Αν θες την ειρήνη, μην προετοιμάζεσαι για πόλεμο! Του Πάνου Κοσμά

 Αν θες την ειρήνη, μην προετοιμάζεσαι για πόλεμο!

Του Πάνου Κοσμά

«Αν θες την ειρήνη, προετοιμάσου για πόλεμο». Και αν, επειδή θες την ειρήνη βεβαίως βεβαίως, προετοιμάζεσαι για πόλεμο, τότε πρέπει να κάνεις πολλά: να αυξήσεις τις στρατιωτικές σου δαπάνες, να ενταχθείς σε πολεμικές συμμαχίες (πάντα με τη «σωστή πλευρά της Ιστορίας», όπως τώρα με το Ισραήλ και την Ουκρανία για παράδειγμα), να κάνεις εξοπλιστικό ντελίβερι για τους συμμάχους, να κάνεις εξοπλιστική διπλωματία δίνοντας ακριβά συμβόλαια προμήθειας οπλικών συστημάτων σε «φίλους και προστάτες», αλλά και να προετοιμάσεις το πόπολο για τις πιθανές συνεπαγόμενες θυσίες –όχι μόνο οικονομικές, αλλά και κυριολεκτικές.

Οταν βέβαια κάνεις όλα αυτά -μόνο και μόνο επειδή θες την ειρήνη-, κι όταν αυτά, εκκινούντες από το ίδιο ιερό κίνητρο, τα κάνουν όλοι, τότε προφανώς δεν έρχεται πιο κοντά η ειρήνη αλλά ο πόλεμος. Οπότε η φράση θα πρέπει να αναδιατυπωθεί: αν θες την ειρήνη, μην προετοιμάζεσαι για πόλεμο.

Ομως δεν πρόκειται, δυστυχώς, για παιχνίδι με τις λέξεις και με τις φράσεις. Τα πράγματα είναι πολύ επικίνδυνα όχι ειδικώς (λόγω κάποιας συγκεκριμένης εστίας όξυνσης), αλλά επειδή γενικεύονται οι προετοιμασίες για τον πόλεμο. Ποιον πόλεμο; Οχι τους συγκεκριμένους που έχουν ήδη ξεσπάσει και είναι περιφερειακής διάστασης, αλλά τον Μεγάλο Πόλεμο, αυτόν που σοβεί. Τον πόλεμο για το ποιος θα είναι το μεγάλο αφεντικό του κόσμου στις επόμενες δεκαετίες: η γηράσκουσα δυτική αυτοκρατορία με επικεφαλής τις ΗΠΑ ή οι αναδυόμενες νέες δυνάμεις της Ανατολής με ηγέτιδα δύναμη την Κίνα;

Γι’ αυτόν τον πόλεμο ο Μακρόν κάνει ναπολεόντειου ύφους δηλώσεις για αποστολή γαλλικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία· γι’ αυτόν τον πόλεμο μέλη του γερμανικού υπουργικού συμβουλίου κάνουν πολεμοκάπηλη προπαγάνδα σε σχολεία· γι’ αυτόν τον πόλεμο παρατηρείται γενικευμένη στροφή στην «πολεμική οικονομία», τη στρατιωτικοποίηση και τον λόγω ή έργω μιλιταρισμό· γι’ αυτόν τον πόλεμο η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει ντελίβερι στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία και συνάπτει πανάκριβα εξοπλιστικά συμβόλαια εν ονόματι της «υπεράσπισης της πατρίδας». Σ’ αυτόν τον πόλεμο δεν πρέπει να «υπηρετήσουμε»!

ΠΗΓΗ: Εφσυν

Σχόλια