Και υγειονομικοί… νομάδες οι γιατροί του ΕΣΥ! Δεν αντέχουν άλλο... Του Νίκου Φωτόπουλου

 Και υγειονομικοί… νομάδες οι γιατροί του ΕΣΥ! Δεν αντέχουν άλλο...

Του Νίκου Φωτόπουλου

Υγειονομικοί… νομάδες οι γιατροί του ΕΣΥ! Τετράωρη στάση εργασίας σήμερα, 8-12, στη Θεσσαλονίκη και διαμαρτυρία στα γραφεία της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας για τις εξαντλητικές μετακινήσεις στην επαρχία και τις αφόρητες συνθήκες εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία.

Σε συνέντευξη Τύπου, χθες, στα γραφεία της Ένωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης, οι νοσοκομειακοί γιατροί ξεκαθάρισαν σε όλους τους τόνους ότι ύστερα από μια μακρά περίοδο υπερπροσπάθειας με την πανδημία, έχουν ξεπεράσει πια τα όριά τους και αν δεν γίνουν σοβαρές προσλήψεις, το σύστημα θα καταρρεύσει. Κάθε μήνα μετακινούνται πάνω από 60 γιατροί, ενώ οι παραιτήσεις είναι συχνό φαινόμενο πια υπό αυτές τις συνθήκες.

«Οι αφόρητες συνθήκες εργασίας για τους γιατρούς του ΕΣΥ είναι το φλέγον ζήτημα και οι συνεχιζόμενες μετακινήσεις έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας. Αυτό το πρόβλημα γιγαντώθηκε μέσα στην πανδημία και τώρα έχει διογκωθεί για να καλυφθούν τα κενά. Με αυτόν τον τρόπο αποδυναμώνονται τα τμήματα της Θεσσαλονίκης και έχει ως αποτέλεσμα να μην καλύπτεται κανένα κενό στα νοσοκομεία που πηγαίνουν οι συνάδελφοι», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ, Χρήστος Καραχρήστος. «Οι μετακινήσεις είναι πολλές, ώστε να καλυφθούν με “μπαλώματα” οι τρύπες. Φτάνει! Ως εδώ! Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι», τόνισε.

Τα νοσοκομεία της περιφέρειας αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα με ελλείψεις γιατρών. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρθηκε η έλλειψη παθολόγων σε Δράμα, Θράκη και Σέρρες, ενώ τον τελευταίο μήνα έχουν παραιτηθεί τρεις παθολόγοι από τις Σέρρες. Μια άλλη περίπτωση είναι η κάλυψη κενών με τη μεταφορά ακτινολόγων από τη Θεσσαλονίκη στη Χαλκιδική.

«Η λύση δεν είναι να δουλεύουμε παραπάνω και να μετακινούμαστε καθημερινά, αλλά να γίνουν μαζικές και μόνιμες προσλήψεις. Επίσης, ζητάμε να δοθούν οικονομικά κίνητρα και φυσικά μείωση του εργάσιμου χρόνου για να έρθουν οι συνάδελφοι να εργαστούν», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ, θυμίζοντας την πρόσφατη περίπτωση κατάρρευσης της αναισθησιολόγου που υπέστη εγκεφαλικό στην εφημερία στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου».

Ιστορίες υγειονομικής τρέλας

Η συγκεκριμένη περίπτωση, βέβαια, είδε το φως της δημοσιότητας καθώς η άτυχη γιατρός κατέρρευσε. Ομως καθημερινά στα όρια της κατάρρευσης φτάνουν δεκάδες άλλοι γιατροί του ΕΣΥ. Τη δική του περιπέτεια περιέγραψε ο διευθυντής του ΕΣΥ στο ΑΧΕΠΑ, Παναγιώτης Κολλάρας: «Πήρα εντολή να πάω στη Δράμα, ενώ είμαι στο ΑΧΕΠΑ. Είναι σωματικά αδύνατο να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε σε τέτοιες συνθήκες εργασίες. Για παράδειγμα, στην Ξάνθη δεν υπάρχει κανένας γιατρός. Πώς γίνεται να υπάρχει κλινική δίχως υπεύθυνο γιατρό; Ουσιαστικά οι γιατροί κάνουν τους νομάδες. Στον Covid το σύστημα μας εκμεταλλεύτηκε, ενώ εμείς βάλαμε πλάτη».

Στις παθολογικές κλινικές του ΑΧΕΠΑ βρίσκονται οκτώ παθολόγοι του ΕΣΥ, οι δύο επικουρικοί. Επίσης, η μία έχει αναρρωτική άδεια, οπότε καλούνται επτά να διαχειρίζονται καθημερινά περίπου 80 περιστατικά. Μάλιστα, η συνολική δύναμη αγγίζει τους 100 ασθενείς, ενώ κάποιοι από τους επτά χρειάζεται να μετακινηθούν σε Δράμα και Ξάνθη…

«Κάνουμε περίπου 300-400 χιλιόμετρα καθημερινά. Οταν φτάνουμε στην εργασία μας είμαστε ήδη εξουθενωμένοι και στη συνέχεια πρέπει να επιστρέψουμε σπίτι μας. Να σημειωθεί ότι δεν καλύπτονται ούτε τα έξοδα μετακίνησης. Αυτό που γίνεται είναι επικίνδυνη ιατρική», καταγγέλλουν τα μέλη της ΕΝΙΘ. «Με αυτά που γίνονται έχουν απαξιώσει τον γιατρό και προφανώς αυτός ο αντίκτυπος πηγαίνει και στον ασθενή», κατέληξαν.

Σε πρόσφατη ανακοίνωση της η ΕΝΙΘ γράφει:

Φτάνει πια! Δεν αντέχουμε άλλο!!

Το ΔΣ της ΕΝΙΘ καταγγέλλει την υπερεργασία και την εντατικοποίηση της εργασίας των υγειονομικών που ξεπερνούν σε πολλές περιπτώσεις τα ανθρώπινα όρια αντοχής. Σε αυτό το σημείο έφτασε αναισθησιολόγος στο ΓΝΘ Παπανικολάου που κατέρρευσε στο τέλος της 24ωρης εφημερίας, τις 16 ώρες από τις οποίες βρίσκονταν συνεχώς σε χειρουργική αίθουσα.

Δεν έχουν περάσει ούτε 100 ημέρες από την κραυγή αγωνίας των αναισθησιολόγων του νοσοκομείου που είχαν φτάσει στα όρια τους λόγω της υποστελέχωσης. Δυστυχώς, προφητικά είχε αναφερθεί ότι κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.

Να θυμίσουμε ότι με ανακοίνωση και συνέντευξη τύπου στις 27/10/23 είχε αναδειχθεί η οριακή κατάσταση στελέχωσης του συγκεκριμένου τμήματος. Μόλις 8 αναισθησιολόγοι σε 26 οργανικές θέσεις (κενά της τάξης του 75%!), ενώ την ίδια ώρα οι αυξημένες ανάγκες του νοσοκομείου απαιτούν να υπάρχουν 40 αναισθησιολόγοι. Είχαν προειδοποιήσει πως η κάλυψη των έκτακτων και τακτικών χειρουργείων και των εφημεριών του νοσοκομείου γινόταν μόνο με το φιλότιμο και την υπερεργασία των εναπομεινάντων συναδέλφων, που ακόμα και αυτή επαρκούσε για την λειτουργία των 4 από τις 11 (ούτε 40%!) χειρουργικές αίθουσες του νοσοκομείου, εκτοξεύοντας τις λίστες αναμονής!! Γεγονός που η Διοίκηση του νοσοκομείου το γνωρίζει από τις συνεχείς εκκλήσεις των συναδέλφων που δεν σταμάτησαν μέχρι σήμερα.

Τι έγινε μετά από αυτά; Απολύτως τίποτα.

Προχώρησε μόλις μια πρόσληψη ενός συντονιστή Διευθυντή, από την προκήρυξη του Απριλίου 2023, η οποία περιελάμβανε μόλις 4 θέσεις για τις 18(!) κενές οργανικές θέσεις. Είναι προκλητικό η Διοίκηση να ρίχνει κροκοδείλια δάκρυα ότι δήθεν δεν υπάρχει ενδιαφέρον από γιατρούς να καλύψουν τις υπόλοιπες 3 θέσεις της προκήρυξης, όταν οι συνάδελφοι γνώριζαν ότι θα βρεθούν να καλύπτουν τουλάχιστον τα κενά των υπολοίπων 14(!) οργανικών θέσεων που θα παρέμεναν εκ των πραγμάτων κενές! Η κατάσταση μάλιστα θα επιδεινωθεί με την μακροχρόνια άδεια 2 συναδέλφων, θέτοντας εν αμφιβάλω την συνολική λειτουργία των τακτικών χειρουργείων.

Αυτή η συνθήκη δεν έχει πέσει από τον ουρανό, και δεν είναι το μοναδικό νοσοκομείο που απειλείται με αναστολή λειτουργίας νευραλγικών τμημάτων. Οφείλεται στην διαχρονική πολιτική υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης του ΕΣΥ και στην πλήρη απαξίωση του, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει γιγαντωθεί και έχει ξεπεράσει κάθε όριο.

Τι περιμένει το Υπουργείο Υγείας και οι Διοικήσεις των ΥΠΕ και των νοσοκομείων; Να καταρρέουμε ένας - ένας στην υπερπροσπάθειά μας να καλύψουμε τις ανάγκες ή θα αναλάβουν τις ευθύνες τους; Θα κάνουν πράξη τα αιτήματα των υγειονομικών για ενίσχυση του ΕΣΥ ή θα συνεχίσουν να προωθούν την κατάρρευσή του προς όφελος των ιδιωτικών ομίλων ή την περαιτέρω λειτουργία του με αγοραίους όρους κόστους-οφέλους;

Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Κινδυνεύουν καθημερινά ανθρώπινες ζωές. Δεν χωράει αναμονή από ΚΑΝΕΝΑΝ. Τώρα με τον αγώνα τους υγειονομικοί και εργαζόμενοι να διεκδικήσουν:

                      Μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών στις Δημόσιες δομές Υγείας. Ταυτόχρονη προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων και διορισμούς με κατεπείγουσες διαδικασίες και με μοναδική προϋπόθεση το πτυχίο και τον τίτλο ειδικότητας. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών γιατρών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

                      Διπλασιασμός των απολαβών όλων των υγειονομικών.

                      Πραγματική ενίσχυση του ΕΣΥ σε προσωπικό και υποδομές με γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Υγεία.

Όλοι στην απεργία των υγειονομικών στις 22/2/24 και την προετοιμασία μιας μαζικής πανεργατικής απεργιακής απάντησης απέναντι στην υποβάθμιση της ζωής και της υγείας μας!

ΠΗΓΗ: Εφσυν, ΕΝΙΘ

Σχόλια