- είχαν εκδώσει κοινή ανακοίνωση καταδίκης της προσπάθειας δημιουργίας σωματείου.

«Είπαν ότι οι εργαζόμενοι του Νότου δεν είναι έτοιμοι γι’ αυτό. Είπαν ότι οι μη συνδικαλισμένοι εργαζόμενοι στην αυτοκινητοβιομηχανία δεν το είχαν μέσα τους. Αλλά όλοι είπατε, “κοίτα το!” και όλοι μετακινήσατε ένα βουνό». «Αυτή η απίστευτη νίκη για την εργασία θα μεταμορφώσει το Τενεσί και τον Νότο!», αντέτεινε, μετά την ψηφοφορία, σε μήνυμά του προς τους εργάτες της Τσατανούγκα ο πρόεδρος του UAW Shawn Fain.

Ο γερουσιαστής Bernie Sanders δήλωσε: «Είναι μια τεράστια νίκη όχι μόνο για τους εργαζόμενους της UAW στη Volkswagen αλλά για κάθε εργαζόμενο στην Αμερική. Οι εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα, ακόμη και στις πιο συντηρητικές Πολιτείες μας, έχουν βαρεθεί την εταιρική απληστία και απαιτούν οικονομική δικαιοσύνη». Από την πλευρά της, η βουλευτής Alexandria Ocasio-Cortez χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ως την «απόλυτη ιστορική νίκη για την εργατική τάξη. Η αλληλεγγύη είναι η στρατηγική –σε όλο τον Νότο και σε όλη τη χώρα».

«Πες στη Mercedes ότι είναι η επόμενη», φώναζε λίγο νωρίτερα η Lisa Elliott, εργάτρια του εργοστασίου της VW, καθώς αγκάλιαζε τους συναδέλφους της. Στο εργοστάσιο της Mercedes, στην Αλαμπάμα, δίνεται σε 3 εβδομάδες η επόμενη μάχη για τη δημιουργία σωματείου, με ψηφοφορία για ένταξη των εργαζομένων στo UAW. H πλειοψηφία τους έχει ήδη ταχθεί, μέσω καρτών στήριξης, υπέρ.

ΠΗΓΗ: Εφσυν

Σχόλια