Μπλόκα για ζωή ενάντια στη νέα ΚΑΠ Στην πρώτη γραμμή οι πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας, ξεσηκωμός στην ΕΕ Του Νίκου Μανάβη

 Μπλόκα για ζωή ενάντια στη νέα ΚΑΠ Στην πρώτη γραμμή οι πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας, ξεσηκωμός στην ΕΕ

Του Νίκου Μανάβη

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις στη Θεσσαλία, τη Δυτική Ελλάδα αλλά και σε αρκετές άλλες περιοχές της χώρας. Το στοιχείο που πυροδότησε τις κινητοποιήσεις στην Ελλάδα (όπως σε πολλές χώρες της ΕΕ) είναι οι θεαματικές κινητοποιήσεις των Γερμανών αγροτών, οι οποίες ξεκίνησαν στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου και βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Κινητοποιήσεις που καταγράφουν νίκες, αφού ανάγκασαν τη γερμανική κυβέρνηση σε αναδίπλωση.

 Το εξαιρετικά ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως αγροτικές κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται ή έχουν ανακοινωθεί για τις αμέσως επόμενες εβδομάδες στην Ισπανία, τη Ρουμανία, τη Ιταλία, τη Γαλλία και το Βέλγιο. Δεν θα πρέπει επίσης να ξεχνάμε τις αγροτικές κινητοποιήσεις στην Ολλανδία πριν από λίγους μήνες αλλά ούτε και τις αντιδράσεις των Πολωνών αγροτών.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα συνεδρίασε στις Βρυξέλλες το συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ στις 22 και 23 Ιανουαρίου. Χωρίς να το ομολογήσουν, οι υπουργοί Γεωργίας έδειξαν να αντιλαμβάνονται πως η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), η οποία εφαρμόζεται από 1/1/2023 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει αποτύχει παταγωδώς, καθώς δεν καταφέρνει να ενσωματώσει τους αγρότες της ΕΕ στο σχέδιο των ευρωπαϊκών κρατών για τη δημιουργία μεγάλων τσιφλικιών του μεγέθους που συναντά κανείς στις χώρες της Λατινικής και Βόρειας Αμερικής. Το αδύναμο σημείο της νέας ΚΑΠ είναι η μεταφορά του κόστους των δήθεν φιλοπεριβαλλοντικών μέτρων στις πλάτες των αγροτών. Είναι χαρακτηριστικό πως ένα από τα βασικά ζητήματα που κινητοποίησαν τους αγρότες της Γερμανίας ήταν η κατάργηση των φοροαπαλλαγών για το πετρέλαιο.

Την Τρίτη 23 Ιανουαρίου, ο Έλληνας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης από τις Βρυξέλλες κάλεσε τους αγρότες σε διάλογο. Μερικές ημέρες νωρίτερα, με την αλαζονεία που χαρακτηρίζει την ελληνική κυβέρνηση, μιλούσε για υποκινούμενα αγροτικά μπλόκα. Ο Λ. Αυγενάκης μίλησε για την ανάγκη αλλαγών στην ΚΑΠ. Οι δηλώσεις του δείχνουν τη δυναμική που σταδιακά αποκτούν οι αγροτικές κινητοποιήσεις στην Ευρώπη αλλά και την Ελλάδα. Ωστόσο, ο μηχανισμός της ΝΔ, μαζί με τον κυβερνητικό μηχανισμό και τους βουλευτές του κόμματος, εκδράμουν σε όλη τη χώρα για να μαζέψουν το κλίμα που δημιουργείται. Κι ο κρατικός μηχανισμός (βλ. αστυνομία) προσπαθεί να εμποδίσει τα αγροτικά συλλαλητήρια, εμποδίζοντας τα τρακτέρ να μπουν στις πόλεις, όπως έγινε πριν λίγες μέρες στο Αγρίνιο.

Το κέντρο των αγροτικών κινητοποιήσεων στην Ελλάδα είναι η Θεσσαλία και ιδιαίτερα οι περιοχές που έχουν χτυπηθεί από την πλημμύρα Ντάνιελ. Οι πλημμυροπαθείς αγρότες, μετά από μήνες κοροϊδίας από την κυβέρνηση, δείχνουν να έχουν φτάσει στα όρια της αγανάκτησης. Η κοροϊδία των πλημμυροπαθών αγροτών συνεχίζεται και από τις Βρυξέλλες, οι οποίες δίνουν ψίχουλα για αποζημιώσεις, μόλις 25 εκατ. ευρώ. Σε άλλες περιοχές της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Κρήτης κυριαρχούν οι διαμαρτυρίες για τις περικοπές των επιδοτήσεων, που σε κάποιες περιπτώσεις φθάνουν το 30%. Στην Ήπειρο και τη Δυτική Ελλάδα εντονότερες είναι οι διαμαρτυρίες για την αύξηση του κόστους παραγωγής αλλά και για τη μείωση των τιμών του αιγοπρόβειου γάλακτος.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, η Αγροδιατροφική Επιτροπή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ θέτει ένα συνολικό πλαίσιο για την προστασία των αγροτών και την εξασφάλιση ποιοτικών και φθηνών τροφί¬μων για τον λαό. Μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση αναφέρει: «Σήμερα απαιτείται κοινό μέτωπο φτωχομεσαίας αγροτιάς- εργαζομένων-ανέργων-νεολαίας για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής κυβέρνησης-ΕΕ-κεφαλαίου, για να μπορέσουν να ζήσουν στα χωράφια τους οι αγροτοκτηνοτρόφοι, να δουλεύουν με αξιοπρέπεια οι εργαζόμενοι στην ύπαιθρο και για να πέσουν οι τιμές στα ράφια. Η κάλυψη του κόστους παραγωγής, οι κατώτερες εγγυημένες τιμές, το αφορολόγητο πετρέλαιο, η κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού, η πλήρης δημόσια και δωρεάν ασφαλιστική κάλυψη της παραγωγής μπορούν να κατακτηθούν με αγώνα για μια αγροτική παραγωγή με κριτήριο τις ανάγκες του λαού και όχι το καπιταλιστικό κέρδος».

ΠΗΓΗ: Πριν

Σχόλια