Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο υπεύθυνος για τη συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών και οι ιδιωτικοποιήσεις η αιτία του

 Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο υπεύθυνος για τη συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών και οι ιδιωτικοποιήσεις η αιτία του

Μιλώντας το πρωί της Τρίτης στον ΣΚΑΪ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο έγκλημα των Τεμπών με τα λεγόμενά του να αποτελούν μια απόλυτη κοροϊδία, από την πρώτη πρόταση ως την τελευταία.

Αφού η κυβερνητική πλειοψηφία έκλεισε κακήν-κακώς την παρωδία της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπη και αφού η ΝΔ έβγαλε ένα χυδαίο πόρισμα που μεταφέρει όλες τις ευθύνες σε 3 υπαλλήλους (τον σταθμάρχη της Λάρισας και τους 2 νεκρούς μηχανοδηγούς), σήμερα ο πρωθυπουργός βγήκε να πει ότι… «εγώ πρώτος θέλω να μάθω την αλήθεια για τα Τέμπη».

Ακυρώνοντας μονομιάς όλα τα συγκλονιστικά στοιχεία που έχουν βγάλει στο φως οι πραγματογνώμονες των συγγενών των θυμάτων, αλλά και τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις που δείχνουν δάκτυλο συγκάλυψης στα Τέμπη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χωρίς καμία αίσθηση ντροπής είπε ότι… οργίζεται για όσους μιλούν για μπάζωμα.

Συγκεκριμένα είπε: «λυπάμαι και οργίζομαι για όσους μιλούν για μπάζωμα στα Τέμπη» και ακολούθως πέταξε το μπαλάκι στη δικαιοσύνη που όπως είπε «θα έχει τον τελικό λόγο». Και συνέχισε λέγοντας ότι: «εμείς κάναμε την καλύτερη δουλειά αλλά θεωρώ λογικό η αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση. Η δικαιοσύνη θα απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα. Εκείνη ζήτησε δεύτερο πραγματογνώμονα».

Για το αμαρτωλό μπάζωμα του τόπου της τραγωδίας, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Τι να συγκαλύψουμε; Δεν θα ξεχάσω τις εικόνες, τις μυρωδιές. Ήξερα ότι πρέπει να σταθεροποιηθεί το έδαφος, να πάνε οι γερανοί να βρουν σωρούς στα συντρίμμια. Λυπάμαι και οργίζομαι για όσους μιλούν για μπάζωμα».

Οι εμπειρογνώμονες διαλύουν το αφήγημα του πρωθυπουργού

Ο εμπειρογνώμονας και τεχνικός σύμβουλος των οικογενειών των θυμάτων, Κώστας Λακαφώσης, έχει αποδομήσει πλήρως το αφήγημα περί ανάγκης «σταθεροποίησης του εδάφους» για να πατήσουν οι γερανοί, απαντώντας σχετικά:

«Μιλούν για σταθεροποίηση του εδάφους για τους γερανούς. Ωστόσο, στις φωτογραφίες στη 1 και 2 Μαρτίου, βλέπουμε να εκτελούνται έργα από γερανούς και σκαπτικά (σ.σ. τα οποία βρίσκονται σταθεροποιημένα πάνω στο χώμα) χωρίς να χρειαστεί να μπαζωθεί το σημείο. Στις 3 Μαρτίου ξαφνικά φαίνεται να μπαίνουν μπουλντόζες και να ρίχνουν χαλίκια. Αν το επιχείρημά τους είναι η βροχή, πρέπει να θυμούνται ότι είχε βρέξει νωρίτερα. Δεν ήταν αυτό το θέμα».

«Ακόμα και να μπάζωναν για την σταθεροποίηση των γερανών, θα μπορούσαν να το κάνουν έξω από το ‘τρίγωνο’ του δυστυχήματος. Θα μπορούσαν να το κάνουν από αριστερά ή δεξιά χωρίς να πειράξουν καθόλου τα σημείο όπου έπεσαν τα βαγόνια και τα συντρίμμια. Υπήρχαν λύσεις» υποστηρίζει ο Κώστας Λακαφώσης.

Ο κ. Λακαφώσης προσθέτει πάνω σε αυτό ότι το λογικό θα ήταν «να συντηρήσουν τον φυσικό τόπο του δυστυχήματος με όλα τα στοιχεία ακόμα και για έναν μήνα, αφού από ένα σημείο και έπειτα αναζητούσαν μόνο νεκρούς».

Ο πρωθυπουργός υποτιμά τη νοημοσύνη του κόσμου και προσβάλλει το πένθος των οικογενειών, όταν διατείνεται ότι ο χώρος σαρώθηκε και «καθαρίστηκε» μόλις 3 μέρες μετά την τραγωδία, δήθεν για χάρη της αναζήτησης σωρών. Με τον βιαστικό τρόπο που λειτούργησαν οι Αρχές όχι μόνο δεν σεβάστηκαν τους νεκρούς, αλλά όπως αποκαλύφθηκε από κατάθεση ενός χειριστή εκσκαφέα, μετέφεραν άρον-άρον 300 κυβικά χώμα με 20 φορτηγά γιατί η Πυροσβεστική είπε πως… δεν τα χρειαζόταν. Ένας όγκος χώματος που πιθανότατα περιείχε και απομεινάρια από τις σωρούς των νεκρών!

Η πραγματικότητα είναι μία, όσο και να τη διαστρέφει ο πρωθυπουργός: Πέραν των αναγκαίων ενεργειών για τον απεγκλωβισμό ανθρώπων, δεν έπρεπε να πειραχτεί τίποτε άλλο. Κατά το δυνατόν, δεν έπρεπε να αλλοιωθεί κανένα στοιχείο, ούτε οι θέσεις που βρέθηκαν τα συντρίμμια, διότι όλα αυτά χρησίμευαν ώστε να βγουν συμπεράσματα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης… αναρωτήθηκε: «Τι απέγιναν αυτά τα βαγόνια; Εξαϋλώθηκαν; Ο πρώτος πραγματογνώμονας δεν είπε τίποτα από αυτά».

Ας μας εξηγήσει ο πρωθυπουργός την ανίχνευση ξυλολίου σε προσωπικά αντικείμενα των νεκρών, για να καταλάβει ο κόσμος τι απέγιναν τα βαγόνια. Φυσικά δεν είπε τίποτε γι’ αυτό.

Ο καθηγητής Πανεπιστημίου του Χιούστον δρ. Μάνος Παπαδάκης, αναλύοντας σε ειδικό εργαστήριο ένα από τα βίντεο που δείχνει τη σύγκρουση των τρένων, εξήγαγε το συμπέρασμα περί ύπαρξης ξυλολίου που διέρρευσε λόγω σύγκρουσης από τα δοχεία που το περιείχαν, σχημάτισε ερχόμενο σε επαφή με ατμοσφαιρικό αέρα τάχιστα αεριώδες εκρηκτικό μείγμα και το οποίο σε ελάχιστο χρόνο ήλθε σε επαφή με τη φωτιά που είχε δημιουργήσει στην εμπορική αμαξοστοιχία η ηλεκτρική εκκένωση.

Ακολούθησαν η έκρηξή του και δημιουργία του φαινομένου της πυρόσφαιρας με κατεύθυνση εμπρός και δεξιά με ταυτόχρονη εκτίναξη συντριμμιών κυρίως από την εμπορική αμαξοστοιχία. Περισσότερα από τα μισά θύματα φέρεται να σκοτώθηκαν από την φωτιά που δημιούργησε η ανάφλεξη της πτητικής ουσίας.

«Σκύβω το κεφάλι στις οικογένειες των θυμάτων…»

Το πιο προκλητικό θέατρο το κρατούσε βέβαια για το τέλος ο κ. Μητσοτάκης. Είπε ότι:

«πρέπει να δούμε όμως και τον ανθρώπινο παράγοντα». Γι αυτό, επειδή εγώ σέβομαι τιμώ και σκύβω το κεφάλι στις οικογένειες των θυμάτων και έχουν το δικαίωμα να είναι οργισμένες λέω: είμαι σίγουρος ότι όλα αυτά είναι ανυπόστατα. Το έχει πει η ίδια η πυροσβεστική. Όλα αυτά ήταν επιχειρησιακές ενέργειες. Θέλω να θυμηθείτε το κλίμα εκείνων των ημερών. Κάποιοι προσπαθούν να χτίσουν καριέρες πάνω στα Τέμπη. Όσοι πιστεύουν ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες για πολιτικά πρόσωπα μπορούν να καταθέσουν αίτημα προανακριτικής αλλά με συγκεκριμένα στοιχεία. Πρώτος εγώ θέλω να μάθω την αλήθεια. Αυτή τη στιγμή ο σιδηρόδρομος είναι όσο ασφαλής μπορεί να είναι καθώς κουβαλάει παθογένειες δεκαετιών».

Πόρισμα συγκάλυψης

Φταίει ο ...Χατζηπετρής! Αυτό είναι το «πόρισμα» της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, με το οποίο επιβεβαιώνεται ότι η συγκάλυψη των πραγματικών αιτιών και ενόχων για το έγκλημα στα Τέμπη ήταν από την πρώτη στιγμή ο ένας και μοναδικός σκοπός της.

Το πόρισμα της ΝΔ είναι ντροπή και προσβάλλει τα θύματα των Τεμπών και τους συγγενείς τους, την αγωνία τους να βρουν απαντήσεις και να τιμωρηθούν όσοι πραγματικά ευθύνονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι η όποια πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης εξαντλείται με την παραίτηση του τότε υπουργού Μεταφορών Κ. Καραμανλή.

Αντίστοιχα, οι ποινικές ευθύνες περιορίζονται στον σταθμάρχη βάρδιας και στους μηχανοδηγούς των δύο αμαξοστοιχιών που συγκρούστηκαν. Σύμφωνα με το πόρισμα, κανένα ζήτημα ασφαλούς λειτουργίας δεν υφίσταται στο δίκτυο και η σύγκρουση θα είχε αποφευχθεί αν οι εργαζόμενοι τηρούσαν τον Γενικό Κανονισμό Κινήσεως.

Προσπερνώντας προκλητικά την επικίνδυνη κατάσταση που συνεχίζει να υπάρχει στον σιδηρόδρομο, όπως δείχνουν οι αποκαλύψεις για τα παρ' ολίγον νέα «Τέμπη» στον Προαστιακό, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι οι υπάρχοντες μηχανισμοί ασφάλειας είναι αρκετοί και πως αν γίνουν νέα ατυχήματα, θα φταίει ο ανθρώπινος παράγοντας!

Στις 100 σελίδες του πορίσματος δεν γίνεται καμιά αναφορά σε σοβαρά ζητήματα που αναδείχτηκαν και στην Εξεταστική Επιτροπή, όπως η τεράστια έλλειψη προσωπικού στον ΟΣΕ, οι περικοπές στις δαπάνες για τη συντήρηση του δικτύου, το «πάρτι» των εργολάβων λόγω της κατάτμησης αναγκαίων έργων, με αποτέλεσμα είτε να καθυστερούν, είτε να παρουσιάζουν επικίνδυνες ασυμβατότητες.

Επικαλείται μάλιστα το πόρισμα ότι δεν υπάρχει ζήτημα ασφάλειας, επειδή τα ίδια ισχύουν και στην υπόλοιπη ΕΕ! Ισχυρίζεται συγκεκριμένα ότι «το ETCS, το πιο αποτελεσματικό σύστημα, που παρέχει τη δυνατότητα αυτόματης ακινητοποίησης του τρένου, είναι σε λειτουργία μόνο στο 14% των ευρωπαϊκών σιδηροδρόμων (...) Επομένως, με βάση το ισχύον ευρωπαϊκό και εθνικό νομοθετικό πλαίσιο, η λειτουργία του σιδηροδρόμου χωρίς τα προαναφερόμενα συστήματα θεωρείται επιτρεπτή και ασφαλής».

Η αθλιότητά τους ξεπερνάει κάθε όριο... Το «ισχύον ευρωπαϊκό και εθνικό νομοθετικό πλαίσιο» είναι αυτό της «απελευθέρωσης» και ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρομικών Μεταφορών, που εφαρμόζεται εδώ και 30 χρόνια, με τραγικές συνέπειες σε όλη την Ευρώπη. Μόνο το 2021 σημειώθηκαν στην ΕΕ 1.389 ατυχήματα, με 637 νεκρούς, που τα 97 αφορούσαν μετωπικές συγκρούσεις τρένων. Μόλις πριν από 10 χρόνια στην Ισπανία ένα σιδηροδρομικό δυστύχημα στοίχισε τη ζωή 80 ανθρώπων.

Οι ράγες του κέρδους είναι επικίνδυνες για τον λαό στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και παντού

Οι ράγες του κέρδους είναι επικίνδυνες για τον λαό στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και παντού. Το επιβεβαιώνει μέχρι και το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο σε έκθεσή του για τους σιδηρόδρομους το 2017, όπου σημείωνε επί λέξει: «Η τρέχουσα περιορισμένη ανάπτυξη του ERTMS μπορεί να αποδοθεί κυρίως στην απροθυμία πολλών διαχειριστών υποδομής και σιδηροδρομικών επιχειρήσεων να επενδύσουν σε εξοπλισμό ERTMS, τόσο λόγω των δαπανών που συνεπάγεται μια τέτοια απόφαση, όσο και του ότι για πολλούς από αυτούς δεν στοιχειοθετείται επιχειρηματική σκοπιμότητα».

Δηλαδή, εκεί που το προσδοκώμενο κέρδος υπολείπεται του κόστους για το κράτος και τους ιδιώτες - χρήστες του σιδηροδρομικού δικτύου, το σύστημα ασφαλείας δεν εγκαθίσταται!

Οι σιδηροδρομικές μεταφορές υπακούν στην πολιτική του «κόστους - οφέλους», που αποδεικνύεται εγκληματική. Ειδικά όσο αυξάνεται ο φόρτος του δικτύου, σε συνδυασμό με το γερασμένο τροχαίο υλικό, τις ασυντήρητες υποδομές και την υποστελέχωση κρίσιμων υπηρεσιών, αυξάνεται και ο κίνδυνος για ανθρώπινα λάθη, που μπορεί να αποβούν μοιραία.

ΠΗΓΗ: Ριζοσπάστης, sporttime

 

Σχόλια