Unicef: Τα παιδιά θύματα στη Γάζα «μια αυξανόμενη κηλίδα στη συλλογική μας συνείδηση» 2.360 θάνατοι και 5.364 τραυματισμούς παιδιών σε 18 μέρες
Unicef: Τα παιδιά θύματα στη Γάζα «μια αυξανόμενη κηλίδα στη συλλογική μας συνείδηση» 2.360 θάνατοι και 5.364 τραυματισμούς παιδιών σε 18 μέρες
![]() |
UNICEF/UNI448902/Mohammad AjjourΗ Amal, 7 ετών, σκέφτεται τη γειτονιά της αφού γειτονικά σπίτια ισοπεδώθηκαν και έγιναν ένα με το έδαφος. Καμία λέξη δεν μπορεί να περιγράψει την καταστροφή που βλέπει.
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ/ΑΜΜΑΝ, 24 Οκτωβρίου 2023 – Τις τελευταίες 18 ημέρες, η Λωρίδα της Γάζας έχει γίνει μάρτυρας ενός καταστροφικού απολογισμού στα παιδιά της, με αναφερόμενους 2.360 θανάτους και 5.364 τραυματισμούς λόγω ανελέητων επιθέσεων, ή περισσότερα από 400 παιδιά σύμφωνα με αναφορές είτε σκοτώνονται είτε τραυματίζονται καθημερινά. Επιπλέον, περισσότερα από 30 παιδιά στο Ισραήλ φέρεται να έχουν χάσει τη ζωή τους και δεκάδες παραμένουν αιχμάλωτα στη Λωρίδα της Γάζας.
Η περίοδος των 18 ημερών είναι η πιο θανατηφόρα κλιμάκωση των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας και στο Ισραήλ που έχει δει ο ΟΗΕ από το 2006.
Σχεδόν κάθε παιδί στη Λωρίδα της Γάζας έχει εκτεθεί σε βαθιά οδυνηρά γεγονότα και τραύματα, που χαρακτηρίζονται από εκτεταμένες καταστροφές, αδυσώπητες επιθέσεις, εκτοπισμό και σοβαρές ελλείψεις σε βασικές ανάγκες, όπως τρόφιμα, νερό και φάρμακα.
«Η δολοφονία και ο ακρωτηριασμός παιδιών, οι απαγωγές παιδιών, οι επιθέσεις σε νοσοκομεία και σχολεία και η άρνηση πρόσβασης σε ανθρωπιστική βοήθεια συνιστούν σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών», δήλωσε η Adele Khodr, Περιφερειακή Διευθύντρια της UNICEF για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. «Η UNICEF απευθύνει επειγόντως έκκληση σε όλα τα μέρη να συμφωνήσουν σε κατάπαυση του πυρός, να επιτρέψουν την ανθρωπιστική πρόσβαση και να απελευθερώσουν όλους τους ομήρους. Ακόμα και οι πόλεμοι έχουν κανόνες. Οι άμαχοι πρέπει να προστατεύονται –ιδιαίτερα τα παιδιά– και πρέπει να καταβάλλονται όλες οι προσπάθειες για να τους γλιτώσουν σε όλες τις περιστάσεις».
Η Δυτική Όχθη έχει επίσης δει μια ανησυχητική αύξηση των θυμάτων, με σχεδόν εκατό Παλαιστίνιους που έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων 28 παιδιά, και τουλάχιστον 160 παιδιά φέρεται να έχουν τραυματιστεί. Ακόμη και πριν από τα τραγικά γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου 2023, τα παιδιά στη Δυτική Όχθη αντιμετώπιζαν ήδη τα υψηλότερα επίπεδα βίας που σχετίζεται με συγκρούσεις εδώ και δύο δεκαετίες, με αποτέλεσμα να χαθούν 41 παιδιά Παλαιστίνιων και έξι ζωές Ισραηλινών παιδιών μέχρι στιγμής φέτος.
«Η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας είναι μια αυξανόμενη κηλίδα στη συλλογική μας συνείδηση. Το ποσοστό των θανάτων και των τραυματισμών των παιδιών είναι απλά συγκλονιστικό», είπε ο Khodr. «Ακόμα πιο τρομακτικό είναι το γεγονός ότι εάν δεν εκτονωθούν οι εντάσεις και εάν δεν επιτραπεί η ανθρωπιστική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων, του νερού, των ιατρικών προμηθειών και των καυσίμων, ο καθημερινός αριθμός των νεκρών θα συνεχίσει να αυξάνεται».
Τα καύσιμα είναι υψίστης σημασίας για τη λειτουργία βασικών εγκαταστάσεων όπως νοσοκομεία, μονάδες αφαλάτωσης και αντλιοστάσια νερού. Οι μονάδες εντατικής θεραπείας νεογνών φιλοξενούν πάνω από 100 νεογνά, μερικά από τα οποία βρίσκονται σε θερμοκοιτίδες και βασίζονται στον μηχανικό αερισμό, καθιστώντας την αδιάλειπτη παροχή ρεύματος θέμα ζωής και θανάτου.
Ολόκληρος ο πληθυσμός της Λωρίδας της Γάζας, που περιλαμβάνει σχεδόν 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους, αντιμετωπίζει μια τρομερή και πιεστική έλλειψη νερού, η οποία έχει σοβαρές συνέπειες για τα παιδιά, περίπου το 50 τοις εκατό του πληθυσμού. Η πλειονότητα των συστημάτων ύδρευσης έχουν επηρεαστεί σοβαρά ή έχουν καταστεί μη λειτουργικά λόγω ενός συνδυασμού παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των ελλείψεων καυσίμων και των ζημιών σε ζωτικής σημασίας υποδομές παραγωγής, επεξεργασίας και διανομής. Επί του παρόντος, η ικανότητα παραγωγής νερού είναι μόλις το 5 τοις εκατό της συνήθους ημερήσιας παραγωγής του.
Οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού καταφεύγουν σε πηγές μη πόσιμου νερού, συμπεριλαμβανομένου του νερού υψηλής αλατότητας και υφάλμυρης ποιότητας από γεωργικά πηγάδια. Για να επιδεινωθεί το ζήτημα, οι πέντε μονάδες επεξεργασίας λυμάτων της Γάζας έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους, κυρίως λόγω ελλείψεων καυσίμων, με αποτέλεσμα πάνω από 120.000 κυβικά μέτρα λυμάτων να απορρίπτονται στη θάλασσα.
"Τα πλάνα των παιδιών που διασώζονται από κάτω από τα ερείπια, τραυματισμένα, να βρίσκονται σε αγωνία, να τρέμουν στα νοσοκομεία καθώς περιμένουν θεραπεία, απεικονίζει την τεράστια φρίκη που υφίστανται αυτά τα παιδιά. Αλλά χωρίς ανθρωπιστική πρόσβαση, οι θάνατοι από επιθέσεις θα μπορούσαν να είναι η κορυφή του παγόβουνο», είπε ο Χοντρ. «Ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί εκθετικά εάν οι θερμοκοιτίδες αρχίσουν να αποτυγχάνουν, εάν τα νοσοκομεία σκοτεινιάσουν, εάν τα παιδιά συνεχίσουν να πίνουν μη ασφαλές νερό και δεν έχουν πρόσβαση σε φάρμακα όταν αρρωστήσουν».
Για να ανταποκριθεί στη δεινή κατάσταση για τα παιδιά στη Λωρίδα της Γάζας, η UNICEF καλεί:
- Άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός.
- Όλα τα περάσματα πρόσβασης στη Γάζα να ανοίξουν για μια ασφαλή, διαρκή και ανεμπόδιστη πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένου νερού, τροφίμων, ιατρικών προμηθειών και καυσίμων.
- Επείγουσες ιατρικές περιπτώσεις στη Γάζα να τους επιτραπεί να φύγουν ή να μπορούν να λάβουν κρίσιμες υπηρεσίες υγείας.
- Σεβασμός και προστασία για τις μη στρατιωτικές υποδομές όπως καταφύγια και σχολεία, εγκαταστάσεις υγείας, ηλεκτρισμού, ύδρευσης και αποχέτευσης, για την αποφυγή απωλειών αμάχων και παιδιών, κρουσμάτων ασθενειών και παροχής φροντίδας σε ασθενείς και τραυματίες.
ΠΗΓΗ: UNICEF
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου