Ρωσία: ένα σχέδιο πραξικοπήματος κι ένα σχέδιο ειρήνης που έμειναν στα χαρτιά Της Αντωνίας Πάνου

 Ρωσία: ένα σχέδιο πραξικοπήματος κι ένα σχέδιο ειρήνης που έμειναν στα χαρτιά

Της Αντωνίας Πάνου 

Από το βράδυ της Παρασκευής 23.06 μέχρι και το Σάββατο 24.06 όλος ο κόσμος κράτησε την ανάσα του.

Όπως ανέφεραν σύσσωμα τα πρακτορεία ειδήσεων, εγχώρια και ξένα, ο αρχηγός της ομάδας Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν, το Σάββατο 24 Ιουνίου εισήλθε στη Ρωσία με τα στρατεύματά του με σκοπό την ανατροπή της στρατιωτικής ηγεσίας, δηλώνοντας ότι εξεγέρθηκε αφού κατηγόρησε τον τακτικό ρωσικό στρατό ότι βομβάρδισε τους άνδρες του και ότι είναι «έτοιμος να πεθάνει» με τους 25.000 άνδρες του για να «απελευθερώσει τον ρωσικό λαό».

Στις 7.30 π.μ. του Σαββάτου ισχυρίστηκε ότι βρισκόταν στο αρχηγείο του στρατού στο Ροστόφ, το νευραλγικό κέντρο των ρώσικων επιχειρήσεων στην Ουκρανία, ότι είχε τον έλεγχο πολλών στρατιωτικών εγκαταστάσεων συμπεριλαμβανομένου του αεροδρομίου και ότι θα προχωρήσουν προς τη Μόσχα.

Η ρωσική εισαγγελία ανακοίνωσε έρευνα για "ένοπλη ανταρσία" κατά του κ. Πριγκόζιν. Ο πρόεδρος Πούτιν μίλησε για πισώπλατο μαχαίρωμα, διέταξε προετοιμασίες άμυνας της Μόσχας και δήλωσε ότι οι προδότες θα τιμωρηθούν υποδειγματικά.

Και όμως το Σάββατο το βράδυ τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων μας πληροφόρησαν ότι ο Πριγκόζιν μετά από συνομιλίες με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Λουκασένκο –ο οποίος είχε έρθει σε συνεννόηση με τον πρόεδρο Πούτιν– διέταξε τους άνδρες του να γυρίσουν πίσω στα στρατόπεδά τους "γιατί δεν έπρεπε να χυθεί ρώσικο αίμα" και γιατί "η συμφωνία στην οποία ήρθαν οι δυό πλευρές (Πούτιν –Πριγκόζιν) έλυνε το ζήτημα με τη μετάβαση-εξορία του Πριγκόζιν στη Λευκορωσία και την παραχώρηση γενικής αμνηστίας σε όλους τους συμμετέχοντες λόγω των αγανδραθημάτων στο μέτωπο στην Ουκρανία.

 Το τι ακριβώς διεμήφθη και τι ανταλλάχτηκε στη συμφωνία αυτή ουδείς γνωρίζει. Όμως ήδη ο πρώην αρχηγός του βρετανικού Γενικού Επιτελείου Λόρδος Dannatt δήλωσε στην εκπομπή Sophy Ridge On Sunday του Sky News:

"Προφανώς εγκατέλειψε το θέατρο των επιχειρήσεων για να πάει στη Λευκορωσία, αλλά αυτό θεωρούμε είναι το τέλος του Πριγκόζιν και του Βάγκνερ Γκρούπ; Το γεγονός ότι πήγε στη Λευκορωσία είναι νομίζω ένα θέμα που προκαλεί ανησυχία… Αυτό που δεν ξέρουμε, και θα ανακαλύψουμε τις επόμενες ώρες και ημέρες είναι... πόσοι από τους μαχητές του έχουν πράγματι πάει μαζί του… Εάν έχει πάει στη Λευκορωσία και έχει κρατήσει μια αποτελεσματική μαχητική δύναμη γύρω του, τότε αποτελεί και πάλι απειλή για την ουκρανική πλευρά που βρίσκεται πιο κοντά στο Κίεβο, όπου όλα αυτά ξεκίνησαν στις 24 Φεβρουαρίου του περασμένου έτους…."

Αποκάλυψη του αρχικού ειρηνευτικού σχεδίου (15.04.2022) για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που μας εκπλήσσει η Ρώσικη τακτική στη διεξαγωγή του πολέμου.

Την περασμένη εβδομάδα μια αντιπροσωπεία από ηγέτες αφρικανικών χωρών επισκέφθηκαν διαδοχικά το Κίεβο και την Αγία Πετρούπολη, στην προσπάθεια να συμβάλλουν στην έναρξη των συνομιλιών για την επίτευξη της ειρήνης μεταξύ των δύο χωρών.

Η αφρικανική αντιπροσωπεία στο Κίεβο

Στις 16 Ιουνίου, στο Κίεβο, η πρόταση της αντιπροσωπείας απορρίφθηκε εν ψυχρώ από τον επικεφαλής του ουκρανικού κράτους. "Το να επιτρέψουμε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία τώρα, όταν ο κατακτητής βρίσκεται στη γη μας, σημαίνει να παγώσουμε τον πόλεμο, να παγώσουμε τον πόνο και την ταλαιπωρία", υποστήριξε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, οι ένοπλες δυνάμεις του οποίου βρίσκονται εν μέσω της από καιρό υποσχόμενης από την Ουκρανική πλευρά ‘αντεπίθεσης’. 

Ο πρόεδρος Πούτιν συναντά τους Αφρικανούς ηγέτες στις 17 Ιούνη 2023 - RIA Novosti via Reuters 

Η αφρικανική αντιπροσωπεία στην Αγία Πετρούπολη

Οι Αφρικανοί πρόεδροι της αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον ηγέτη της Νότιας Αφρικής Κυρίλ Ραμαφόζα συναντήθηκαν με τον Ρώσο ομόλογό τους Βλαντίμιρ Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη το Σάββατο 17 Ιουνίου.

"Είναι προς το κοινό μας συμφέρον να τελειώσει αυτός ο πόλεμος. Ο πόλεμος δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα. Θέλουμε να τελειώσει", τόνισε ο επικεφαλής του νοτιοαφρικανικού κράτους ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Κυρίλ Ραμαφόζα στον Πούτιν. Συνοδευόταν από τους ομολόγους του της Σενεγάλης, των Κομορών και της Ζάμπια, αφού οι αρχηγοί των κρατών του Κονγκό-Μπραζαβίλ, της Αιγύπτου και της Ουγκάντα αποφάσισαν την τελευταία στιγμή να εκπροσωπηθούν και δεν ήταν εκεί.

Η αφρικανική αντιπροσωπεία, πρότεινε ένα ειρηνευτικό σχέδιο δέκα σημείων που περιελάμβανε "αποκλιμάκωση και από τις δύο πλευρές", "αναγνώριση της κυριαρχίας" των χωρών όπως αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, "εγγυήσεις ασφαλείας" για όλα τα μέρη, άρση των εμποδίων για την εξαγωγή σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας και "απελευθέρωση των αιχμαλώτων πολέμου". Η Ρωσία δεν απάντησε αρνητικά.

Οι δηλώσεις του Πούτιν και το προσχέδιο της Συνθήκης για τη Μόνιμη Ουδετερότητα και τις Εγγυήσεις Ασφαλείας για την Ουκρανία’

Αντίθετα ο πρόεδρος Πούτιν χαιρέτισε "την ισορροπημένη προσέγγιση της ουκρανικής κρίσης από την πλευρά των αφρικανών φίλων μας", και τόνισε:

"Η Ρωσία δεν αρνήθηκε ποτέ να διαπραγματευτεί. Μια ολόκληρη σειρά συνομιλιών μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας πραγματοποιήθηκε στην Τουρκία για την ανάπτυξη μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και την προετοιμασία του κειμένου της ίδιας της συνθήκης" είπε στον Νοτιοαφρικανό ομόλογό του.

"Καταλαβαίνω την ανησυχία σας, τη συμμερίζομαι και είμαστε έτοιμοι να μελετήσουμε όλες τις προτάσεις. Αλλά η ουκρανική πλευρά δεν το θέλει αυτό".

Προς επίρρωση των παρατηρήσεών του, ο Ρώσος πρόεδρος έδειξε για πρώτη φορά τα έγγραφα του προσχεδίου που συζητούνταν πριν ένα και πλέον χρόνο, από τον Μάρτη του 2022, από τους ρώσους και τους ουκρανούς απεσταλμένους στην Τουρκία.

Το προσχέδιο αυτό είχε τίτλο ‘Συνθήκη για τη Μόνιμη Ουδετερότητα και τις Εγγυήσεις Ασφαλείας για την Ουκρανία’ και είχε υπογραφεί και από την ουκρανική αντιπροσωπεία.

Το βασικό σημείο σε αυτό είναι το ότι η Ουκρανία είχε αποδεχτεί να κατοχυρώσει τη «μόνιμη ουδετερότητα» στο Σύνταγμά της και αποκαλυπτικό το ότι οι Ρωσία, ΗΠΑ, Βρετανία, Κίνα και Γαλλία αναφέρονται ως εγγυητές. Και κατά συνέπεια ήταν σε γνώση των διαπραγματεύσεων αυτών και του ειρηνευτικού προσχεδίου των 18 άρθρων από τότε.

Ο πρόεδρος Πούτιν παρουσίασε με την ευκαιρία και το παράρτημα-προσθήκη στο προσχέδιο με την περιγραφή τόσο των ρωσικών όσο και των ουκρανικών προτάσεων σχετικά με τα μεγέθη του μόνιμου στρατού της Ουκρανίας και του εξοπλισμού του σε καιρό ειρήνης. Τα πάντα διευκρινίζονται, μέχρι και οι μονάδες στρατιωτικού εξοπλισμού και το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων.

Αλλά, συνέχισε ο πρόεδρος Πούτιν, αφού, όπως υποσχεθήκαμε, αποσύραμε τα στρατεύματα από το Κίεβο, οι αρχές του Κιέβου, όπως κάνουν συνήθως οι ιδιοκτήτες τους, το πέταξαν όλο στον κάλαθο αχρήστων της ιστορίας και απέκρουσαν αυτή τη συνθήκη ειρήνης. Πού είναι οι εγγυήσεις ότι δεν θα απαρνηθούν άλλες συμφωνίες στο μέλλον; Αλλά ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες, δεν εγκαταλείψαμε ποτέ τις διαπραγματεύσεις”.

Το Κρεμλίνο έδωσε στη δημοσιότητα το παράρτημα[1] του προσχεδίου συνθήκης της Κωνσταντινούπολης μεταξύ Κιέβου και Μόσχας.

Η Ουκρανία δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει τη γνησιότητά του.

 Η κεφαλίδα του εγγράφου που έδειξε ο πρόεδρος Πούτιν υποδεικνύει ότι πρόκειται για προσχέδιο της 15ης Απριλίου 2022. Η παράγραφος 1 του άρθρου 1 αναφέρει ότι «η Ουκρανία αναλαμβάνει να διατηρήσει τη μόνιμη ουδετερότητά της, η οποία διακηρύσσεται και κατοχυρώνεται στο Σύνταγμά της».

Η επόμενη παράγραφος αναφέρει ότι οι εγγυήτριες χώρες αναγνωρίζουν, σέβονται και εγγυώνται το καθεστώς της Ουκρανίας ως μόνιμα ουδέτερου κράτους και επίσης αναλαμβάνουν να διασφαλίσουν τη συμμόρφωση μ’ αυτό το καθεστώς σε διεθνές επίπεδο.

Δέσμευση

Με τη σειρά της, η Ουκρανία «δεσμεύεται να μην διεξάγει δραστηριότητες που θα ήταν αντίθετες με το διεθνές νομικό καθεστώς της μόνιμης ουδετερότητας» (παράγραφος 3α του άρθρου 1).

Ο κατάλογος των εγγυητριών χωρών, οι οποίες αναφέρθηκαν παραπάνω, περιλαμβάνεται στο προοίμιο της Συνθήκης. Σύμφωνα με αυτό, η Συνθήκη έπρεπε να υπογραφεί από τις εγγυήτριες χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ουκρανίας.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο, οι υπογράφοντες είναι πεπεισμένοι, ειδικότερα, ότι διασφαλίζεται σε διεθνές νομικό επίπεδο πως «η μόνιμη ουδετερότητα της Ουκρανίας αποτελεί … μέρος του μακροπρόθεσμου στόχου διατήρησης … της ειρήνης και της ασφάλειας».

Η διαδικασία των διαπραγματεύσεων

Στις 29 Μαρτίου 2022, ένας άλλος γύρος διαπραγματεύσεων είχε προηγηθεί στην Κωνσταντινούπολη, μετά τον οποίο ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, βοηθός του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, δήλωσε ότι η Μόσχα έλαβε για πρώτη φορά από το Κίεβο τις αρχές μιας πιθανής μελλοντικής συμφωνίας, καθορισμένης σε έγγραφο, το οποίο περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, τις υποχρεώσεις για ουδέτερο καθεστώς της Ουκρανίας και την άρνησή της ν’ αναπτύξει στο έδαφός της ξένο στρατό και όπλα, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών όπλων.

Τα ρωσικά στρατεύματα στις κατευθύνσεις του Κιέβου και του Τσέρνιγκοφ αποσύρθηκαν, αλλά μετά απ’ αυτό οι διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση πάγωσαν εντελώς και, σύμφωνα με τον ρώσο πρόεδρο, η ουκρανική κυβέρνηση εγκατέλειψε τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στην Κωνσταντινούπολη.

Οι διαπραγματεύσεις ουσιαστικά διακόπηκαν την άνοιξη του 2022, λίγο αφότου ουκρανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν τα ρωσικά στρατεύματα ότι σκότωσαν αμάχους σε πολλές μικρές πόλεις γύρω από το Κίεβο.

Τον Οκτώβριο, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέβαλε μια απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας με βάση την οποία αποκλειόταν κάθε διαπραγμάτευση με τον Πούτιν.

Τα ερωτήματα γίνονται σοβαρά πλέον για τη Δύση, μετά την αποκάλυψη αυτού του Σχεδίου Συμφωνίας που είχε καταρχήν υπογραφεί με την Ουκρανία στις 15/4/2022:

Στο κείμενο σαν εγγυητές της “ασφάλειας” της Ουκρανίας ορίζονταν οι Βρετανία, Κίνα, ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία και Τουρκία κι αναφέρεται ότι είχαν συμφωνήσει κι αποδεχτεί το ρόλο τους!

Κατά συνέπεια,

η Συμφωνία ήταν σε γνώση τους και με τη συναίνεσή τους, και όλες οι μετέπειτα ενέργειες του Ζελένσκι και του Ουκρανικού Στρατού και η συνέχιση του πολέμου είναι και δικές τους αποφάσεις και δική τους ευθύνη

οι ηγεσίες της Δύσης ΚΟΡΟΪΔΕΥΟΥΝ τους λαούς τους ασύστολα παρά τα …κλαψουρίσματα περί …ειρήνης!

Σύσσωμος ο Δυτικός τύπος αναπαράγει τα μυθεύματα των ηγεσιών της Δύσης και του Ζελένσκι

Ακόμα και τώρα,

Στη συνάντηση των 27 ηγετών της Δύσης - συμμάχων της Ουκρανίας που έγινε στο Λονδίνο στις 22-23 Ιουνίου για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας φαίνεται ότι όλοι θέλουν πια να τελειώσει επ’ ωφελεία τους ο πόλεμος στην Ουκρανία καθώς οι λαοί τους αρχίζουν να δυσανασχετούν. Οι συμμετέχοντες προειδοποίησαν τη Ρωσία ότι θα πρέπει να πληρώσει για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. "Είναι σαφές ότι η Ρωσία πρέπει να πληρώσει για την καταστροφή που προκάλεσε. Γι' αυτό συνεργαζόμαστε με τους συμμάχους μας για να διερευνήσουμε νόμιμους τρόπους χρήσης των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων" δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σουνάκ.

"Πρέπει να περάσουμε από το όραμα στις συμφωνίες και από τις συμφωνίες σε συγκεκριμένα έργα", παρακάλεσε μέσω βιντεοκλήσης ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά την έναρξη της εκδήλωσης. "Κάθε μέρα της ρωσικής επίθεσης φέρνει νέα ερείπια, χιλιάδες και χιλιάδες σπίτια καταστρέφονται, βιομηχανίες καταστρέφονται, ζωές καίγονται", είπε.

"Ας είμαστε ξεκάθαροι: η Ρωσία βρίσκεται πίσω από την καταστροφή της Ουκρανίας. Και η Ρωσία θα επωμιστεί τελικά το κόστος της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας", δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν. "Ο επιτιθέμενος πρέπει να λογοδοτήσει", δήλωσε επίσης η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η διάσκεψη του Λονδίνου επιδιώκει επίσης να κινητοποιήσει τον ιδιωτικό τομέα, με την επίσημη έναρξη του "Επιχειρηματικού Συμφώνου της Ουκρανίας", μιας πρωτοβουλίας με την οποία καλούνται εταιρείες από όλο τον κόσμο να υποσχεθούν την υποστήριξή τους για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, μαζί με τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του κόσμου.

Άντε πάλι ο χορός των εκατομμυρίων των εργολάβων έργων υποδομής και του real estate… Επάνω στην καταστροφή ενός ολόκληρου λαού: του Ουκρανικού.

Πηγές : Διαδικτυακές αναφορές από: LeMonde.fr/International/Ukraine

[1] Αυτό, σύμφωνα με τον Πούτιν, μονογραφήθηκε (δηλαδή συμφωνήθηκε προκαταρκτικά) τον Μάρτιο του 2022. 

Αναφέρει δε  τον αριθμό και τον εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας σε καιρό ειρήνης - δηλαδή μετά την έναρξη αυτής της συμφωνίας.

 Προφανώς, μιλάμε για ένα σχέδιο συμφωνημένου εγγράφου, το οποίο περιλαμβάνει τις θέσεις της Ουκρανίας και της Ρωσίας.

Με έντονα γράμματα υποδεικνύεται ο αριθμός των στρατευμάτων και του εξοπλισμού που ήθελε να έχει το Κίεβο, και με πλάγια γράμματα - η εκδοχή της Μόσχας(απαιτεί πόσο στρατιωτικό εξοπλισμό πρέπει να έχει η Ουκρανία). 

Οι ρωσικές προσφορές, κατά κανόνα, είναι 2-3 φορές λιγότερες.

 Για παράδειγμα, η Ουκρανία ήθελε 800 άρματα μάχης, ενώ η Ρωσία προσέφερε 342.

 Η Ουκρανία ήθελε 2400 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, η Ρωσία - 1029.

 Το Κίεβο σχεδίαζε επίσης να κρατήσει 1900 πυροβόλα, η Μόσχα - 519.

Η Ουκρανία ήθελε,  600 πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων, 74 μαχητικά αεροσκάφη και 86 «βοηθητικά» αεροσκάφη. Η Ρωσία πρότεινε να επιτραπεί στην Ουκρανία να έχει 96 πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων, 50 μαχητικά αεροσκάφη και 52 «βοηθητικά» αεροσκάφη.

 Όσον αφορά το προσωπικό - η Ουκρανία ήθελε 250 χιλιάδες, η Ρωσία 85 χιλιάδες άτομα, χωρίς να υπολογίζεται η Εθνική Φρουρά (Εθνική Φρουρά μέχρι 15 000 άτομα).

 Από το απόσπασμα προκύπτει ότι τα μέρη δεν συμφώνησαν σε αυτό το θέμα.

 Αλλά γενικά επιβεβαιώνεται ότι η Ουκρανία ήταν έτοιμη να συζητήσει με τη Ρωσία το μέγεθος των ενόπλων δυνάμεών της. 

ΠΗΓΗ: Kommon

Σχόλια