Παιδική και εφηβική εργασία στον «εργασιακό Μεσαίωνα» των ΗΠΑ

 Παιδική και εφηβική εργασία στον «εργασιακό Μεσαίωνα» των ΗΠΑ

Εν έτει 2023, με την αλματώδη πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας, με τις τεράστιες δυνατότητες στην παραγωγή που θα μπορούσαν να οδηγούν σε μείωση του εργάσιμου χρόνου και καλύτερες συνθήκες δουλειάς, το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους επιβάλλει τον «εργασιακό Μεσαίωνα» σε όλο τον κόσμο...

Μαζί με το χτύπημα στο 8ωρο και στην Κυριακή αργία, την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για δουλειά μέχρι τον τάφο, μία ακόμα τραγική πλευρά της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, που έρχεται όλο και πιο έντονα στο προσκήνιο, είναι η παιδική και εφηβική εργασία - όχι μόνο στον λεγόμενο «τρίτο κόσμο», όπου δεν έπαψε ποτέ να είναι κυρίαρχο καθεστώς, εξασφαλίζοντας τεράστια κέρδη σε μεγάλα μονοπώλια, αλλά και μέσα στις ισχυρότερες καπιταλιστικές χώρες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα και σε αυτήν την περίπτωση αποτελούν οι ΗΠΑ, η ίδια η μητρόπολη του καπιταλισμού...

Οι αμερικανικές αρχές δεν δημοσιοποιούν επίσημα συγκεντρωτικά στοιχεία για τα παιδιά και τους εφήβους που αναγκάζονται να δουλεύουν, ωστόσο είναι βέβαιο ότι εκατοντάδες χιλιάδες, ίσως και εκατομμύρια ανήλικοι - είτε γεννήθηκαν στις ΗΠΑ είτε ήρθαν ως μετανάστες σε αυτές - αναγκάζονται να κυνηγούν το μεροκάματο, την ώρα που θα έπρεπε να αφιερώνονται στη μόρφωσή τους και στο παιχνίδι.

Χαρακτηριστικά, τον περασμένο Μάρτη έκθεση του Ινστιτούτου Οικονομικής Πολιτικής (Economic Policy Institute) υπολόγιζε ότι ο αριθμός των παιδιών που εργάζονται κατά παράβαση της έτσι κι αλλιώς ιδιαίτερα «ελαστικής» νομοθεσίας των ΗΠΑ για την παιδική εργασία αυξήθηκε κατά 37% το 2022 σε σχέση με ένα χρόνο πριν και κατά 283% από το 2015!

Νομοσχέδια για αύξηση της παιδικής εργασίας με τη βούλα των μονοπωλίων

Μέσα στην τελευταία διετία, σε τουλάχιστον 10 πολιτείες (Αρκανσο, Αϊόβα, Μινεσότα, Μιζούρι, Νεμπράσκα, Νιου Χαμσάιρ, Νιου Τζέρσεϊ, Οχάιο, Νότια Ντακότα, Ουισκόνσιν) προωθούνται ή ψηφίστηκαν νόμοι που αίρουν τις όποιες προστασίες παρείχε το έως τότε νομικό καθεστώς σε σχέση με την παιδική εργασία.

Μόνο από την αρχή του 2023 έχουν ήδη εισαχθεί για ψήφιση 8 νομοσχέδια για μείωση των πλαισίων προστασίας των ανήλικων εργατών σε 6 μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ (Αρκανσο, Αϊόβα, Μινεσότα, Μιζούρι, Νεμπράσκα, Οχάιο, Νότια Ντακότα).

Σε ένα από αυτά τα νομοσχέδια που προωθείται στο Αρκάνσας, επιχειρείται άρση των νομικών περιορισμών για την εργασία 14χρονων (!) σε επικίνδυνα εργοτάξια βαθιάς ψύξης κρέατος και σε βιομηχανικά πλυντήρια. Παράλληλα, επιχειρείται έφηβοι 16 και 17 ετών να σερβίρουν αλκοολούχα ποτά σε παμπ και κλαμπ έως αργά το βράδυ...

Τα νομοσχέδια αυτά προωθούνται προς ψήφιση κατ' επιταγή του μεγάλου κεφαλαίου, αφού του προσφέρουν φθηνά εργατικά χέρια, χωρίς δικαιώματα. Oπως επισημαίνει στην έκθεσή του το Economic Policy Institute, τη χαλάρωση ή πλήρη άρση των όποιων περιορισμών στην παιδική εργασία απαιτούν μεταξύ άλλων η Εθνική Ομοσπονδία Ανεξάρτητων Επιχειρήσεων, το Εμπορικό Επιμελητήριο ΗΠΑ, ο Εθνικός Σύνδεσμος Εστίασης, σύνδεσμοι ιδιοκτητών ξενοδοχειακών συγκροτημάτων και της τουριστικής βιομηχανίας, μονοπώλια της βιομηχανίας αγροτικής παραγωγής και της μεταποίησης τροφίμων, κατασκευαστικές και οικοδομικές εταιρείες, οργανώσεις όπως η «Americans For Prosperity» (AFP) των δισεκατομμυριούχων αδελφών Τσαρλς και Ντέιβιντ Κοχ.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της μεγαλύτερης αμερικανικής εταιρείας παροχής βιοχημικών σκευασμάτων ασφάλειας τροφίμων και συναφών υπηρεσιών «Packers Sanitation Services Inc» (ιδιοκτησίας «Blackstone Group»), η οποία τον περασμένο Φλεβάρη κατέβαλε πρόστιμο 1,5 εκατ. δολαρίων όταν διαπιστώθηκε ότι στις εγκαταστάσεις της εργάζονταν τουλάχιστον 102 παιδιά και έφηβοι από 13 έως 17 ετών, κάνοντας ακόμη και νυχτερινές βάρδιες, σε 13 εγκαταστάσεις επεξεργασίας κρέατος (με επικίνδυνους ηλεκτρικούς κοπτήρες, πριόνια κ.λπ.), σε 8 πολιτείες των ΗΠΑ...

Στις 25 Φλεβάρη εκτενές ρεπορτάζ των «New York Times» ήταν αφιερωμένο στα χιλιάδες ανήλικα και ασυνόδευτα μεταναστόπουλα από χώρες της Λατινικής Αμερικής, που γίνονται βορά στα χέρια αμερικανικών μονοπωλίων όπως η εταιρεία «Hearthside Food Solutions», στις εγκαταστάσεις της οποίας στο Μίσιγκαν 14χρονα και 15χρονα παιδιά χειρίζονται επικίνδυνα μηχανήματα συσκευασίας δημητριακών και ελαφρών γευμάτων, πακετάροντας ένα κουτί ανά 10 δευτερόλεπτα.

Ενα από αυτά τα παιδιά, η 15χρονη Καρολίνα από τη Γουατεμάλα, περιγράφει πως συχνά νιώθει άρρωστη, δίχως να είναι σε θέση να εξηγήσει εάν αυτό οφείλεται στα θορυβώδη μηχανήματα στον χώρο της δουλειάς, στους εντατικούς ρυθμούς εργασίας ή στη στέρηση ύπνου στις νυχτερινές, μεταμεσονύχτιες βάρδιες...

2023 όπως... 1870 ή 1911

Οι δημοσιογράφοι της αμερικανικής εφημερίδας διαπιστώνουν καταστάσεις παρόμοιες με αυτές που περιέγραφε ο Βρετανός συγγραφέας Τσαρλς Ντίκενς λίγους αιώνες πριν, στην αρχή της βιομηχανικής επανάστασης.

Στην πραγματικότητα, βέβαια, το καπιταλιστικό σύστημα εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης στις ΗΠΑ σχεδόν πάντα «κατάπινε» παιδιά και εφήβους. Το 1870, η πρώτη απογραφή στις ΗΠΑ για την παιδική εργασία κατέγραψε 750.000 εργαζόμενους κάτω των 15 ετών (χωρίς να συμπεριλαμβάνονται στον αριθμό τα παιδιά που εργάζονταν στις οικογενειακές επιχειρήσεις και αγροκτήματα).

Εως το 1911, πάνω από 2 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 16 εργάζονταν στις ΗΠΑ, εκ των οποίων τα περισσότερα δούλευαν πάνω από 12 ώρες τη μέρα, έξι μέρες τη βδομάδα, με ιδιαίτερα χαμηλές αμοιβές και καθόλου δικαιώματα.

Σήμερα, έναν αιώνα μετά, τα ασυνόδευτα παιδιά - μετανάστες στις ΗΠΑ καταλήγουν στα εργοτάξια αμερικανικών πολυεθνικών κολοσσών, σε εργοστάσια και χωράφια, κάνοντας επικίνδυνες εργασίες με πενιχρές αμοιβές και άσχημες συνθήκες.

Σε σφαγεία ζώων μεγάλων κτηνοτροφικών μονάδων του Ντέλαγουερ, του Μισισίπι και της Βόρειας Καρολίνας μπορεί να βρει κανείς να δουλεύουν 12χρονα αγοράκια από τη Βολιβία, τη Βενεζουέλα, την Κολομβία, τη Νικαράγουα. 13χρονοι «οικοδόμοι» κατασκευάζουν στέγες στη Φλόριντα και το Τενεσί. Παιδάκια Δημοτικού κόβουν στο μηχάνημα «κορδέλα» πλάκες ξύλου σε νυχτερινές βάρδιες στη Νότια Ντακότα. Αλλα παιδιά τρίβουν ταψιά και κατσαρόλες μέχρι αργά το βράδυ στο Βερμόντ και στο Λος Αντζελες. 13χρονα κοριτσάκια στη Βιρτζίνια κάνουν 12ωρες βάρδιες πλένοντας σεντόνια ξενοδοχείων. 14χρονα επιβλέπουν μηχανήματα αρμέγματος στο Βερμόντ, διανέμουν γεύματα με ποδήλατα στην πόλη της Νέας Υόρκης, κάνουν τη συγκομιδή καφέ ή χτίζουν πέτρινους τοίχους σε εξοχικά της Χαβάης.

Το «άγουρο» φτηνό εργατικό δυναμικό στις ΗΠΑ δεν τροφοδοτείται μόνο από παιδιά και έφηβους μετανάστες, αλλά και παιδιά που έχουν γεννηθεί στις ΗΠΑ και λόγω φτώχειας αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το σχολείο πριν τελειώσουν το Γυμνάσιο, κάνοντας σκληρές εργασίες...

Σχετική έρευνα που είχε κάνει πέρυσι τον Δεκέμβρη το πρακτορείο «Reuters» είχε καταγράψει ότι σε τουλάχιστον τέσσερα εργοστάσια στην Αλαμπάμα, της εταιρείας «Ajin Industrial», που εφοδιάζει τις κορεατικές αυτοκινητοβιομηχανίες «Hyundai» και «Kia» με ανταλλακτικά, εργάζονταν επί χρόνια παιδιά 12, 13 και 14 ετών. Τον Αύγουστο του 2022 αιφνιδιαστικός έλεγχος επιθεωρητών Εργασίας του ομοσπονδιακού υπουργείου Εργασίας σε 10 εργοστάσια του είδους στην Αλαμπάμα κατέγραψε δεκάδες παιδιά να εργάζονται σε σκληρές συνθήκες.

«Ανεξάντλητη» πηγή φτηνών εργατικών χεριών

Η «κιμαδομηχανή» της παιδικής εργασίας τροφοδοτείται κάθε χρόνο με δεκάδες χιλιάδες νέα παιδιά και εφήβους, ασυνόδευτα μεταναστόπουλα.

Μόνο πέρυσι μπήκαν στις ΗΠΑ πάνω από 130.000 ασυνόδευτα παιδιά και έφηβοι, αριθμός τριπλάσιος σε σχέση με μία πενταετία πριν. Ανάμεσα στους δεκάδες χιλιάδες μετανάστες από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής που και αυτήν την περίοδο συγκεντρώνονται στα σύνορα ΗΠΑ - Μεξικού, κυνηγημένοι από τη φτώχεια και το οργανωμένο έγκλημα, βρίσκονται και χιλιάδες παιδιά και έφηβοι, τα επόμενα φτηνά εργατικά χέρια που θα δουλέψουν στις φάμπρικες, στα χωράφια, στα εστιατόρια και στα ξενοδοχεία, με πενιχρές αμοιβές, αντιμετωπίζοντας όλες τις μορφές εκμετάλλευσης και βίας.

Μόλις πριν λίγες βδομάδες, ανακοίνωση του ομοσπονδιακού υπουργείου Εργασίας κατέγραφε 305 περιπτώσεις παιδιών που εργάζονταν σε ταχυφαγεία των αλυσίδων «McDonald's», «Tuscan Brand» και «Dunkin'» έως τις 2 π.μ., συχνά δίχως να αμείβονται. Κάποια από αυτά σέρβιραν τους πελάτες, άλλα καθάριζαν τραπέζια, έπλεναν πιάτα ή χειρίζονταν επικίνδυνα μηχανήματα για την ηλικία τους (όπως φριτέζες, ψυγεία βαθιάς ψύξης κ.ά.).

Δύο μήνες πριν, ρεπορτάζ του «Business Insider» ανέφερε πως οι μαζικές παραιτήσεις δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων σε Αϊόβα και Μινεσότα, λόγω κακών εργασιακών συνθηκών και χαμηλών μισθών, αύξησαν την εργασία παιδιών και εφήβων που δεν είχαν άλλη επιλογή...

Εκμετάλλευση «με τον νόμο» σε ΗΠΑ και ΕΕ

Το ίδιο το νομικό καθεστώς στις ΗΠΑ ενθαρρύνει την παιδική και εφηβική εργασία «υπό προϋποθέσεις» και πάνω σε αυτό πατάνε οι νομοθεσίες σε πολιτείες που επιτρέπουν ακόμα χειρότερους όρους.

Το υποτιθέμενο «πλαίσιο προστασίας» επιτρέπει εργασία εφήβων από 14 ετών και άνω, με 3 ώρες δουλειάς τη μέρα εκτός σχολικού ωραρίου και 8ωρη απασχόληση σε μέρες αργίας.

Και οι ΗΠΑ φυσικά δεν είναι εξαίρεση στον καπιταλιστικό κόσμο. Στην ΕΕ η εργασία ανηλίκων είναι «νόμιμη» για 14χρονα και 15χρονα (σε ορισμένες περιπτώσεις και για 13χρονα), ακόμα και με 40 ώρες εργασίας τη βδομάδα, με το πρόσχημα της «μαθητείας» και της «απόκτησης εργασιακής εμπειρίας»...

Δ. Ορφ.

ΠΗΓΗ: Ριζοσπάστης

Σχόλια