Ο ΟΗΕ ενέκρινε την πρώτη συνθήκη για την προστασία της θαλάσσιας ζωής στην ανοιχτή θάλασσα, που αναμένεται να προστατεύσει τη βιοποικιλότητα της Γης Του Xu Yelu

 Ο ΟΗΕ ενέκρινε την πρώτη συνθήκη για την προστασία της θαλάσσιας ζωής στην ανοιχτή θάλασσα, που αναμένεται να προστατεύσει τη βιοποικιλότητα της Γης

Η φωτογραφία που τραβήχτηκε στις 14 Μαΐου 2022 και δείχνει το υποβρύχιο τοπίο στα ανοιχτά της Semporna της Sabah της Μαλαισίας. Ένα υγιές θαλάσσιο οικοσύστημα εδώ παρέχει ένα βιότοπο για διάφορες θαλάσσιες ζωές.(Φωτογραφία: Xinhua)

Του Xu Yelu

Τα μέλη των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) υιοθέτησαν τη Δευτέρα την πρώτη συνθήκη για την προστασία της θαλάσσιας ζωής στην ανοιχτή θάλασσα, την οποία οι περιβαλλοντικοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την προστασία ενός ευρέος φάσματος της βιοποικιλότητας της Γης σε μια εποχή που η κλιματική αλλαγή και η ρύπανση των υδάτων απειλεί το οικοσύστημα.
Η συνθήκη είναι η πρώτη που επικεντρώνεται συγκεκριμένα στη βιοποικιλότητα των διεθνών υδάτων, εκτός της δικαιοδοσίας οποιουδήποτε έθνους, καθώς αυτά τα ύδατα αποτελούν περίπου τους μισούς ωκεανούς του κόσμου.

Ο ΟΗΕ έχει εργαστεί για μια τέτοια συμφωνία για περισσότερα από 20 χρόνια. Η συμφωνία θα είναι ανοιχτή για υπογραφές στη Νέα Υόρκη για δύο χρόνια από τις 20 Σεπτεμβρίου. Θα τεθεί σε ισχύ αφού 60 χώρες επικυρώσουν τη συμφωνία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Η συνθήκη θα δημιουργήσει ένα νέο φορέα για τη διαχείριση της διατήρησης της ζωής των ωκεανών και τη δημιουργία θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών στην ανοιχτή θάλασσα. Θεσπίζει επίσης βασικούς κανόνες για τη διεξαγωγή αξιολογήσεων περιβαλλοντικών επιπτώσεων για εμπορικές δραστηριότητες στους ωκεανούς, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είπε στους αντιπροσώπους ότι η έγκριση της συνθήκης έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, με τους ωκεανούς να απειλούνται σε πολλά μέτωπα. Η κλιματική αλλαγή διαταράσσει τα καιρικά μοτίβα και τα ωκεάνια ρεύματα, αυξάνει τη θερμοκρασία της θάλασσας, «και αλλοιώνει τα θαλάσσια οικοσυστήματα και τα είδη που ζουν εκεί», είπε, προσθέτοντας ότι η θαλάσσια βιοποικιλότητα «δέχεται επίθεση από την υπεραλίευση, την υπερεκμετάλλευση και την οξίνιση των ωκεανών».

Είπε επίσης ότι η συνθήκη είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση αυτών των απειλών και προέτρεψε όλες τις χώρες να μην φείδονται προσπαθειών για να διασφαλίσουν ότι θα υπογραφεί και θα επικυρωθεί το συντομότερο δυνατό, τονίζοντας ότι «αυτό είναι κρίσιμο για την αντιμετώπιση των απειλών που αντιμετωπίζει ο ωκεανός».

Στο παρελθόν, οι προσπάθειες θαλάσσιας προστασίας των περισσότερων χωρών είχαν οριοθετηθεί στα χωρικά τους ύδατα και στις εσωτερικές θάλασσές τους, αλλά μια περιοχή προστασίας ανοικτής θάλασσας είναι πολύ σπάνια, είπε στο Global Times ο Ma Jun, διευθυντής του Ινστιτούτου Δημοσίων και Περιβαλλοντικών Υποθέσεων με έδρα το Πεκίνο την Τρίτη. 
Στο πλαίσιο του σχεδίου της Ιαπωνίας να απορρίψει το μολυσμένο από πυρηνικά νερό από τον πυρηνικό σταθμό Fukushima Daiichi προκαλεί μεγάλες ανησυχίες, αυτή η σύμβαση είναι μεγαλύτερης σημασίας, είπαν οι ειδικοί.

Η σύμβαση που εγκρίθηκε από τον ΟΗΕ αυτή τη φορά ενδιαφέρεται περισσότερο για την προστασία της βιοποικιλότητας που σχετίζεται με την ανοιχτή θάλασσα, με θέματα όπως το κυνήγι φαλαινών, η απόρριψη λυμάτων και άλλα θέματα που περιλαμβάνονται στο πεδίο της προστασίας της βιοποικιλότητας, θέτοντας αυστηρότερα πρότυπα για τον καταμερισμό των ευθυνών. είπε o Μα. 

Η συνθήκη θεσπίζει επίσης αρχές για την κοινή χρήση «θαλάσσιων γενετικών πόρων» που ανακαλύφθηκαν από επιστήμονες στα διεθνή ύδατα, ένα βασικό αίτημα των αναπτυσσόμενων χωρών που επέμειναν ότι οι καρποί τέτοιων ανακαλύψεων δεν μπορούν να ελέγχονται μόνο από πλουσιότερες χώρες με χρήματα που χρηματοδοτούν αποστολές για αναζήτηση νέων κερδοφόρων συστατικ;vn για φάρμακα και καλλυντικά.
Μετά την έγκριση της συνθήκης, η Ομάδα των 77, ο συνασπισμός των Ηνωμένων Εθνών των 134 κυρίως αναπτυσσόμενων χωρών και της Κίνας, την χαρακτήρισε «εξαιρετικά σημαντική ημέρα για τη βιοποικιλότητα», επαινώντας τον επιτυχή αγώνα τους να επιτύχουν την κατανομή των οφελών στο τελικό κείμενο καθώς και τη χρηματοδότηση συμβάλει στην εφαρμογή της συνθήκης όταν επικυρωθεί.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η Κίνα έχει τη δική της αντίστοιχη διεθνή ευθύνη για τη θαλάσσια προστασία. Τα τελευταία χρόνια, η Κίνα ενισχύει συνεχώς την προστασία της θάλασσας. Συγκεκριμένα, η επιτυχημένη εμπειρία της Κίνας στην πρόληψη της ρύπανσης, το κλείσιμο των περιοχών στην αλιεία μπορεί να μοιραστεί με άλλες χώρες. 

«Ακόμη και με μεγάλη πληθυσμιακή βάση, η Κίνα μπορεί να επιτύχει σχετικά καλά αποτελέσματα και πιστεύεται ότι άλλες χώρες μπορούν να μάθουν από αυτό», είπε ο Ma.

ΠΗΓΗ: Global Times

ΟΗΕ: Συμφωνία για την προστασία της ανοικτής θάλασσας

Οι χώρες μέλη του ΟΗΕ υιοθέτησαν σήμερα την πρώτη Διεθνή Συνθήκη για την προστασία της ανοικτής θάλασσας, μια συμφωνία κεφαλαιώδους σημασίας για την αντιμετώπιση των κινδύνων που απειλούν τους ωκεανούς αλλά και την ανθρωπότητα.

«Η συμφωνία υιοθετήθηκε» δήλωσε καταχειροκροτούμενη η πρόεδρος της διάσκεψης του ΟΗΕ Ρένα Λι, έπειτα από την ομόφωνη έγκρισή της.

«Ο ωκεανός είναι η βασική ζωτική δύναμη του πλανήτη μας. Σήμερα εμφυσήσατε νέα ζωή και ελπίδα ώστε οι ωκεανοί να έχουν μια πιθανότητα να αγωνιστούν» για τη διάσωσή τους, σχολίασε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, χαιρετίζοντας αυτήν την «ιστορική επιτυχία».

Παρά την υιοθέτηση της συμφωνίας, η Ρωσία τήρησε «αποστάσεις» χαρακτηρίζοντας «απολύτως απαράδεκτα» ορισμένα σημεία του κειμένου.

Τον Μάρτιο, έπειτα από 15 χρόνια συζητήσεων -τα τέσσερα εκ των οποίων γίνονταν επίσημες διαπραγματεύσεις- οι χώρες μέλη κατάφεραν εν τέλει να καταλήξουν σε συμφωνία. Είχαν προηγηθεί μαραθώνιες διαπραγματεύσεις δύο εβδομάδων, οι τρίτες και «τελευταίες» μέσα σε έναν χρόνο. Στη συνέχεια το κείμενο της συνθήκης «πάγωσε» προσωρινά, μέχρι να περάσει από τις νομικές υπηρεσίες και να μεταφραστεί ώστε να είναι διαθέσιμο και στις έξι επίσημες γλώσσες του ΟΗΕ.

Τα θαλάσσια οικοσυστήματα απειλούνται από την κλιματική αλλαγή, τη ρύπανση και την υπεραλίευση. Οι επιστήμονες απέδειξαν πόσο σημαντικό είναι να προστατευθούν οι ωκεανοί με τη βιοποικιλότητά τους, καθώς παρέχουν το μισό οξυγόνο που αναπνέουμε και περιορίζουν την υπερθέρμανση, απορροφώντας ένα σημαντικό μέρος του CO2 που εκπέμπεται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Η ανοικτή θάλασσα αρχίζει εκεί όπου τελειώνουν οι Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες των κρατών, που εκτείνονται στα 200 ναυτικά μίλια (το μέγιστο) από τις ακτές, και κατά συνέπεια δεν ανήκουν στη δικαιοδοσία καμίας χώρας. Αν και αντιπροσωπεύει σχεδόν τον μισό πλανήτη και το 60% των ωκεανών, είχε αγνοηθεί στον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος, αφού το βάρος είχε πέσει στις παράκτιες ζώνες και σε ορισμένα εμβληματικά είδη.

Μια από τις κυριότερες προβλέψεις της νέας συνθήκης είναι η δημιουργία προστατευόμενων θαλασσίων ζωνών σε διεθνή ύδατα.

Σήμερα, μόνο στο 1% της ανοικτής θάλασσας λαμβάνονται μέτρα προστασίας. Όμως τον Δεκέμβριο, στο Μόντρεαλ, όλες οι χώρες του πλανήτη δεσμεύτηκαν να προστατεύσουν, μέχρι το 2030, το 30% των εδαφών και των ωκεανών της Γης.

Με την υιοθέτηση της συμφωνίας «αρχίζει η κούρσα για την επικύρωσή της και είναι εντός των δυνατοτήτων μας ο στόχος για την προστασία τουλάχιστον του 30% των ωκεανών μέχρι το 2030», σχολίασε ο Κρις Θορν, ένας εκπρόσωπος της Greenpeace.

Η νέα συνθήκη «για τη διαφύλαξη και την αειφορική χρήση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας των ζωνών που δεν υπόκεινται σε εθνικές δικαιοδοσίες», εισάγει επίσης την υποχρέωση διεξαγωγής μελετών για τις επιπτώσεις που θα έχουν στο περιβάλλον οι δραστηριότητες στην ανοικτή θάλασσα. Το κείμενο δεν αναφέρει ποιες είναι αυτές - θα μπορούσε να είναι από την αλιεία μέχρι τις μεταφορές αλλά και πιθανές αμφιλεγόμενες δραστηριότητες, όπως είναι η υποθαλάσσια εξόρυξη μεταλλευμάτων ή η γεωμηχανική, μια τεχνολογία που στοχεύει στον περιορισμό της υπερθέρμανσης.

Καθιερώνεται επίσης η αρχή του διαμοιρασμού των κερδών από τους γενετικούς θαλάσσιους πόρους που συλλέγονται στην ανοικτή θάλασσα. Οι αναπτυσσόμενες χώρες, που δεν έχουν τα μέσα να χρηματοδοτήσουν πανάκριβες αποστολές και έρευνες θα μοιράζονται «ισομερώς» αυτούς τους θαλάσσιους πόρους, είτε πρόκειται για πρόσβαση σε επιστημονικά δεδομένα είτε για οφέλη από την εμπορευματοποίηση αυτών των πόρων -που δεν ανήκουν σε κανέναν. Φαρμακοβιομηχανίες και εταιρείες καλλυντικών ελπίζουν ότι από αυτούς τους πόρους θα αντλήσουν «θαυματουργά» μόρια.

Το κείμενο θα τεθεί προς υπογραφή από τις χώρες του ΟΗΕ στις 20 Σεπτεμβρίου, όταν δεκάδες ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων θα βρίσκονται στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Μη κυβερνητικές οργανώσεις εκτιμούν ότι δεν θα είναι δύσκολο να βρεθούν οι 60 υπογραφές που χρειάζονται προκειμένου να τεθεί σε ισχύ η συνθήκη, δεδομένου ότι ο συνασπισμός για την προώθησή της, με επικεφαλής την ΕΕ, αποτελείται ήδη από καμιά πενηνταριά χώρες, μεταξύ των οποίων είναι η Ιαπωνία, η Χιλή, η Ινδία και το Μεξικό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Σχόλια