Με ψέματα, συκοφαντίες και ΜΑΤ απέναντι στους αγρότες
Το μεσημέρι της Πέμπτης, συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες αγρότες και εκπρόσωποι μαζικών φορέων της πόλης και όλοι μαζί απέκλεισαν ξανά με τα πόδια τον Ε65 όπου πραγματοποίησαν συνέλευση.
Σε αυτή τονίστηκε
ότι το μπλόκο αποτελεί απάντηση στην άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα
δίκαια αιτήματά τους, στην προσπάθειά της να συκοφαντήσει τον αγώνα
τους και να παραπλανήσει τον λαό με το ψέμα της ότι τάχα επιλύει τα
προβλήματά τους, καθώς και στην κυβερνητική επιχείρηση να
τρομοκρατήσει την αγωνιζόμενη αγροτιά με τη χρησιμοποίηση των δυνάμεων
καταστολής εναντίον της.
Οι εκπρόσωποι
του μπλόκου κάλεσαν τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα των
χωριών και των πόλεων να συμπαρασταθούν στον αγώνα επιβίωσης που δίνει η
αγροτιά και επειδή είναι δίκαιος, αλλά και γιατί, όπως επισήμαναν, «έχουμε
κοινό αντίπαλο -την αντιλαϊκή πολιτική που μας "έπνιξε"- κοινά
προβλήματα, κοινά αιτήματα και κοινούς αγωνιστικούς στόχους».
Με ψέματα και συκοφαντίες η κυβέρνηση προσπαθεί να εμποδίσει την κλιμάκωση του αγώνα της αγροτιάς, που παλεύει για να μείνει στον τόπο της και να ζει από τη δουλειά στο χωράφι της. Ταυτόχρονα στρώνει το έδαφος για μεγαλύτερη καταστολή τώρα που ο αγώνας φουντώνει με τα μπλόκα, όπως έγινε χτες με την απρόκλητη επίθεση στους βιοπαλαιστές αγρότες της Καρδίτσας οι οποίοι έφτασαν με εκατοντάδες τρακτέρ στον κόμβο της Ε65. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι συκοφαντίες του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για «κομματικά υποκινούμενες κινητοποιήσεις» όπως διαδίδει αισχρά τις τελευταίες μέρες, προσπαθώντας μάταια να αποτρέψει τη συμμετοχή στα μπλόκα και την αλληλεγγύη ευρύτερων λαϊκών δυνάμεων στον δίκαιο αγώνα των αγροτοκτηνοτρόφων.
Από τις μεγάλες κινητοποιήσεις της δεκαετίας του '90 μέχρι
σήμερα, όλες οι κυβερνήσεις επαναλαμβάνουν μονότονα το ίδιο παραμύθι. Μάταια
όμως... Γιατί αυτό που βγάζει πραγματικά τους αγρότες στον δρόμο - και σήμερα
και χτες - είναι τα οξυμένα προβλήματα και τα αδιέξοδα που ανακυκλώνει η
κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική, με όλες διαχρονικά τις κυβερνήσεις και με «μοχλό»
την ΚΑΠ της ΕΕ. Προβλήματα που δεν είναι ούτε προσωρινά, ούτε συγκυριακά, ούτε
«εισαγόμενα», όπως προσπαθεί να τα παρουσιάσει η κυβέρνηση.
Αγώνας επιβίωσης!
Λίγα μόνο αριθμητικά στοιχεία για του λόγου το ασφαλές: Πριν από 10 χρόνια, όταν οι τιμές παραγωγού ήταν σχεδόν ίσες με τις σημερινές, το αγροτικό πετρέλαιο κόστιζε 1,20 ευρώ το λίτρο και σήμερα φτάνει στο 1,80, και το αγροτικό ρεύμα από 6 λεπτά την κιλοβατώρα, τώρα κοστίζει πάνω από 18 λεπτά. Ανάλογες είναι οι αυξήσεις στις τιμές και των άλλων αγροτικών εφοδίων και μέσων (σπόροι, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, ζωοτροφές, μηχανήματα κ.ά.) Επίσης, το επιτόκιο των καλλιεργητικών δανείων από το 4% πριν από 10 χρόνια σήμερα ανέβηκε στο 7,5%, ενώ και όλες οι άλλες επιβαρύνσεις που επιβάλλονται στους αγρότες (ασφάλιστρα για την παραγωγή, εισφορές για τη σύνταξη και την υγεία, χαράτσια στους ΤΟΕΒ και στον ΓΟΕΒ, για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ και τις δηλώσει ζημιών στην παραγωγή, φόροι κ.ά.) έχουν πάρει την ανηφόρα. Επιπλέον, με κάθε αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ επιβάλλονται και νέες περικοπές στις επιδοτήσεις.
Και δεν είναι μόνο το υψηλό κόστος παραγωγής που ροκανίζει το αγροτικό εισόδημα. Είναι και οι απανωτές καταστροφές στην αγροτική παραγωγή από τις κακές καιρικές συνθήκες και τις αρρώστιες, τις οποίες ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει - ή δίνει κάποια ψίχουλα στους πληγέντες παραγωγούς - παρά το γεγονός ότι οι αγρότες πληρώνουν πανάκριβα ασφάλιστρα. Ιδιαίτερα τα τελευταία 4 χρόνια η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή έχει υποστεί τρομερές ζημιές από την κακοκαιρία (ξηρασία, πυρκαγιές, παγετός, πλημμύρες κ.ά.) αλλά και από αρρώστιες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Θεσσαλία, στην οποία τα τρία τελευταία χρόνια είχαμε αποδεκατισμό της παραγωγής από την ξηρασία και τις πυρκαγιές που προηγήθηκαν και προπαντός τις 3 μεγάλες πλημμύρες που ακολούθησαν - πρώτα ο «Ιανός» και μετά οι δυο μεγάλες πλημμύρες του περασμένου Σεπτέμβρη - που μετέτρεψαν τον θεσσαλικό κάμπο σε μια απέραντη λίμνη. Η ζημιά είναι τεράστια για την περιοχή, αλλά γενικότερα για την αγροτική παραγωγή στη χώρα μας, αν ληφθεί υπόψη ότι στη Θεσσαλία παράγεται το 38% της συνολικής παραγωγής βαμβακιού, το 52,8% της βιομηχανικής ντομάτας, το 19,4% του πρόβειου γάλακτος, το 13,7% του κατσικίσιου γάλακτος, το 19,7% του αγελαδινού γάλακτος, το 40% του μαλακού τυριού, το 25% του σκληρού τυριού, το 18,5% του βόειου κρέατος, το 10% του χοιρινού κρέατος, ενώ μεγάλα είναι τα ποσοστά στις καλλιέργειες σιτηρών, δημητριακών, οπωροκηπευτικών, αμπελιών κ.ά.
Αυτές οι πολιτικές ευθύνονται για την εκτόξευση του κόστους παραγωγής στα ύψη, όπως και για το γεγονός ότι οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι είναι παρατημένοι στο έλεος του καιρού και διαφόρων ασθενειών, χωρίς να αποζημιώνονται πλήρως για τις καταστροφές στην παραγωγή τους. Φέτος μάλιστα είδαν το εισόδημά τους να ροκανίζεται ακόμα περισσότερο από τις μεγάλες περικοπές της νέας ΚΑΠ στη βασική ενίσχυση και στις συνδεδεμένες σε κάποια προϊόντα.
Ειδικά στη Θεσσαλία, την «καρδιά» των αγροτικών κινητοποιήσεων, σχεδόν πέντε μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες οι βιοπαλαιστές αγρότες συνεχίζουν να βιώνουν την εγκατάλειψη και να βρίσκονται αντιμέτωποι με το εχθρικό πρόσωπο του κρατικού μηχανισμού, καθώς δεν ξέρουν πότε θα καλλιεργήσουν ξανά και με τι εισόδημα θα βγάλουν τη χρονιά, ενώ καθυστερούν τραγικά ακόμα και τα ελάχιστα μέτρα ανακούφισης που είχαν εξαγγελθεί. Ενδεικτικό της ανυπόφορης κατάστασης είναι ότι εισπρακτικές εταιρείες «σπάνε τα τηλέφωνα» για λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, έχει κοπεί το ρεύμα σε 191 αγρότες και επίκειται η διακοπή σε άλλους 823. Την ίδια ώρα, με τα σχέδια «ανασυγκρότησης» της περιοχής που προωθούν κυβέρνηση και τοπική διοίκηση μεθοδεύεται ένας νέος γύρος επίθεσης σε βάρος τους, με περιορισμούς και ακριβότερα τέλη στη χρήση του νερού, αλλαγές χρήσεων γης και καλλιεργειών.
* * *
Η κυβέρνηση βάζει στο στόχαστρο τον συντονισμό των βιοπαλαιστών και κτηνοτρόφων μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, που αποτελεί μεγάλη κατάκτησή τους τα τελευταία χρόνια. Της κάθεται «στον λαιμό» ότι οι κινητοποιήσεις αποφασίστηκαν από τους εκπροσώπους δεκάδων Ομοσπονδιών, Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων από όλη τη χώρα, οι οποίοι μετέφεραν τη ζωντανή συζήτηση στις συνελεύσεις των Συλλόγων τους, σε συσκέψεις που έγιναν σε επίπεδο νομών και περιοχών, στα καφενεία των χωριών. Εκεί κρίθηκαν οι αποφάσεις για αγωνιστική κλιμάκωση με μπλόκα, μετρήθηκαν οι αγωνιστικές διαθέσεις, πάρθηκαν μέτρα για την οργάνωση και την επιτυχία των κινητοποιήσεων. Με τον ίδιο συλλογικό τρόπο λειτουργούν και τα μπλόκα.
Επιμέλεια: Π.Ε.
ΠΗΓΗ: 902.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου