Πολωνία: Οι φασιστικές πρακτικές εξελίσσονται Θέλουν να τις προωθήσουν σε όλη την ΕΕ

 Πολωνία: Οι φασιστικές πρακτικές εξελίσσονται Θέλουν να τις προωθήσουν σε όλη την ΕΕ

Επιτροπή θα ερευνά τη «ρωσική επιρροή» και θα καταδικάζει Στο στόχαστρο ο πρώην πρωθυπουργός Ντ. Τουσκ και άλλοι αντίπαλοι της κυβέρνησης

Το κοινοβούλιο της Πολωνίας, στο οποίο πλειοψηφεί το κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), υιοθέτησε χθες νόμο με τον οποίο συγκροτείται επιτροπή η οποία θα ερευνά τη «ρωσική επιρροή» στη χώρα, με την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για «συνταγματικό πραξικόπημα» λίγους μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές του φθινοπώρου.

Η επιτροπή, με επικεφαλής που θα διοριστεί από τον πρωθυπουργό της Πολωνίας Μ. Μοραβιέτσκι και 9 μέλη που θα επιλέγονται από την Κάτω Βουλή, θα μπορεί να αποφασίζει αν το πρόσωπο που ερευνάται είχε «υποκύψει» ή όχι στη Ρωσία μεταξύ 2007 - 2022, και να εκδίδει καταδικαστικές αποφάσεις. Δεν προβλέπεται καμία έφεση στις αποφάσεις της, παρά μόνο για πιθανές παρατυπίες σχετικές με τη λειτουργία της.

Στα πρόσωπα που κρίνονται ένοχα μπορεί να απαγορευτεί για μια 10ετία να κατέχουν δημόσιο αξίωμα που συνδέεται με τα δημόσια οικονομικά ή με τις υπηρεσίες πληροφοριών, ώστε «να εμποδιστούν να δράσουν εκ νέου υπό τη ρωσική επιρροή σε βάρος των συμφερόντων της Δημοκρατίας της Πολωνίας».

Οι επικριτές του νόμου εκτιμούν ότι η συγκρότηση της επιτροπής αυτής παραβιάζει τη συνταγματική αρχή του διαχωρισμού των εξουσιών. Αυτή η πρακτική που σχετίζεται με αυτό το νομικό κύμα, αλλά και η παραβίαση των διατάξεων του συντάγματος, η δημιουργία ενός νομικού τέρατος που συγκεντρώνει ουσιαστικά τις αρμοδιότητες της εισαγγελίας, των μυστικών υπηρεσιών, των οιονεί δικαστηρίων, είναι ένα τόσο επικίνδυνο προηγούμενο και είναι μια πρακτική που έχουμε σχεδόν σε ένα αυταρχικό κράτος, δήλωσε ο Δρ Tomasz Słupik από το Πανεπιστήμιο της Σιλεσίας.

Ο Πολωνός Πρόεδρος υπέγραψε το διάταγμα ώστε να διερευνήσει αν το αντιπολιτευόμενο κόμμα Civic Platform (PO), υπό την ηγεσία του Ντ. Τουσκ, επέτρεψε στη χώρα να «επηρεαστεί αδικαιολόγητα» από τη Ρωσία και να εξαρτηθεί υπερβολικά από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες όταν ήταν στην εξουσία (2007 - 2015).

Η αντιπολίτευση αρνείται να συμμετάσχει στις εργασίες της επιτροπής και αποκαλεί τον νόμο «lex Tusk» («νόμος Τουσκ»).

Σύμφωνα με την αντιπολίτευση και πολλούς σχολιαστές, ο νόμος έχει στόχο να υπονομεύσει τους πολιτικούς αντιπάλους του κυβερνώντος κόμματος πριν τις βουλευτικές εκλογές και να εμποδίσει τον Τουσκ, όπως και άλλους από αντίπαλα στρατόπεδα, να αναλάβουν θέσεις ευθύνης σε περίπτωση που κερδίσουν.

Στις αρχές Μάη το νομοσχέδιο είχε απορριφθεί από τη Γερουσία, που ελέγχεται από την αντιπολίτευση, όμως η κυβέρνηση κατάφερε να το περάσει με δεύτερη ψηφοφορία στην Κάτω Βουλή, με 234 ψήφους υπέρ έναντι 219 κατά.

Ο πρόεδρος Ντούντα είπε ότι εγκρίνει το νομοσχέδιο επειδή διεξάγονται συζητήσεις για την επιρροή της Ρωσίας στην πολιτική στις ΗΠΑ και σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες. Είπε ότι μια επιτροπή για τη διερεύνηση των επιρροών της Ρωσίας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και σε μεμονωμένες χώρες θα πρέπει επίσης να δημιουργηθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Πολωνία θα πιέσει για αυτό στην επόμενη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου…

Ο Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος δεν είναι μέλος του κοινοβουλίου, ήταν παρών στην αίθουσα κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας.

Αργότερα δήλωσε ότι όσοι ψήφισαν υπέρ του νόμου ήταν «δειλοί» που «έσπασαν τους καλούς κοινοβουλευτικούς τρόπους και τις θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας, από φόβο μήπως χάσουν την εξουσία τους, από φόβο για τον λαό, από φόβο για ευθύνη για την προσωπική τους ευθύνη αφού χάσουν τις εκλογές».

 Επιμέλεια: Ε.Π.

Σχόλια