Η εισοδηματική ανισότητα είναι υψηλή ή αυξάνεται στο 60 τοις εκατό των χωρών με δάνεια από το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα

 Η εισοδηματική ανισότητα είναι υψηλή ή αυξάνεται στο 60 τοις εκατό των χωρών με δάνεια από το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα

Η εισοδηματική ανισότητα είναι υψηλή ή αυξάνεται στο 60 τοις εκατό (64 στις 106) των χωρών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος που λαμβάνουν επιχορηγήσεις ή δάνεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και την Παγκόσμια Τράπεζα, αποκαλύπτει νέα ανάλυση της Oxfam ενόψει των εαρινών συνεδριάσεων του 2024 στην Ουάσιγκτον. Οι χώρες με υψηλά επίπεδα εισοδηματικής ανισότητας έχουν συντελεστές Gini πάνω από 0,4, το προειδοποιητικό επίπεδο που ορίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη.

  • Η εισοδηματική ανισότητα έχει αυξηθεί σε 37 χώρες την τελευταία δεκαετία, συμπεριλαμβανομένων της Μπουρκίνα Φάσο, του Μπουρούντι, της Αιθιοπίας και της Ζάμπια. 
  • Η εισοδηματική ανισότητα είναι υψηλή στην Γκάνα, την Ονδούρα, τη Μοζαμβίκη και 39 άλλες χώρες.

«Το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα λένε ότι η αντιμετώπιση της ανισότητας είναι προτεραιότητα, αλλά  την ίδια στιγμή εφαρμόζουν πολιτικές που αυξάνουν το χάσμα μεταξύ των πλουσίων και των υπολοίπων. Οι απλοί άνθρωποι αγωνίζονται ολοένα και περισσότερο κάθε μέρα για να αναπληρώσουν τις περικοπές στη δημόσια χρηματοδότηση της υγειονομικής περίθαλψης, της εκπαίδευσης και των μεταφορών. Αυτή η υποκρισία υψηλών προδιαγραφών πρέπει να τελειώσει», δήλωσε η Κέιτ Ντόναλντ, Επικεφαλής του Γραφείου της Oxfam International στην Ουάσιγκτον.

«Η συμφωνία πέρυσι της Παγκόσμιας Τράπεζας να στοχεύσει τις περικοπές της ανισότητας για πρώτη φορά στην 80χρονη ιστορία της είναι μια κίνηση ορόσημο. Αλλά εάν η Τράπεζα είναι σοβαρή για την αντιμετώπιση της ανισότητας, το πρώτο τεστ θα είναι να την καταστήσει πρωταρχική προτεραιότητα για τον δανεισμό της προς τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, που θα συζητηθεί τώρα στις εαρινές συναντήσεις», είπε ο Ντόναλντ.

Οι συνεισφορές χορηγών στη Διεθνή Ένωση Ανάπτυξης της Τράπεζας (IDA), η οποία παρέχει επιχορηγήσεις ή δάνεια χαμηλού επιτοκίου στις φτωχότερες χώρες του κόσμου, εκ των οποίων πάνω από τις μισές βρίσκονται στην Αφρική, έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια παρά τις αυξανόμενες ανάγκες. Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ajay Banga κάλεσε τις κυβερνήσεις χορηγών να κάνουν την επόμενη αναπλήρωση του IDA τη «μεγαλύτερη όλων των εποχών».

Οι χώρες χαμηλού εισοδήματος αντιμετωπίζουν επίσης κρίση χρέους, καθιστώντας ακόμη πιο επείγουσα τη φιλόδοξη αναπλήρωση του IDA21. Οι μεγάλες αποπληρωμές χρέους και τόκων εκτρέπουν τους σπάνιους πόρους από κρίσιμους τομείς όπως η δημόσια εκπαίδευση και η υγειονομική περίθαλψη και τα δίκτυα κοινωνικής ασφάλειας, απειλώντας να αναστρέψουν τα αναπτυξιακά κέρδη που κερδήθηκαν με κόπο. Με βάση την ανάλυση της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Oxfam διαπιστώνει ότι οι μισές από τις επιλέξιμες για το IDA χώρες είναι υπερχρεωμένες και χρειάζεται σχεδόν το μισό (45 τοις εκατό) του χρέους τους να διαγραφεί.

Οι υψηλότεροι φόροι στο εισόδημα και τον πλούτο των πλουσιότερων θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν τρισεκατομμύρια δολάρια για να καλύψουν τις ελλείψεις στη χρηματοδότηση του IDA και να καλύψουν τα τεράστια κενά χρηματοδότησης για την ανάπτυξη και το κλίμα σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Η συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών των G20 στην Ουάσιγκτον κατά τη διάρκεια των εαρινών συνεδριάσεων θα μπορούσε να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στο ξεκλείδωμα αυτής της προοπτικής. Η Βραζιλία, η σημερινή Πρόεδρος των G20, ζήτησε ένα παγκόσμιο σχέδιο για να διασφαλιστεί ότι οι υπερπλούσιοι του κόσμου θα πληρώσουν το δίκαιο μερίδιό τους στους φόρους. Έκτοτε, η Γαλλία πρόσθεσε την υποστήριξή της. Οποιαδήποτε παγκόσμια συμφωνία πρέπει να διασφαλίζει ότι οι υπερπλούσιοι φορολογούνται με συντελεστή αρκετά φιλόδοξο για να μειώσει την ανισότητα. Για παράδειγμα, ένας ετήσιος φόρος καθαρής περιουσίας άνω του 8% θα χρειαζόταν για να μειωθεί ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων.

«Δεν αποδεχόμαστε τη δικαιολογία ότι «δεν μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά» — τα χρήματα είναι εκεί, απλά δεν ρέουν εκεί που χρειάζεται. Χρειαζόμαστε επειγόντως τις κυβερνήσεις δωρητών να εντείνουν τις συνεισφορές τους στο IDA και οι G20 να προχωρήσουν σε μια παγκόσμια συμφωνία για τη φορολογία των υπερπλούσιων. Όλα είναι μέρος της διασφάλισης ότι οι πλούσιες χώρες και οι πλούσιοι άνθρωποι πληρώνουν το μερίδιο που τους αναλογεί για την αντιμετώπιση της ανισότητας και της κλιματικής κατάρρευσης», είπε ο Ντόναλντ. 

 

Σχόλια