Διεθνής πραγματογνώμονας: Το λιμενικό έπρεπε να βοηθήσει και δεν το έκανε

 Διεθνής πραγματογνώμονας: Το λιμενικό έπρεπε να βοηθήσει και δεν το έκανε

Νέες ευθύνες βαραίνουν τις ελληνικές λιμενικές αρχές για το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, σύμφωνα με τις δηλώσεις του ναυάρχου εν αποστρατεία του Λιμενικού και διεθνή πραγματογνώμονα Νίκου Σπανού, ο οποίος έβαλε τα πράγματα στη θέση τους για τον ρόλο της Υπηρεσίας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Σπανός τόνισε ότι το λιμενικό θα έπρεπε να επέμβει σε κάθε περίπτωση ακόμη και αν υπήρχε άρνηση διάσωσης από τους επιβαίνοντες του «πλωτού νεκροταφείου». Ενώ ακόμη διευκρίνισε ότι υπήρχαν και τα μέσα στη διάθεση του Λιμενικού για να το πράξει άμεσα.

Χαρακτηριστικά τόνισε: «Το πλοίο ήταν ένα πλωτό νεκροταφείο, σκάφος πολύ παλιό χωρίς καθόλου πιστοποιητικά. Η τραγωδία είναι ανείπωτη.

Συνήθως τα γυναικόπαιδα σε τέτοιου είδους ταξίδια τα βάζουν στο κάτω μέρος του πλοίου. Τους κλειδώνουν για να μην μπορούν να μετακινηθούν. Το Υπουργείο Ναυτιλίας ενημερώθηκε μέσω Frontex. H Ιταλία παρέδωσε το περιστατικό σε μας αφού στο δικό μας χώρο λάμβανε χώρα. Το σκάφος βρισκόταν σε κίνδυνο. Αρα πρέπει να δράσει άμεσα η ελληνική πολιτεία. Θα πρέπει να οργανώσει το επιχειρησιακό της σχέδιο, πλωτά μέσα πρέπει να σπεύσουν στην περιοχή έτσι ώστε να αποβιβάσουν τον κόσμο σε άλλα σκάφη".

Ερωτηθείς για τις δυνατές ενέργειες του Λιμενικού στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπου γίνεται λόγος για άρνηση διάσωσης εκ μέρους των επιβατών, απάντησε: «Είναι σαν να μου λέτε ότι μπορώ να σας βλέπω να πνίγεστε αλλά εγώ σας αφήνω να πνίγεστε. Δεν ρωτάμε το προσωπικό σε ένα σκάφος που κινδυνεύει αν χρειάζεται βοήθεια. Βοήθεια χρειάζονται και με το παραπάνω, αφού το σκάφος είναι ακυβέρνητο. Έπρεπε να πράξουμε τα δέονταΣτο Γύθειο υπήρχε σκάφος που μπορούσε να βοηθήσει, είναι ναυαγοσωστικό. Θα μπορούσε να φιλοξενήσει τους ανθρώπους, μέχρι και νοσοκομείο έχει μέσα»

H ιταλική La Reppublica παρουσιάζει μια διαφορετική εκδοχή

Οι επίσημες ανακοινώσεις από το Λιμενικό εγείρουν απορίες και αναζητούνται περαιτέρω εξηγήσεις, καθώς τόσο μαρτυρίες ακτιβιστών όσο και η ανακοίνωση της Frontex αδειάζουν την εκδοχή των ελληνικών αρχών.

Μέσα σε αυτό το κλίμα η ιταλική La Reppublica παρουσιάζει μια διαφορετική εκδοχή που σκιαγραφεί μια διαφορετική εικόνα για τα όσα συνέβησαν από την Τρίτη μέχρι τη στιγμή του ναυαγίου.

Το Λιμενικό έχει επισημάνει ότι οι μετανάστες αρνήθηκαν την όποια βοήθεια, καθώς ήθελαν να ταξιδέψουν προς την Ιταλία. Στην πραγματικότητα, φαίνεται το αλιευτικό να κατευθυνόταν προς την Πελοπόννησο, έχοντας αλλάξει την προηγούμενη πορεία του που ήταν προς τις ακτές της Καλαβρίας.

Σύμφωνα με αναφορές από επιζήσαντες η ένταση ήταν μεγάλη πάνω στο σκάφος, από τις πρώτες ώρες της αναχώρησής του από τη Λιβύη. Η μηχανή του άρχισε να έχει προβλήματα περίπου έξι ώρες αφότου ξεκίνησε το ταξίδι με αρκετούς από τους μετανάστες να ζητούν ακόμη και την επιστροφή τους στη Λιβύη. Ωστόσο, ο καπετάνιος και οι διακινητές συνέχισαν την πορεία τους, ενώ προχώρησαν σε πράξεις βίας και ξυλοδαρμούς κατά ορισμένων που διαμαρτύρονταν.

Το πρωί της Τρίτης η κατάσταση ήταν εφιαλτική, καθώς το πόσιμο νερό είχε τελειώσει και αρκετοί άρχισαν να λιποθυμούν από την αφυδάτωση. Τουλάχιστον έξι άνθρωποι είχαν πεθάνει πάνω στο πλοίο, ανάμεσά τους και δύο παιδιά.

Μέσα στον πανικό τους πολλοί άρχισαν να λογομαχούν με τον καπετάνιο, ο οποίος αφότου άλλαξε την πορεία του αλιευτικού προς τις ελληνικές αρχές, εγκατέλειψε το πλοίο με μια φουσκωτή βάρκα. 

Όπως έχει καταγραφεί , από εκείνη την ώρα και μετά το πλοίο άρχισε να κάνει ζιγκ ζαγκ ακυβέρνητο, καταλήγοντας στη μεγάλη τραγωδία.

Προκύπτουν τεράστιες ποινικές ευθύνες των ελληνικών λιμενικών αρχών και των λοιπών παραγόντων

Στη δήλωσή του, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστας Μαργέλης, σημειώνει τα εξής:

Το αλιευτικό αυτό σκάφος τουλάχιστον εντοπίζεται και επιλαμβάνονται οι ελληνικές λιμενικές αρχές. 

Οι πρόσφυγες φέρεται ότι αρνούνται εφόδια και συνδρομή. 

Βρισκόμαστε όμως σε διεθνή ύδατα και έχουμε ως Ελλάδα αρμοδιότητα για έρευνα και διάσωση. 

Δεν γίνεται όμως τίποτα από αυτά. 

Ερωτήματα:

1 Γιατί δεν ελέγχθηκε μέσω έρευνας αν είχε τα απαραίτητα προσόντα ναυσιπλοΐας και σωσίβια το αλιευτικό σκάφος και να γίνει διάσωση των ακραία υπεράριθμα επιβαινόντων σε αυτό. 

2 Από την συγκλονιστική εικόνα του σκάφους με τους επιβαίνοντες είναι προφανές ότι είναι σε απόλυτο κίνδυνο και σχεδόν βέβαιο ότι αυτό θα βυθιζόταν καθώς μάλιστα οι καιρικές συνθήκες είναι απρόβλεπτες. 

Γιατί δεν προνοήθηκε να το συνοδεύουν έστω είτε δικά μας βοηθητικά σκάφη είτε παραπλέοντα, ώστε σε περίπτωση που γινόταν το κακό, να μεταφέρονται σε αυτά και να σώζονταν οι πρόσφυγες. 

3 Αν το αλιευτικό σκάφος μετέφερε ενδεχομένως κοκαΐνη ή άλλα ναρκωτικά το ίδιο θα έπρατταν οι ελληνικές λιμενικές αρχές, δηλαδή θα το άφηναν χωρίς έρευνα στα διεθνή ύδατα;

4 Προκύπτουν τεράστιες ποινικές ευθύνες των ελληνικών λιμενικών αρχών και των λοιπών παραγόντων και πρέπει άμεσα να διερευνηθούν και η κ. Εισαγγελέας Πρωτοδικών Καλαμάτας να διατάξει αυτεπάγγελτα παραγγελία για προκαταρκτική εξέταση για την τέλεση αδικημάτων, κακουργηματικής μάλιστα μορφής, ιδίως της ανθρωποκτονίας με παράλειψη κατά συρροή σύμφωνα με το άρθρο 299 του 15 του Ποινικού Κώδικα. 

Το έγκλημα αυτό δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητο».

 

 

Σχόλια