Μισές αλήθειες - ολόκληρα ψέματα

 Μισές αλήθειες - ολόκληρα ψέματα


Στα καυτά θέματα που απασχολούν τον λαό σχετικά με το δημόσιο σύστημα Υγείας «απάντησε» ο πρωθυπουργός (σε βίντεο στο TikTok) λέγοντας μισές αλήθειες και εξολοκλήρου ψέματα.

Μίλησε για 6.500 προσλήψεις υγειονομικών το 2024 σε Κέντρα Υγείας και δημόσια νοσοκομεία. Ακόμα και αν μιλάμε για μόνιμο προσωπικό, πρόκειται για σταγόνα στον ωκεανό αφού από τα δημόσια νοσοκομεία λείπουν τουλάχιστον 6.500 μόνιμοι γιατροί, πάνω από 25.000 νοσηλευτές, σύμφωνα με τα κουτσουρεμένα οργανογράμματα των νοσοκομείων. Ο πρωθυπουργός συνεχίζει, όπως οι προηγούμενοι, να κάνει γαργάρα το αίτημα για την άνευ όρων μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων, δεν λέει κουβέντα για τις απολύσεις των παρατασιακών ειδικευόμενων γιατρών από τον Γενάρη του 2024, που θα προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα στη λειτουργία ολόκληρων τμημάτων. Κάνει επίσης μια λαθροχειρία: Αρκετές από αυτές τις 6.500 προσλήψεις θα είναι συμβασιούχοι που ήδη υπηρετούν. Αρα δεν μιλάμε για 6.500 νέους εργαζόμενους στο ΕΣΥ αλλά για πολύ λιγότερους.

Μίλησε για την ενίσχυση της ΠΦΥ με τη μετονομασία των αγροτικών γιατρών σε προσωπικούς γιατρούς. Πρόκειται για μέτρο ενταγμένο στην παραπέρα προώθηση του περίφημου «gate keeping», στον έλεγχο και τη μείωση των δαπανών, στην ενίσχυση της λειτουργίας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ως φραγμού προς τα νοσοκομεία και προς τους γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, με παρεχόμενες υπηρεσίες πιο κάτω και από τα λίγα, για λίγους και για λίγα, εξασφαλίζοντας στους ασθενείς ένα υποτυπώδες πακέτο παροχών Υγείας, συνταγογράφησης και στοιχειωδών εξετάσεων για ορισμένα προβλήματα υγείας και όχι για όλα, για συγκεκριμένες ώρες της μέρας, για κάποιες μέρες τη βδομάδα και όχι 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες τη βδομάδα, 30 μέρες τον μήνα, 365 μέρες τον χρόνο.

Εκανε λόγο για «μισθολογικές αυξήσεις» στους γιατρούς της τάξης του 10% και οικονομικά κίνητρα για πρόσληψη γιατρών στις άγονες περιοχές. Οι περιβόητες αυξήσεις όχι μόνο δεν αναπληρώνουν τις μισθολογικές απώλειες των προηγούμενων ετών αλλά ούτε καν τις εισοδηματικές απώλειες λόγω τιμάριθμου από την ψήφιση του νόμου μέχρι σήμερα. Η κυβέρνηση βάζει μαχαίρι στα επιδόματα των αναισθησιολόγων και λοιπών ιατρών απασχολουμένων σε ΤΕΠ και ΜΕΘ, όπου με λογιστικές αλχημείες εξορθολογισμού και περικοπής σωρευτικής χορήγησης επιδομάτων κάποιοι είναι και αντιμέτωποι με μειώσεις στις πραγματικές αμοιβές τους.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι εξαγγελίες για επιδόματα άγονων περιοχών, όπου και με τον παρόντα νόμο η κυβέρνηση συνεχίζει την απαράδεκτη προκλητική πρακτική των προηγούμενων κυβερνήσεων να χορηγεί αυτό το πενιχρό επίδομα με βάση τους βασικούς μισθούς γιατρών ΕΣΥ του 1983 (με μετατροπή τους σε ευρώ) και όχι με βάση τους σημερινούς μισθούς. Ετσι, το μηνιαίο επίδομα άγονων περιοχών υπολογίζεται με θεωρητικό μισθό επιμελητή Β΄ 142,56 ευρώ, επιμελητή Α΄ 178,20 ευρώ και διευθυντή 225,71 ευρώ. Επομένως το μηνιαίο επίδομα ξεκινά από 11,40 ευρώ και καταλήγει σε 112,85 ευρώ μεικτά! Σε περίπτωση άγονων προκηρύξεων, η κυβέρνηση αρνείται να προκηρυχθούν όλες οι κενές θέσεις που υπάρχουν στα τμήματα ώστε οι γιατροί να γνωρίζουν ότι θα μπορούν να εργάζονται με ανθρώπινα ωράρια, χωρίς υπερεφημέρευση και θα μπορούν να εξελιχθούν επιστημονικά. Επίσης, για να σταματήσουν να βγαίνουν άγονες οι προκηρύξεις θα πρέπει να αυξηθεί το ιατρικό μισθολόγιο και να επανέλθει στα επίπεδα του 2012, κάτι για το οποίο έχουν άλλωστε δικαιωθεί και από το ΣτΕ και από τον Αρειο Πάγο.

Ε. Τ.

ΠΗΓΗ: Ριζοσπάστης

Σχόλια