ΗΠΑ: Εκατοντάδες δις δολάρια εξοπλισμών για να περιοριστεί η Κίνα

 ΗΠΑ: Εκατοντάδες δις δολάρια εξοπλισμών για να περιοριστεί η Κίνα

Ο υπουργός Άμυνας Lloyd Austin  είπε αυτή την εβδομάδα στο Κογκρέσο πώς το Πεντάγωνο σχεδιάζει να ξοδέψει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια φέτος για νέα όπλα και στρατιωτικές προετοιμασίες για να αποτρέψει, όπως είπε, τον αυξανόμενο κίνδυνο πολέμου με την Κίνα .

« Το Πεκίνο αύξησε τον εκφοβισμό και τις προκλήσεις του στον Ινδο-Ειρηνικό», είπε ο κ. Όστιν σε ακρόαση της Επιτροπής Πιστώσεων της Γερουσίας την Τρίτη. «Ξεκινά μια ιστορική στρατιωτική εξάπλωση, συμπεριλαμβανομένου του διαστήματος και του κυβερνοχώρου. Φυσικά, ο πόλεμος δεν είναι ούτε επικείμενος ούτε αναπόφευκτος, αλλά πρέπει να αντιμετωπίσουμε την αυξανόμενη διεκδίκηση της ΛΔΚ».

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, χαρακτήρισε την Κίνα τον «μόνο μας ανταγωνιστή με την πρόθεση αλλά και, αυξανόμενα, την ικανότητα να αναμορφώσει το διεθνές σύστημα για να ανταποκριθεί στις αυταρχικές της προτιμήσεις», αποτυπώνοντας την «ανησυχία» της Ουάσιγκτον για την έκβαση του ανταγωνισμού για την πρωτοκαθεδρία στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα και καλώντας σε ακόμα πιο αποφασιστική προετοιμασία των ΗΠΑ για να «αντιμετωπίσουμε την αυξανόμενη επιθετικότητα της Κίνας».

Καταθέτοντας στην Επιτροπή Πιστώσεων της αμερικανικής Γερουσίας, με θέμα «επενδύοντας στην ασφάλεια, την ανταγωνιστικότητα και τον δρόμο μπροστά μας για τη σχέση ΗΠΑ - Κίνας», Όστιν υπογράμμισε πως «το Πεκίνο έχει αυξήσει την παρενοχλητική και προκλητική του συμπεριφορά στον Ινδο-Ειρηνικό. Ξεκίνησε μια ιστορική στρατιωτική ανοικοδόμηση, μεταξύ άλλων στο Διάστημα και τον κυβερνοχώρο».

Ο Όστιν ανέφερε ότι «ο πόλεμος δεν είναι ούτε επικείμενος, ούτε αναπόφευκτος», ωστόσο ξεκαθάρισε πως «η αποστολή του υπουργείου μας είναι καθαρή: Να αποτρέψουμε την επίθεση που απειλεί τα ζωτικά μας εθνικά συμφέροντα. Γι' αυτό και επενδύουμε περισσότερο από ποτέ σε μια μεγάλη δύναμη κρούσης και ένα δόγμα μεγαλύτερης αντοχής στον Ινδο-Ειρηνικό».

Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, «ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει αύξηση κατά 40% (...) σε σχέση με το περσινό αίτημα για την Πρωτοβουλία Αποτροπής στον Ινδο-Ειρηνικό», καθώς οι ΗΠΑ αναβαθμίζουν δραστικά τη στρατιωτική τους «κινητικότητα» στην περιοχή, με πρόσθετες δυνάμεις, ασκήσεις, βάσεις κ.τ.λ.

Ο κ. Όστιν είπε ότι η προσπάθεια πρέπει να περιλαμβάνει τόσο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μέσω της διπλωματίας του στην περιοχή, όσο και το Υπουργείο Εμπορίου, το οποίο βοηθά εμποδίζοντας την αμερικανική τεχνολογία να βοηθήσει την κινεζική στρατιωτική συσσώρευση. Σε περιφερειακό επίπεδο, ο κ. Όστιν είπε ότι ένα βασικό στοιχείο της στρατηγικής είναι η συνεργασία με τους συμμάχους, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας της Αυστραλίας να κατασκευάσει πυρηνικά επιθετικά υποβρύχια και η υποστήριξη της συσσώρευσης πυραύλων κρούσης μεγάλου βεληνεκούς από την Ιαπωνία.

Κατέληξε δε εκφράζοντας την ανυπομονησία του «να εργαστεί (...) για να συνεχιστεί η περήφανη παράδοση της παγκόσμιας ηγεσίας των ΗΠΑ».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, αύριο ξεκινά στην Ιαπωνία η Σύνοδος Κορυφής του G7 (ΗΠΑ, Καναδάς, Ιαπωνία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Βρετανία), που θα γίνει 19-21 Μάη στη Χιροσίμα.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας του ευρωατλαντικού μπλοκ να προσεταιριστεί χώρες κρίσιμες για τον ανταγωνισμό με Κίνα και Ρωσία, στη φετινή σύνοδο έχουν προσκληθεί επίσης οι Ινδία, Βραζιλία, Ινδονησία (εκπροσωπώντας την Ενωση Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας - ASEAN), Βιετνάμ, Νότια Κορέα, Αυστραλία, οι Νήσοι Κουκ (εκπροσωπούν τα νησιά του Ειρηνικού) και οι Κομόρες (προεδρεύουν της Αφρικανικής Ένωσης).

Επιμέλεια: Π.Ε.

Σχόλια