Χωρίς φρένο οι αυξήσεις επιτοκίων Παραδέχονται ότι αιτία του πληθωρισμού είναι η αισχροκέρδεια και τα υπερκέρδη Του Μπάμπη Μιχάλη

 Χωρίς φρένο οι αυξήσεις επιτοκίων Παραδέχονται ότι αιτία του πληθωρισμού είναι η αισχροκέρδεια και τα υπερκέρδη

Του Μπάμπη Μιχάλη

Στην έβδομη αύξηση των επιτοκίων της από τον περασμένο Ιούλιο, κατά 0,25% στο 3,25%, προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ωστόσο ο πληθωρισμός της ευρωζώνης τον Απρίλιο, αντί να υποχωρήσει, αυξήθηκε για πρώτη φορά μετά από 6 μήνες, στο 7%.

Δεν είναι ο προορισμός που έχει σημασία αλλά το ταξίδι, διεμήνυσε η Κριστίν Λαγκάρντ όταν τη ρώτησαν χθες για το πού θα φτάσουν τα επιτόκια του ευρώ. Ωστόσο, αν το ταξίδι διαρκέσει πολύ, τότε στο τέλος του ενδέχεται οι περισσότεροι ταξιδιώτες να έχουν αποδημήσει, από την… ακρίβεια και τους τόκους.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επέλεξε χθες μετά την 7η συνεχόμενη αύξηση του βασικού επιτοκίου ευρώ –κατά 0,25%, στο 3,25%– ένα ρητό του Αμερικανού συγγραφέα Ραλφ Ουάλντο Εμερσον, ηγέτη του κινήματος του υπερβατισμού τον 19ο αιώνα, προκειμένου δείξει την προσήλωση της ιδίας και του υπόλοιπου διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας στον αγώνα για την επαναφορά του πληθωρισμού της ευρωζώνης στον στόχο του 2%.

«Βρισκόμαστε στη διάρκεια ενός ταξιδιού. Δεν σταματάμε. Εχουμε διανύσει πολύ δρόμο, όμως έχουμε ακόμη πορεία μπροστά μας», είπε η Λαγκάρντ, ξεκαθαρίζοντας ότι η ΕΚΤ δεν προτίθεται να πατήσει φρένο όπως άφησε να εννοηθεί προχθές η αμερικανική Fed στον τρέχοντα κύκλο ανόδου των επιτοκίων. Από τον περασμένο Ιούλιο, η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 375 μονάδες βάσης. Ωστόσο ο πληθωρισμός της ευρωζώνης τον Απρίλιο, αντί να υποχωρήσει, αυξήθηκε για πρώτη φορά μετά από 6 μήνες, στο 7%. Ομοίως ο δομικός πληθωρισμός –από τον οποίο εξαιρούνται οι ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων– υποχώρησε ελάχιστα, από το ρεκόρ του 5,7% τον Μάρτιο σε 5,6% τον Απρίλιο.

Πληθωρισμός

Η Λαγκάρντ συμφώνησε χθες ότι εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλοι ανοδικοί κίνδυνοι για τον πληθωρισμό, ιδίως από τις πρόσφατες μισθολογικές συμφωνίες, καθώς οι εργαζόμενοι προσπαθούν να ανακτήσουν μέρος της αγοραστικής δύναμης που έχασαν. Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι για τον υψηλό πληθωρισμό φέρουν ευθύνη και τα υψηλά εταιρικά περιθώρια κέρδους. «Σε ορισμένους κλάδους, οι εταιρείες κατάφεραν να αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους τους λόγω των αναντιστοιχιών μεταξύ προσφοράς και ζήτησης και της αβεβαιότητας που δημιουργείται από τον υψηλό και ασταθή πληθωρισμό», υπογράμμισε, χωρίς ωστόσο να προτείνει κάτι για το πώς θα αντιμετωπιστεί ο επονομαζόμενος «πληθωρισμός της απληστίας».

Η κίνηση της ΕΚΤ, να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της μόνο κατά 0,25% χθες, συνιστά πάντως επιβράδυνση ύστερα από τρεις διαδοχικές αυξήσεις κατά 50 μονάδες βάσης. Κάποιοι οικονομολόγοι πιθανολογούν ότι η μικρότερη αύξηση σηματοδοτεί πορεία ολοκλήρωσης του τρέχοντος κύκλου ανόδου αυτό το καλοκαίρι στο 3,75%. Το Δ.Σ. της ΕΚΤ τόνισε στη χθεσινή ανακοίνωσή του ότι «οι αποφάσεις για τα επιτόκια θα συνεχίσουν να βασίζονται στην εκτίμησή του για τις προοπτικές του πληθωρισμού υπό το φως των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοπιστωτικών δεδομένων, της δυναμικής του δομικού πληθωρισμού και της ισχύος της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής».

Είπε επίσης ότι θα σταματήσει την επανεπένδυση των πληρωμών από το χρέος που λήγει στο πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων APP ύψους 3,2 τρισεκατομμυρίων ευρώ από τον Ιούλιο. Οσον αφορά το PEPP, προτίθεται να επανεπενδύσει τις κύριες πληρωμές από τίτλους που λήγουν στο πλαίσιο του προγράμματος μέχρι τουλάχιστον το τέλος του 2024. Εκτός του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων στο 3,25%, η ΕΚΤ αύξησε χθες κατά 0,25% και το επιτόκιο πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης στο 3,75% και της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 4%.

ΠΗΓΗ: Εφσυν

Σχόλια