Ευρεία συναίνεση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ δείχνουν οι ψηφοφορίες Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου

 Ευρεία συναίνεση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ δείχνουν οι ψηφοφορίες

Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου

Μπορεί στην προεκλογική περίοδο η αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να φαίνεται ιδιαίτερα οξυμμένη και το ΠΑΣΟΚ να εμφανίζεται ως σκληρός επικριτής αμφότερων. Όμως η εικόνα αυτή της «αντιπαράθεσης» ανατρέπεται πλήρως από μια εικόνα ευρύτατης πολιτικής συναίνεσης την οποία καταδεικνύουν οι «ταυτίσεις» των κομμάτων αυτών στις ψηφοφορίες της σχεδόν τετραετούς κοινοβουλευτικής περιόδου που έληξε πριν από μερικές εβδομάδες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από το σύνολο των ψηφοφοριών που πραγματοποιήθηκαν στη Βουλή από τον Ιούλιο του 2019 έως και τον Απρίλιο του 2023, στο πολιτικό σκηνικό της χώρας υφίσταται ευρεία νομοθετική σύμπνοια ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Αυτό σε μία περίοδο που η αξιωματική αντιπολίτευση έχει καταγγείλει και έχει δεσμευθεί για την κατάργηση δεκάδων κυβερνητικών νομοθετημάτων. Επίσης το ΠΑΣΟΚ με το οποίο προνομιακά σκοπεύει να σχηματίσει μετεκλογικά κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υπερψηφίσει την πλειοψηφία των νόμων ή των κοινοβουλευτικών προτάσεων της Νέας Δημοκρατίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι για μία ακόμη τετραετία ένα πολύ σημαντικό μέρος των νομοσχεδίων που κατατέθηκαν για ψήφιση στην Βουλή αφορούσε κοινοτικές οδηγίες, διακρατικές συμφωνίες υπό την αιγίδα της ΕΕ ή του ΝΑΤΟ καθώς και διμερείς η πολυμερείς διακρατικές συμφωνίες. Αρκετές εξ’ αυτών -να σημειωθεί- είχαν αρχικά εγκριθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τελικά κατέληξαν να ψηφιστούν επί ΝΔ. Αυτό αποτελεί μια ξεκάθαρη απόδειξη σχετικά με το ότι η επιλογή της παραμονής της χώρας στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας αποτελεί ένα ισχυρότατο πολιτικό δεσμό για τους βασικούς πόλους του πολιτικού συστήματος. Ένα στοιχείο υπό το πρίσμα του οποίου μπορεί κανείς να ερμηνεύσει και τις πιθανές μετεκλογικές εξελίξεις.

Με βάση τα δεδομένα των ψηφοφοριών, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ψηφίσει θετικά στο 45,2% των ψηφοφοριών στη Βουλή κατά την διάρκεια της διακυβέρνησης της ΝΔ, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό του στα νομοσχέδια από το 2019 έως το 2020 έφθασε στο 48,4%. Μάλιστα το ποσοστό αποδοχής των νομοθετικών πρωτοβουλιών της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι αισθητά μεγαλύτερο αν συνυπολογιστεί και η αποχή του από τις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες μετά το δυστύχημα στα Τέμπη. Ο ΣΥΡΙΖΑ απείχε από 37 συνολικά ψηφοφορίες, δηλαδή το 8,7% των συνολικών ψηφοφοριών. Σε απόλυτους αριθμούς ο ΣΥΡΙΖΑ είπε «ναι» σε 189 ψηφοφορίες, "όχι" σε 147, "παρών "σε 48, ενώ απείχε σε 37. Έτσι η συνολική εικόνα που απορρέει είναι πως η αξιωματική αντιπ¬λίτευση ενέκρινε το μισό, τουλάχιστον, νομοθετικό έργο της Νέας Δημοκρατίας.

Πολύ πιο αυξημένα είναι τα ποσοστά πολιτικής «σύγκλισης» του ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία την ίδια περίοδο. Το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη ψήφισε σχεδόν 7 στα 10 νομοσχέδια που εισηγήθηκε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αφού το ποσοστό θετικής ψήφου έφθασε στο 68,8%. Αντίστοιχα, η σύμπλευση του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ στις ψηφοφορίες είναι σε εξίσου υψηλό ποσοστό, της τάξης του 65%. Έτσι, το ΠΑΣΟΚ υπερψήφισε σε 293 ψηφοφορίες, καταψήφισε σε 95, δήλωσε παρών σε 29 και απείχε σε 4 από αυτές.

Αισθητά μικρότερα, αλλά αξιοσημείωτα είναι τα ποσοστά συναίνεσης του ΜΕΡΑ25. Το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη υπερψήφισε το 15,2% των νομοσχεδίων ή πρωτοβουλιών της Νέας Δημοκρατίας.

ΠΗΓΗ: Πριν

Σχόλια