Κριστίν Λαγκάρντ: Αυξήσεις επιτοκίων, σφίξιμο λουριών και ενεργειακή φτώχεια
Στην ομιλία της στην Ακρόαση της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είπε πολλά και διάφορα σχετικά με τις προοπτικές, τις αναγκαιότητες για το κεφάλαιο αλλά και το πλαίσιο που πρέπει να κινηθεί η ΕΚΤ και η ΕΕ.
…Η ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ σχεδόν σταμάτησε στις αρχές του 2023. Η δραστηριότητα υποστηρίζεται από τις χαμηλότερες τιμές της ενέργειας, τη χαλάρωση των σημείων συμφόρησης στην προσφορά και τη στήριξη της δημοσιονομικής πολιτικής σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Καθώς η ενεργειακή κρίση εξασθενεί, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να ανακαλέσουν τα σχετικά μέτρα στήριξης αμέσως και με συντονισμένο τρόπο, ώστε να αποφευχθεί η αύξηση των μεσοπρόθεσμων πληθωριστικών πιέσεων, κάτι που θα απαιτούσε μια ισχυρότερη απάντηση στη νομισματική πολιτική. Η ΕΚΤ χαιρετίζει τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τα κράτη μέλη να περατώσουν το 2023 τα δημοσιονομικά μέτρα που ελήφθησαν ως απάντηση στο σοκ των τιμών της ενέργειας.
Η εγχώρια ζήτηση, ιδίως η κατανάλωση, παραμένει ασθενής.
Οι δείκτες εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων και των καταναλωτών δείχνουν αδύναμη δραστηριότητα το δεύτερο τρίμηνο και παραμένουν χαμηλότερα από ό,τι πριν από τον αδικαιολόγητο πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας και του λαού της. Βλέπουμε μια απόκλιση μεταξύ των τομέων της οικονομίας. Ο μεταποιητικός τομέας εξακολουθεί να λειτουργεί λόγω συσσωρευμένων παραγγελιών, αλλά οι προοπτικές του χειροτερεύουν. Εν τω μεταξύ, ο τομέας των υπηρεσιών παραμένει ανθεκτικός, κυρίως λόγω της επαναλειτουργίας της οικονομίας μετά την πανδημία.
Τα εισοδήματα των
νοικοκυριών επωφελούνται από τα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης και την ισχύ της
αγοράς εργασίας, με το ποσοστό ανεργίας να έχει πέσει σε νέο ιστορικό χαμηλό.
Όσον αφορά τον πληθωρισμό, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat, ο μετρούμενος πληθωρισμός υποχώρησε από την κορύφωσή του τον Οκτώβριο και διαμορφώθηκε στο 6,1% τον Μάιο. Ενώ οι επιδράσεις της βάσης οδήγησαν σε κάποια διακύμανση του ενεργειακού πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες, το ποσοστό μειώθηκε στο -1,7% τον Μάιο. Ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων παραμένει αυξημένος, αλλά μειώνεται και διαμορφώθηκε στο 12,5% τον Μάιο, από 13,5% τον Απρίλιο.
Οι πιέσεις στις τιμές παραμένουν ισχυρές. Ο πληθωρισμός χωρίς την ενέργεια και τα τρόφιμα μειώθηκε στο 5,3% τον Μάιο από 5,6% τον Απρίλιο. Ανοδικές πιέσεις τόσο στον μετρητικό όσο και στον βασικό πληθωρισμό εξακολουθούν να προέρχονται από τη μετακύλιση των προηγούμενων αυξήσεων του ενεργειακού κόστους και των σημείων συμφόρησης στην προσφορά, τα οποία ωστόσο αναμένεται να εξασθενήσουν σταδιακά. Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία υποδηλώνουν ότι οι δείκτες των υποκείμενων πληθωριστικών πιέσεων παραμένουν υψηλοί και, παρόλο που ορισμένοι δείχνουν σημάδια συγκράτησης, δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός έχει κορυφωθεί.
Οι μισθολογικές πιέσεις έχουν ενισχυθεί περαιτέρω (ρε νταλκά που έχει η γυναίκα και η ΕΚΤ σς ΕΠ) καθώς οι εργαζόμενοι ανακτούν μέρος της αγοραστικής δύναμης που έχουν χάσει ως αποτέλεσμα του υψηλού πληθωρισμού. Επιπλέον, σε ορισμένους τομείς οι επιχειρήσεις μπόρεσαν να αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους τους λόγω των αναντιστοιχιών μεταξύ προσφοράς και ζήτησης (έτσι λέγεται η αισχροκέρδεια σς ΕΠ) και της αβεβαιότητας που δημιουργείται από τον υψηλό και ασταθή πληθωρισμό.
Ο υψηλός πληθωρισμός ασκεί πίεση στους ανθρώπους που ζουν στη ζώνη του ευρώ. Καθώς ο πληθωρισμός της ενέργειας – που επέβαλε αξιοσημείωτη επιβάρυνση στα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα – μειώνεται, η διαφορά πληθωρισμού μεταξύ των καταναλωτών χαμηλού και υψηλού εισοδήματος αρχίζει να εξασθενεί. Ωστόσο, ο υψηλός πληθωρισμός των τροφίμων συνεχίζει να επιβαρύνει ιδιαίτερα τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα. Είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι στην καταπολέμηση του πληθωρισμού και είμαστε αποφασισμένοι να επιτύχουμε την έγκαιρη επιστροφή του στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας του 2%. Αυτή η δέσμευση για τη σταθερότητα των τιμών συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση μεσοπρόθεσμα και ως εκ τούτου στη μείωση της ανισότητας.
Υπό το πρίσμα των συνεχιζόμενων υψηλών πληθωριστικών πιέσεων, στη συνεδρίασή μας τον Μάιο αποφασίσαμε να αυξήσουμε τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης. Ανακοινώσαμε επίσης ότι αναμένουμε να διακόψουμε τις επανεπενδύσεις στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων (APP) από τον Ιούλιο του 2023.
…Πρόσφατη ανάλυση προσωπικού της ΕΚΤ δείχνει ότι οι επιπτώσεις της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής στην πραγματική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό αναμένεται να ενισχυθούν τα επόμενα χρόνια, αλλά η εκτίμησή μας περιβάλλεται από σημαντική αβεβαιότητα.[1]
Οι μελλοντικές μας αποφάσεις θα διασφαλίσουν ότι τα επιτόκια πολιτικής θα φθάσουν σε επίπεδα αρκετά περιοριστικά ώστε να επιτευχθεί έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στο μεσοπρόθεσμο στόχο μας 2% και θα διατηρηθούν σε αυτά τα επίπεδα για όσο διάστημα χρειαστεί.
…Η χρηματοπιστωτική σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ έχει αποδειχθεί ισχυρή μέχρι στιγμής, αλλά συνεχίζουμε να αξιολογούμε πιθανούς κινδύνους, λαμβάνοντας υπόψη ένα ευρύ φάσμα δεικτών.[2]
Η έκθεση των τραπεζών της ζώνης του ευρώ στην πρόσφατη πίεση του τραπεζικού τομέα που προέκυψε σε άλλες περιοχές ήταν περιορισμένη.
..Ο μεσοπρόθεσμος προσανατολισμός της στρατηγικής νομισματικής πολιτικής μας επιτρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής, εάν αυτό υποστηρίζει την επιδίωξη της σταθερότητας των τιμών. Αντίθετα, η σταθερότητα των τιμών παραμένει τόσο κρίσιμη όσο ποτέ για τη διαρκή διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
ΠΗΓΗ: ΕΚΤ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου