Στρατηγικές συγκλίσεις και ευρεία πολιτική συναίνεση από όλα τα αστικά κόμματα

 Στρατηγικές συγκλίσεις και ευρεία πολιτική συναίνεση από όλα τα αστικά κόμματα

Μπορεί να σκούζουν και να διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους προεκλογικά τα αστικά κόμματα προβάλλοντας τις διαφορές τους αλλά ο πρότερος βίος τους κάθε άλλο παρά συνάδει με αυτή την εικόνα που με τη βοήθεια των αργυρώνητων ΜΜΕ πλασάρεται στους εκλογείς.

 Στο 45,21% ανέρχεται, σύμφωνα με έρευνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, η κοινοβουλευτική συναίνεση ανάμεσα στην κυβέρνηση της ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2019 - 2023, με την πρώτη διετία να αγγίζει το 48,42%. Για το ΠΑΣΟΚ, το ίδιο ποσοστό φτάνει στο 68,88%.

Κι αυτό δεν γίνεται βέβαια τυχαία, αφού παρόμοια στοιχεία επαναλαμβάνονται σε όλες τις κοινοβουλευτικές περιόδους, ανεξάρτητα από το ποιος είναι στην κυβέρνηση και ποιος στην αντιπολίτευση. Για παράδειγμα, ο δείκτης της «κοινοβουλευτικής συναίνεσης» κατέγραψε ιστορικό υψηλό την περίοδο 2015 - 2019, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όταν το ΠΑΣΟΚ ψήφισε το 64,7% των νομοσχεδίων, το Ποτάμι το 64,6% και η ΝΔ το 52,3%.

Ήταν τότε  το μακρινό 2017 που ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιέρ Μοσκοβισί, αρθρογραφούσε και την τιμητική της είχε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ...

Έγραφε λοιπόν ένα «γεράκι της αγοράς»: «Από το καλοκαίρι του 2015, διακόσια και πλέον μέτρα ελήφθησαν από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα με στόχο τη μεταρρύθμιση της χώρας, κάτι σχεδόν απίθανο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένης της Γαλλίας... Ποια ευρωπαϊκή χώρα γνώρισε μια τέτοια προσαρμογή;».

«Με Τσίπρα - Τσακαλώτο όλα έγιναν πιο εύκολα».

Η δήλωση αυτή ανήκει στον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, το 2018, κάνοντας απολογισμό της θητείας του.

Λίγες μέρες μετά, ο πρέσβης των ΗΠΑ σε συνέντευξή του αποθεώνει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για την αφοσίωσή της στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, όπως και για τη «σημαντική πρόοδο σε ζητήματα δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων».

Κερασάκι στην τούρτα εκείνων των ημερών του Φεβρουαρίου, αυτό που είπε ο επί 6ετία επικεφαλής του EuroWorking Group, Τ. Βίζερ:«Τα πράγματα, σε σχέση με την υλοποίηση του προγράμματος, βελτιώθηκαν ανέλπιστα τον τελευταίο χρόνο... Αυτό δεν συνέβη στην Ελλάδα με καμία άλλη κυβέρνηση».

Προσοχή βαρούσαν ΝΔ και οι υπόλοιποι…

Η κυβερνητική τετραετία που πέρασε ήταν ιδιαίτερα παραγωγική, με πάνω από 400 αντιλαϊκά νομοσχέδια να ψηφίζονται στη Βουλή. Ανάμεσα σ' αυτά που νομοθετήθηκαν, όλα εμβληματικά για το κεφάλαιο και τα κέρδη του, ήταν και πάνω από 200 προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ άλλα 350 περιμένουν στην ουρά για την επόμενη κυβέρνηση. Από τα προαπαιτούμενα πολλά έχουν την ψήφο και των ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ.

Είναι βέβαια γνωστό ότι η δημιουργία του λεγόμενου «Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» της ΕΕ, με βάση τον οποίο συστάθηκε το Ταμείο Ανάκαμψης, είναι ένα πρόγραμμα χρέους της ΕΕ (με την ονομασία EURI), δηλαδή δανείου 750 δισ. ευρώ που σύναψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις «αγορές», το οποίο πρέπει να αποπληρωθεί έντοκα μέχρι το 2058. Τα κόμματα που έχουν κοινό τους πρόγραμμα το Ταμείο Ανάκαμψης - ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΜέΡΑ25 - παρουσιάζουν τα 33 δισ. ευρώ, που αποτελούν το μερίδιο του Ταμείου Ανάκαμψης που θα ξεκοκαλίσουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι στην Ελλάδα ως «δωρεάν» επιδοτήσεις από την ΕΕ. Δωρεάν χρήμα είναι μόνο για το κεφάλαιο. Το μεγάλο φαγοπότι των μονοπωλίων θα κληθούν και πάλι να το πληρώσουν διπλά και τρίδιπλα τα εργατικά - λαϊκά στρώματα με νέες θυσίες για τα επόμενα 35 χρόνια (μέχρι το 2058), με νέες μειώσεις μισθών, συντάξεων, με την ακρίβεια να εξαφανίζει το λαϊκό εισόδημα και την ΕΕ να επιβάλλει νέους «ίδιους πόρους» - φόρους και άλλα «πράσινα» χαράτσια και επιβαρύνσεις.

Η έκθεση που ψήφισαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ «υπογραμμίζει ότι η Ένωση θα εκπληρώσει πλήρως τη νομική της υποχρέωση να αποπληρώσει το κόστος δανεισμού που συνδέεται με το EURI, ό,τι και να γίνει». Όσο δηλαδή και να χρειαστεί, να ματώσουν οι λαοί! Εκφράζοντας τις ανησυχίες τους για τις αναταράξεις στην καπιταλιστική οικονομία της ΕΕ και των κρατών - μελών της, καθώς πυκνώνουν τα σύννεφα μιας νέας καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, οι εκθέσεις του Ευρωκοινοβουλίου δηλώνουν ότι «τα οικονομικά της ΕΕ διανύουν μια κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία η έλλειψη μεταρρυθμίσεων θα έχει εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις στο μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης (...) και στην εμπιστοσύνη των πολιτών και των επενδυτών στην Ένωση». Χαρακτηριστική για τα νέα τεράστια βάρη που θα φορτωθούν από αστικές κυβερνήσεις και ΕΕ στους εργαζόμενους είναι η εκτίμηση των εκθέσεων ότι το κόστος αποπληρωμής του δανείου σε τοκοχρεολύσια ανέρχεται σε 15 δισ. κάθε χρόνο έως το 2058!

Η κοινοβουλευτική συναίνεση είναι απόδειξη του κοινού τους προγράμματος, της ίδιας στρατηγικής κατεύθυνσης που υπηρετεί η πολιτική τους, των ίδιων συμφερόντων και σχεδιασμών στους οποίους δεσμεύονται. Γι' αυτό άλλωστε υπάρχει πάντα το έδαφος για ακόμα μεγαλύτερες συγκλίσεις, αν οι ανάγκες του κεφαλαίου το επιβάλλουν, μέχρι και για συγκυβέρνηση με όλους τους πιθανούς συνδυασμούς.

Το ίδιο ισχύει άλλωστε και στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου πίσω από τα φώτα της εγχώριας δημοσιότητας, ψηφίζουν από κοινού αβέρτα αντιλαϊκές Οδηγίες και κατευθύνσεις, που στη συνέχεια γίνονται νόμοι στη χώρα μας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα ψηφίσματα που εγκρίθηκαν στο Ευρωκοινοβούλιο με τις ψήφους ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ για την αύξηση των «ίδιων πόρων», δηλαδή για νέα χαράτσια στους λαούς, προκειμένου να εξυπηρετούνται απρόσκοπτα τα δάνεια που συνάπτει η ΕΕ με τις αγορές, για να τροφοδοτεί το Ταμείο Ανάκαμψης και μέσα από αυτό τους ομίλους.

Θα επανέλθουμε με τα σημαντικότερα νομοσχέδια εξυπηρέτησης του κεφαλαίου, ενάντια στα εργατικά και λαϊκά συμφέροντα, που ψήφισαν την προηγούμενη τετραετία προετοιμάζοντας το έδαφος για την επόμενη.

Επιμέλεια: Ν.Π.

Σχόλια