Είν’ ένας άνθρωπος που τον ’μποδίζουν να βαδίζει είν’ ένας άνθρωπος που τον αλυσοδένουνε! Του Θεόδωρου Ανδρεάδη - Συγγελλάκη
Είν’ ένας άνθρωπος που τον ’μποδίζουν να βαδίζει είν’ ένας άνθρωπος που τον αλυσοδένουνε!
Του Θεόδωρου Ανδρεάδη - Συγγελλάκη
Σοκ και αποτροπιασμό προκαλούν οι εικόνες που κάνουν τον γύρο του κόσμου από την Ουγγαρία, όπου σύρθηκε σε δίκη Ιταλίδα αριστερή ακτιβίστρια που κατηγορείται πως ξυλοκόπησε δύο νεοναζί ● Στο δικαστήριο την έφεραν αλυσοδεμένη χειροπόδαρα, κι όμως αυτή χαμογελούσε περήφανα ● Μέχρι να φτάσει σε δίκη παρέμεινε έναν χρόνο σε απάνθρωπες συνθήκες σε φυλακή της Βουδαπέστης, ενώ τώρα κινδυνεύει με 11 χρόνια φυλάκισης!
Πρόκειται για ιστορία σχεδόν ασύλληπτη, η οποία πολύ δύσκολα μπορεί να πιστέψει κανείς ότι εκτυλίσσεται στην Ευρώπη του 21ου αιώνα: η Ιταλίδα καθηγήτρια Ιλάρια Σάλις, τριάντα εννέα ετών, συνελήφθη πριν από έναν χρόνο στη Βουδαπέστη με την κατηγορία ότι ξυλοκόπησε δύο νεοναζί, οι οποίοι είχαν πάρει μέρος σε τελετή εξύμνησης του χιτλερικού καθεστώτος.
Η αριστερή ακτιβίστρια δήλωσε ότι είναι αθώα και οι δικηγόροι της πρόσθεσαν ότι στο βίντεο που τους παρέδωσαν οι ουγγρικές αρχές δεν αναγνωρίζεται με κανέναν τρόπο η πελάτισσά τους. Από τη στιγμή, προφανώς, που στις σχετικές εικόνες υπάρχουν μόνον άνθρωποι με εντελώς καλυμμένο το πρόσωπο.
Χειροπέδες σε χέρια και πόδια και αλυσιδένιο... λουρί, λες και πρόκειται για άγριο ζώο!
Μετά από δώδεκα ολόκληρους μήνες κατά τους οποίους, όπως κατήγγειλαν οι συγγενείς της και οι συνήγοροι υπεράσπισης, η γυναίκα κρατήθηκε στις φυλακές της Βουδαπέστης υπό απάνθρωπες συνθήκες, επιτέλους ξεκίνησε η δίκη.
Η Ιλάρια μεταφέρθηκε στη δικαστική αίθουσα με χειροπέδες στα πόδια και στα χέρια. Αλυσοδεμένη, σαν να επρόκειτο για άγριο ζώο σε κάποιο μυθιστόρημα του 19ου αιώνα. Δεν μπόρεσε να δει ολόκληρο το κατηγορητήριο, της ανακοινώθηκε ότι κινδυνεύει να καταδικαστεί μέχρι και σε έντεκα χρόνια φυλάκιση και στη συνέχεια η δίκη αναβλήθηκε για τις 26 Μαΐου.
Οι εικόνες της δικάσιμου μεταδόθηκαν από τα δελτία ειδήσεων του τρίτου τηλεοπτικού καναλιού της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης Rai και προκάλεσαν, φυσικά, τρομερό σάλο και οργή στην Ιταλία και όχι μόνον.
Έντονη ανησυχία
Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι, έγραψε στο διαδίκτυο ότι πρέπει να τύχει αμέσως σεβασμού η ευρωπαϊκή νομοθεσία σε ό,τι αφορά την κράτηση πολιτών στις φυλακές των χωρών-μελών της Ενωσης. Κλήθηκε στο ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών ο Ούγγρος πρέσβης στη Ρώμη και του ζητήθηκε να μεταφερθεί η ακτιβίστρια σε κατ’ οίκον περιορισμό.
Ο πατέρας της, στη μεγάλη αυτή δοκιμασία, προσπαθεί να σταθεί στο πλευρό της: φάνηκε λίγο πιο αισιόδοξος, έστω κι αν υπογράμμισε με μεγάλη ανησυχία ότι «είδε στη δικαστική αίθουσα την κόρη του και διαπίστωσε ότι μέσα σε έναν χρόνο γέρασε κατά μια ολόκληρη δεκαετία».
Στην Ιταλία, χιλιάδες άνθρωποι υπέγραψαν έκκληση υπέρ της άμεσης αποφυλάκισης και επιστροφής της Ιλάρια Σάλις στο σπίτι της και δύσκολα πλέον η υπόθεσή της θα μπορέσει να ξεχαστεί. Και ο υπουργός Αμυνας, Γουίντο Κροζέτο, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση της Ρώμης πρέπει να παρακολουθήσει από κοντά την όλη αυτή υπόθεση διότι «οι εικόνες που μεταδόθηκαν είναι τρομερά σκληρές».
Ο πατέρας της φυλακισμένης καθηγήτριας, όμως, κατηγόρησε και τις αρμόδιες αρχές για αδιαφορία: «Οι μόνοι που γνώριζαν την κατάσταση της κόρης μου ήταν άνθρωποι που εργάζονται στην πρεσβεία μας στη Βουδαπέστη, αλλά δεν είπαν τίποτα», δήλωσε στη Rai.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ιταλίδα πρωθυπουργός είναι πιθανό να συζητήσει την όλη αυτή υπόθεση με τον Ορμπαν, σε διμερή συνάντηση, στο περιθώριο της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες. Είναι γνωστό ότι η Μελόνι διατηρεί στενότατες σχέσεις με τον Ούγγρο πρωθυπουργό και ότι συχνά έχει σχολιάσει τις θέσεις του –και στο μεταναστευτικό– λέγοντας ότι ο κάθε πολιτικός κοιτάζει το συμφέρον της χώρας του.
Είναι, επίσης, άλλο τόσο πιθανό να αποφασιστεί, τελικά, το αυτονόητο: αποφυλάκιση της Ιλάρια Σάλις ή μεταφορά της σε κατ’ οίκον περιορισμό, μέχρι την ολοκλήρωση της δίκης. Ολοι ελπίζουν να συμβεί όσο πιο γρήγορα γίνεται.
Το τεράστιο σκάνδαλο, όμως, η έλλειψη κάθε ίχνους ανθρώπινου σεβασμού, δεν σβήνεται. Πώς είναι δυνατόν η Ευρώπη να ανέχεται τέτοιες μεσαιωνικές πρακτικές σε χώρες-μέλη της, οι οποίες αρνούνται, συχνά, να εφαρμόσουν τις αποφάσεις και τις οδηγίες της; Και ποιος θα αποζημιώσει τη γυναίκα αυτή για τους μέχρι τώρα δώδεκα μήνες κόλασης που έζησε και για όσα θα πρέπει να αντιμετωπίσει και στη συνέχεια της πρωτοφανούς αυτής «δίκης»; Κάποιοι ευσυνείδητοι δημοσιογράφοι κατάφεραν, τουλάχιστον, να αποκαλύψουν την απόλυτη ντροπή της όλης αυτής ιστορίας.
ΠΗΓΗ: Εφσυν
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου