Όχι άλλες «χαμένες ζωές», κερδισμένη ψήφος στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ Του Γιάννη Ελαφρού

 Όχι άλλες «χαμένες ζωές», κερδισμένη ψήφος στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Του Γιάννη Ελαφρού

Φτάσαμε στην τελευταία εβδομάδα πριν τις εκλογές της 2ΐης Μάη και υπάρχει ακόμα πλήθος αναποφάσιστων, δείγμα πως τα κυρίαρχα κόμματα δεν πείθουν. Αλλά και σε όσους λένε πως έχουν αποφασίσει, κυριαρχεί η βουβή ψήφος, χωρίς ελπίδα, περισσότερο «κατά» παρά «υπέρ». Ο Μητσοτάκης είναι το ατού του... ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας της ΝΔ! Τελευταία, την αντιπαράθεση σφράγισε το κοινωνικό ζήτημα, οι μισθοί, οι συντάξεις, η ακρίβεια, αυτά τα «ποταπά» θέματα όσων είναι «εξαρτημένοι από τον μισθό τους», που ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν ρίξει στη σκιά χρόνια τώρα.

Είναι κι αυτό μια σαφής ένδειξη πως τα κομματικά επιτελεία βλέπουν τη δυσφορία της εργαζόμενης πλειονότητας και ρίχνουν εκλογικά δολώματα, «κοστολογημένα» βεβαίως-βεβαίως. Ήρθε όμως ο Γ. Στουρνάρας να ξεκαθαρίσει πως οι υποσχέσεις είναι κάλπη-κες, καθώς «από το 2024 θα έχουμε νέο δημοσιονομικό πλαίσιο» της ΕΕ, όπως προειδοποιεί καιρό τώρα η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, δυστυχώς σχεδόν μόνη της...

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ μπορεί να εκφράσει μαχητικά και την προειδοποίηση γι’ αυτά που έρχονται, για τον κοινωνικό πόλεμο που θα κλιμακώσει το κεφάλαιο και η ΕΕ με οποιαδήποτε αστική κυβέρνηση προκύψει μετά τις εκλογές, αλλά και την ελπίδα για τη δυνατότητα μεγάλων μαχών, ρωγμών στην επίθεση και νικών για τον λαό, αλλά και μιας συνολικής αντικαπιταλιστικής ανατροπής από τους εργαζόμενους- παραγωγούς του πλούτου.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ σήμερα εκπέμπει τέσσερα σαφή πολιτικά μηνύματα, που αποτελούν κριτήρια ψήφου υπέρ της:

Πρώτο, καλεί σε μαύρισμα της άθλιας κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και σε αποφασιστική καταδίκη του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και των ακροδεξιών-εθνικιστών, όλων όσων κυβέρνησαν και θέλουν να κυβερνήσουν διαχειριζόμενοι την πολιτική που επιβάλλουν τα μεγάλα συμφέροντα, εντός της φυλακής της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Θα βρεθεί μαχητικά απέναντι σε κάθε τέτοια κυβέρνηση. Αμφισβητεί και αντιπαλεύει τα «ιερά και όσια» του συστήματος που δημιουργεί τραγωδίες, όπως της πανδημίας, εγκλήματα όπως τα Τέμπη και καθημερινή μιζέρια με εντατικοποιημένη δουλειά για ψίχουλα: τα κέρδη και την καπιταλιστική ιδιοκτησία, την ΕΕ και το αστικό κράτος, τους επαγγελματίες αστούς πολιτικούς και τους εμπόρους της πατρίδας. Γι’ αυτό είναι μια βαθιά αντισυστημική δύναμη, που συναντιέται με την πλειοψηφία του κόσμου που θεωρεί υπεύθυνες όλες τις κυβερνήσεις για τα Τέμπη.

Δεύτερο, ο πολιτικός της λόγος φέρνει στο προσκήνιο και θέτει στο κίνημα βασικές διεκδικήσεις, που έχουν εξαφανιστεί από όλα σχεδόν τα άλλα κόμματα ως θέματα του σήμερα: Μεγάλες αυξήσεις στους μισθούς τώρα - κανένας μισθός κάτω από 1.000 ευρώ καθαρά, να πάρουμε από τα τεράστια κέρδη τους (300% αύξηση κερδών των εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών το 2022!). Μείωση χρόνου εργασίας και ετών για σύνταξη. Εθνικοποίηση τώρα χωρίς αποζημίωση και με εργατικό-κοινωνικό έλεγχο των τρένων, της ενέργειας, της Υγείας, του νερού και βασικών στρατηγικών τομέων. Έξω από ΕΕ και ΝΑΤΟ, όχι εξορύξεις, όχι στον ανταγωνισμό με την Τουρκία για τις ΑΟΖ, τέρμα στις τρομερές πολεμικές δαπάνες (7,6 δισ. το 2023!), έξω και ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία. Κατάργηση των ΜΑΤ-Δέλτα, στοπ στη λεηλασία της φύσης κ.λπ.

Τρίτο, το κρίσιμο ζητούμενο για τις 22 Μαΐου δεν είναι ποια αντιλαϊκή κυβέρνηση θα βγει, αλλά εάν θα υπάρχει πολιτικό μήνυμα για πραγματική εργατική-λαϊκή ανατρεπτική αντιπολίτευση. Κι άλλοι μιλούν για αντιπολίτευση, κι άλλες δυνάμεις αγωνίζονται. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ όμως μιλά για ενωτικό- μαζικό κίνημα σύγκρουσης κι ανατροπής, για αγώνες που πάνε για νίκη και μπλοκάρισμα της επίθεσης α λα Γαλλία και όχι απλά για διαμαρτυρία και κοινοβουλευτική αξιοποίηση. Είναι κάτι πέρα από τις κινητοποιήσεις χαμηλών προσδοκιών του ΚΚΕ και τις κυβερνητικές τεχνοπροτάσεις εντός ΕΕ του ΜέΡΑ25.

Τέταρτο, για όλα αυτά απαιτείται μια άλλη Αριστερά, μετωπική και ανατρεπτική, που θα απαντά στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας και στον ολοκληρωτικό καπιταλισμό με ένα σύγχρονο αντικαπιταλιστικό και κομμουνιστικό πρόγραμμα. Δεν βαυκαλιζόμαστε φυσικά πως είναι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ αυτή η Αριστερά, αλλά ο κόσμος της ήδη παλεύει να «ξαναβαπτίσει τις πυρκαγιές/ελευθερία, ισότητα. Σοβιέτ, εξουσία» (Μιχάλης Κατσαρός). Κι αν δεν τεθεί αυτός ο στόχος, ποτέ δεν θα ανοίξει ο δρόμος.

Μέσα σε δύσκολες συνθήκες, το αντικαπιταλιστικό πολιτικό ρεύμα συγκροτήθηκε εκ νέου και δίνει μάχη σε όλη την Ελλάδα• κι αυτό είναι ήδη ένα κέρδος. Επίσης, δίπλα στους αγωνιστές/ στριες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ συσπειρώνεται ευρύτερο δυναμικό της μαχόμενης Αριστεράς και του κινήματος. Γίνεται πλατύτερα κατανοητό πως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ αγωνίζεται για όλη τη μαχόμενη, ανεξάρτητη, ανατρεπτική Αριστερά. Πως ένα θετικό εκλογικό αποτέλεσμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα δώσει ώθηση στην αναγκαία προγραμματική και μετωπική ανασυγκρότηση της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, χωρίς λογικές μικροϊδιοκτησίας.

Έχουν καταγραφεί δυνατότητες που μπορούν να αξιοποιηθούν αυτή την τελευταία εβδομάδα. Απευθυνόμαστε μαζικά στον κόσμο του αγώνα και στη νεολαία, σε όσους συμμετέχουν σε αγωνιστικά ταξικά σχήματα, κινήσεις και συσπειρώσεις, σε όσους/ες θέλουν μια άλλη Αριστερά. Πρωταγωνιστική συμβολή έχουν όσοι/ες εμπνέονται από την προσπάθεια για σύγχρονο κομμουνιστικό πρόγραμμα και κόμμα.

Τις τελευταίες ημέρες θα οξυνθεί η πίεση με τον εκβιασμό της «χαμένης ψήφου». Αποτελεί πρόκληση οι ίδιοι που έβαλαν το 3% (ΣΥΡΙΖΑ) να λένε τώρα «ψηφίστε μας, αφού δεν θα βγάλετε». Χαμένη ψήφος είναι όποια πάει στα κόμματα που επιβάλλουν χαμένη αξιοπρέπεια, «χαμένη ζωή», «χαμένη γενιά». Η ψήφος στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι πολλαπλά κερδισμένη. Ενισχυμένη πολιτικά και εκλογικά, η ανατρεπτική δύναμη του κινήματος θα κάνει τη διαφορά και θα λειτουργήσει σαν καταλύτης, πολύ περισσότερο χρήσιμη από 2-3 βουλευτές παραπάνω για ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.

Ούτε ζωή ούτε ψήφος σκυφτή• ψήφος περήφανη, ανατρεπτική, αισιόδοξη. Και στη ζωή και στην κάλπη κάνουμε ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

ΠΗΓΗ: Πριν

Σχόλια