Η ελληνική ολιγαρχία έχει πάρει το όπλο της Του Γιάννη Ελαφρού

 Η ελληνική ολιγαρχία έχει πάρει το όπλο της

Του Γιάννη Ελαφρού

Προκλητική ήταν η εκ νέου συστράτευση της κυβέρνησης και των αστικών δυνάμεων με το Ισραήλ, μετά την ιρανική αντεπίθεση. Ο Ά. Γεωργιάδης ανήρτησε στα κοινωνικά δίκτυα «αγκαλιά» την ελληνική με την ισραηλινή σημαία, γράφοντας «Είμαστε όλοι Ισραηλινοί»! Ας θυμίσουμε, πως ένας νεαρός Παλαιστίνιος είχε συλληφθεί τον Οκτώβριο γιατί είχε βάλει σε μια διαδήλωση δίπλα-δίπλα μια ελληνική και μια παλαιστινιακή σημαία... Η κυβέρνηση της ΝΔ καταδίκασε απερίφραστα την ιρανική επιχείρηση, κάτι που δεν είχε κάνει όταν το Ισραήλ ανατίναξε το ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό, σκοτώνοντας 16 άτομα.

«Θα υπερασπιστούμε τις αρχές, τις αξίες μας τον δυτικό τρόπο ζωής ... είμαστε έτοιμοι να αφήσουμε τον καναπέ και να μπούμε πρώτοι στην πρώτη γραμμή της μάχης»(!), είπε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Β. Μεϊμαράκης από την παρέλαση για την 25η Μαρτίου στη Νέα Υόρκη.

«Η Ελλάδα είναι ένα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, είμαστε ενεργό μέλος της ΕΕ και αυτό σημαίνει ότι, αν μας ζητηθεί, πρέπει να ανταποκριθούμε ώστε να βοηθήσουμε να εξασφαλίσουμε την Ειρήνη», είπε, δείχνοντας τι σημαίνει η συμμετοχή σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδίκασε «απερίφραστα την επικίνδυνη ιρανική επίδειξη ισχύος σε βάρος του Ισραήλ», σε μια ανακοίνωση που προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς δεν υπήρχε καμία αναφορά στη σφαγή στη Γάζα. Ο Σ. Κασσελάκης υποχρεώθηκε να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντησή του με την AIPAC, μια ακροδεξιά σκληροπυρηνική οργάνωση του ισραηλινού λόμπι στις ΗΠΑ, μια συνάντηση που αποτελούσε πρόκληση. Παρά τον συγκεκριμένο ελιγμό η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και του ΠΑΣΟΚ, δεν παρεκκλίνει από την κυβερνητική κατεύθυνση.

ώρα όμως έρχεται το βασικό ερώτημα: τι το θέλουμε το Ναυτικό; (...) Θέλουμε ένα Ναυτικό κλειστής θάλασσας; Που να προασπίζει μόνο τον στενό χώρο του Αιγαίου; (...)

Εάν όμως θέλουμε να υπηρετήσει μια ευρύτερη γεωπολιτική θεώρηση, με απόλυτη αίσθηση του μεγέθους μας, αλλά μην ξεχνώντας ότι είμαστε η μεγαλύτερη δύναμη στον πλανήτη στο εμπορικό ναυτικό (...) Όλο αυτό μας δημιουργεί κάποιες υποχρεώσεις;». Τάδε έφη Ν. Δένδιας στο 1ο Συνέδριο Θαλάσσιας Ασφάλειας στις 17/4. Ο υπουργός Άμυνας πήρε ξεκάθαρη θέση υπέρ της «ευρύτερης γεωπολιτικής θεώρησης», τονίζοντας τη σημασία των επιχειρήσεων «IRINI» στη Λιβύη και «ASPIDES» στην Ερυθρά θάλασσα, καθώς και τη συμμετοχή ελληνικών φρεγατών (όπως και στα ανοικτά του Λιβάνου). Ο Ν. Δένδιας συνέδεσε τον συγκεκριμένο ρόλο του ελληνικού πολεμικού ναυτικού με τα υπό εξέλιξη εξοπλιστικά προγράμματα (οι φρεγάτες Μπελαρά είναι κυρίως για ανοικτές θάλασσες), λέγοντας πως προετοιμάζεται αγορά ναρκαλιευτικών από τη Βρετανία για χρήση σε. Ερυθρά και Μαύρη θάλασσα.

Οι τοποθετήσεις του Ν. Δένδια, τον οποίο ως ΥΠΕΞ εμφάνιζαν διάφοροι κεντροαριστεροί ως θετική εναλλακτική στον Μητσοτάκη(!), εκφράζουν την κυρίαρχη αντίληψη στην ελληνική αστική τάξη, που συνδυάζει την κατάταξη στα επιθετικά πολεμικά σχέδια ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ με την πιο κυνική προώθηση των αρπακτικών συμφερόντων του κεφαλαίου. Πρόκειται για μια πολιτική που κλείνει τα μάτια στο έγκλημα της εθνοκάθαρσης των Παλαιστινίων στη Γάζα και στρατεύεται πλήρως στο πλευρό του Ισραήλ και του ευρωατλαντισμού. Ο ανταγωνισμός με την τουρκική αστική τάξη χρησιμοποιείται για να πακτωθεί η συνενοχή: «Αφού η Τουρκία είναι με την Παλαιστίνη, εμείς πρέπει να είμαστε με το Ισραήλ και με το ΝΑΤΟ», το χυδαίο «επιχείρημα». Κεφάλαιο, κυβέρνηση, αστική «αντιπολίτευση» (ο Σ. Κασσελάκης πρόσφατα χαρακτήρισε «ιερή συμμαχία» το ΝΑΤΟ!), εθνικιστές είναι έτοιμοι να σύρουν τον λαό στις πιο μεγάλες πολεμικές περιπέτειες, ενώ ήδη η Ελλάδα συμμετέχει στον πόλεμο στην Ουκρανία και στη σφαγή στη Γάζα. Από πού περνούν τα αμερικανικά όπλα και πυρομαχικά για Ουκρανία και Ισραήλ;

Επίσης, ιδιαίτερα επικίνδυνος είναι ο πρωταγωνιστικός ρόλος της Ελλάδας στις «ASPIDES», στη μεγαλύτερη πολεμική επεμβατική επιχείρηση της ΕΕ. Ο Έλληνας διοικητής της επιχείρησης υποναύαρχος Β. Γρυπάρης ζήτησε από την ΕΕ την Πέμπτη 18/4 ενίσχυση των δυνάμεων. Μιλούν για ανάγκη ιο φρεγατών από τέσσερις που είναι τώρα. Την ίδια ώρα η αποστολή έχει τεράστιο κόστος για τους λαούς. Μία ημέρα δράσης κάθε φρεγάτας υπολογίζεται πως απαιτεί 0,5 εκ. ευρώ! Μόνο η παρουσία της ελληνικής φρεγάτας για τρεις μήνες απαιτεί 45 εκατ. ευρώ!

Ο νέος μεγαλοϊδεατισμός απαιτεί και τους ανάλογους θηριώδεις εξοπλισμούς, που υλοποιεί η κυβέρνηση, φυσικά με. τα λεφτά των άλλων, δηλαδή των εργαζομένων. Πάλι Ν. Δένδιας είπε ότι θα προχωρήσει η δημιουργία θόλου κατά αεροσκαφών και drone στα πρότυπα του ισραηλινού IronDome, καταρχάς σε Έβρο και νησιά.

ΠΗΓΗ: Πριν

Σχόλια