Απεργία των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ Να σταματήσει το ξεπούλημα μιας χρυσοφόρου επιχείρησης

 Απεργία των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ Να σταματήσει το ξεπούλημα μιας χρυσοφόρου επιχείρησης

Στην πρώτη μέρα απεργίας τους προχώρησαν χτες, Τρίτη, οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), ενάντια στην περαιτέρω ιδιωτικοποίησή τους μέσω της πώλησης μετοχικού ποσοστού του ΤΑΙΠΕΔ. Την απεργία έχει προκηρύξει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας, με το πρόγραμμα των απεργιών να είναι το εξής: 24ωρη απεργία χτες Τρίτη, 48ωρη στις 20 και 21 Δεκέμβρη, 24ωρη στις 28 Δεκέμβρη και 5ήμερη από Τρίτη 2 Γενάρη μέχρι Κυριακή 7 Γενάρη.

Να σημειωθεί ότι η διοίκηση των ΕΛΠΕ προσέφυγε δύο φορές στα δικαστήρια κατά της απεργίας. Τη Δευτέρα προσέφυγε κατά της απόφασης για απεργία του επιχειρησιακού σωματείου, την οποία το δικαστήριο έκρινε παράνομη και καταχρηστική, «αξιοποιώντας όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο της κυβέρνησης των νόμων Χατζηδάκη - Γεωργιάδη». Επίσης, χτες, Τρίτη, προσέφυγε στα δικαστήρια κατά της απεργίας που προκήρυξε η Ομοσπονδία, με την απόφαση να αναμενόταν το βράδυ. Σήμερα με ανακοίνωση του σωματείου γνωστοποιείται ότι: «Οι απεργιακές κινητοποιήσεις που προκήρυξε η ΠΟΕ, κηρύχθηκαν από το δικαστήριο ΝΟΜΙΜΕΣ!!! Συνεχίζουμε και συμμετέχουμε στις απεργιακές κινητοποιήσεις που κήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδίας Ενέργειας. Συναδέλφισσες, συνάδελφοι Ο αγώνας συνεχίζεται αμείωτος και θα σας κρατάμε ενήμερους για κάθε νέα εξέλιξη.»

Με σχετική του ανακοίνωση το ΠΣΕΕΠ διατυπώνει εύλογα ερωτήματα (όπως «Γιατί πουλήθηκαν 0,50 € φθηνότερα 13 εκατομμύρια μετοχές του Δημοσίου;» και «Την ώρα που το Δημόσιο έχει εισπράξει την τελευταία δεκαετία περίπου 1 δισ. ευρώ έσοδα, τι κίνητρο υπήρχε και ενδεχομένως υπάρχει ακόμα, για να πουλήσει τη δεδομένη στιγμή και να εισπράξει μόνο 93 εκατ. ευρώ;») και τονίζει με νόημα ότι «είναι πλέον ηλίου φαεινότερο ότι η Κυβέρνηση προχωράει στην "εξόφληση γραμματίων" εκποιώντας τον εθνικό πλούτο έναντι πινακίου φακής».

Από την πλευρά της η ΠΟΕ τονίζει πως «είναι δε τουλάχιστον οξύμωρο το γεγονός, ότι το ΤΑΙΠΕΔ συνεχίζει την εκποίηση ποσοστών μετοχών σε επιχειρήσεις που όχι μόνο δεν είναι "προβληματικές", αλλά είναι κερδοφόρες και αποτελούν πηγή εσόδων για το Δημόσιο». Προειδοποιεί επίσης ότι «η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των επιχειρήσεων του κλάδου, όπως συνέβη πρόσφατα και με την περίπτωση της HELLENIQ ENERGY, αφενός θέτει σε κίνδυνο τα εργασιακά, ασφαλιστικά και λοιπά δικαιώματα των εργαζομένων του κλάδου, και επιπλέον συνιστά μείζον εθνικό ζήτημα, καθώς έτσι το Δημόσιο απεμπολεί τη δυνατότητα να παρεμβαίνει και μέσω της συμμετοχής του στις επιχειρήσεις ενέργειας, με σκοπό τη ρύθμιση των θεμάτων ενέργειας υπέρ των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, εν μέσω μάλιστα ενεργειακής κρίσης, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τον ίδιο τον κοινωνικό χαρακτήρα της ενέργειας».

Στο πλαίσιο αυτό, η ΠΟΕ διατυπώνει τα παρακάτω τρία αιτήματα:
1. Να σταματήσει η οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση και διάθεση μετοχών του Δημοσίου στις επιχειρήσεις του κλάδου της Ενέργειας.
2. Διαφύλαξη του δημοσίου και κοινωνικού ελέγχου της ενέργειας στη χώρα

3. Προάσπιση εργασιακών, ασφαλιστικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στον κλάδο και των θέσεων εργασίας.

 

Σχόλια