Ο ΣΥΡΙΖΑ σεντράρει, η ΝΔ σκοράρει Του Πάνου Παπανικολάου

 Ο ΣΥΡΙΖΑ σεντράρει, η ΝΔ σκοράρει

Του Πάνου Παπανικολάου γενικού γραμματέα της ΟΕΝΓΕ και μέλος ΔΣ ΕΙΝΑΠ

Τα τεκταινόμενα στην περίθαλψη είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα για τον τρόπο που τα αστικά μνημονιακά κόμματα εξουσίας προετοιμάζουν το έδαφος το ένα στο άλλο για την άσκηση θανατηφόρας αντιλαϊκής πολιτικής, παρά τις υποκριτικές κραυγές τους πως τάχα πάντα παραλαμβάνουν «χάος» από τους προηγούμενους και παραδίδουν «παράδεισο» στους επόμενους.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη χρησιμοποιεί ως βασικό εργαλείο για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της οικονομικής λειτουργίας των νοσοκομείων την κοινή υπουργική απόφαση «ΕΚΠΥ-ΕΟΠΥΥ» (αυτήν με τα ΚΕΝ-DRGs) της κυβέρνησης Τσίπρα (1/11/2018, υπογραφές Πολάκη-Χουλιαράκη). Εκεί βασίζεται, για παράδειγμα, και η διάταξη Πλεύρη (Απριλίου 2022, της οποίας η εφαρμογή έχει ανασταλεί μέχρι στιγμής λόγω των αγωνιστικών αντιδράσεων των υγειονομικών) περί «απογευματινών» χειρουργείων, όπου ο ασθενής θα πληρώνει από την τσέπη του «νόμιμο» κρατικό φακελάκι μέσα στο δημόσιο νοσοκομείο. Η κοστολόγηση για το κρατικό φακελάκι Πλεύρη θα γίνεται σύμφωνα με τον ΕΚΠΥ-ΕΟΠΥΥ του Πολάκη («30% του ΚΕΝ»).

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πιο πρόσφατα νομοθέτησε και τον ν. 4999/22 (τον «νόμο Γκάγκα» που επίσης δεν έχει τολμήσει ακόμα να τον εφαρμόσει λόγω της αγωνιστικής αντίστασης των υγειονομικών) που καθιερώνει «δίπορτο» ταυτόχρονης «απασχόλησης» σε δημόσιο νοσοκομείο και ιδιωτική κλινική για συγκεκριμένους γιατρούς του ΕΣΥ. Αυτό το νέο «δίπορτο» βασίζεται πάνω στο ήδη προϋπάρχον παρόμοιο «δίπορτο»: αυτό των κ.κ. πανεπιστημιακών καθηγητών ιατρικής. Ένα «δίπορτο» που οι κυβερνήσεις Τσίπρα 2015-2019 δεν έθιξαν καθόλου και ίσα ίσα υπήρξαν εξαιρετικά πειθήνιες στα κελεύσματα του μεγαλοκαθηγητικού κατεστημένου νομοθετώντας σε ΦΕΚ μια σειρά από «παραγγελιές» που έθιγαν και τους νέους γιατρούς και τους ασθενείς. Αυτό το ίδιο μεγαλοκαθηγητικό κατεστημένο που καμαρώνουμε τα τρία τελευταία χρόνια της πανδημίας δίπλα στους υπουργούς της ΝΔ να εφευρίσκει τις πιο απίθανες αντιεπιστημονικές αρλούμπες για να ξεπλένει κυβερνητικά εγκλήματα, είναι αυτό ακριβώς που αποθρασύνθηκε χάρις το χάιδεμα που είχε από τον κυβερνητικό ΣΥΡΙΖΑ. Είναι αυτό ακριβώς που με όλες τις κυβερνήσεις δρα ως Δούρειος Ίππος ιδιωτικοποίησης των πάντων.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες την πρόθεσή της να μετατρέψει όλα τα δημόσια νοσοκομεία σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ). Ήδη έκανε την αρχή από την Παιδοογκολογική Μονάδα των Νοσοκομείων Παίδων «Αγία Σοφία - Αγλαΐα Κυριακού». Όμως και αυτόν τον δρόμο τον είχε ανοίξει πρώτος ο κυβερνητικός ΣΥΡΙΖΑ: επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το νέο νοσοκομείο Σαντορίνης ιδρύθηκε εξαρχής ως «ΝΠΙΔ ιδιοκτησία της ΑΕΜΥ ΑΕ» και μάλιστα με εργασιακές σχέσεις ιδιωτικού δικαίου για τους γιατρούς και για το υπόλοιπο προσωπικό. Η σημερινή κατάντια του Νοσοκομείου Σαντορίνης, που λίγα χρόνια μετά παραπαίει υπό σχεδόν πλήρη λειτουργική κατάρρευση λόγω τραγικής υποστελέχωσης, δείχνει ακριβώς τι επιφυλάσσει για το άμεσο μέλλον των νοσοκομείων η μετατροπή τους σε ΝΠΙΔ.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δηλώνει με λόγια και έργα την πίστη της στις ελαστικές εργασίες γιατρών και λοιπού προσωπικού με εγκλωβισμό τους σε καθεστώς μόνιμης επικουρικής και συμβασιουχικής ομηρίας. Και για το θέμα αυτό πήρε επάξια την σκυτάλη από την προηγούμενη κυβέρνηση Τσίπρα. Επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ ήταν που η επικουρική ομηρία ειδικευμένων γιατρών και νοσηλευτών εκτοξεύθηκε σε δυσθεώρητα ύψη ακριβώς με τις ίδιες δικαιολογίες που χρησιμοποιεί τώρα η ΝΔ: «καθυστερούν οι διαδικασίες για μόνιμες προσλήψεις» (δηλαδή οι ίδιες οι κυβερνήσεις κάνουν ό,τι μπορούν για να καθυστερούν οι διαδικασίες με διάφορα γελοία προσχήματα), «ευελιξία», «έκτακτες ανάγκες» (που όμως είναι πάγιες και διαρκείς) κ.λπ. Από τα παραπάνω και από πολλά άλλα παραδείγματα σαφέστατα αποδεικνύεται πως τα πράγματα κάθε άλλο παρά αλλάζουν με την εναλλαγή αστικών μνημονιακών κυβερνήσεων στα πλαίσια του υποτιθέμενου «μικρότερου κακού». Άλλωστε αυτήν την φορά, σε αντίθεση με το 2014, ο ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγει «όπως ο διάολος το λιβάνι» να δεσμευθεί σε οτιδήποτε συγκεκριμένο και ουσιαστικό (π.χ. πως θα καταργήσει τη διάταξη περί «απογευματινών» χειρουργείων, πως θα καταργήσει το «δίπορτο δημόσιο νοσοκομείο - ιδιωτική κλινική» για τους καθηγητές ιατρικής κ.λπ.). Ουσιαστικά η ίδια η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ομολογεί πως φιλοδοξεί σε μια νέα κυβερνητική θητεία εξαιρετικά χαμηλών προσδοκιών.

Τα πράγματα αλλάζουν μόνο με μαζικούς κοινωνικές αγώνες και συγκρούσεις. Το σύστημα υποχωρεί, έστω και στο παραμικρό, μόνο αν τρομοκρατηθεί πως μπορεί να χάσει τα πάντα. Καθετί θετικό που έχει κατακτηθεί και καθετί αρνητικό που έχει ακυρωθεί ή που έχει καθυστερήσει μόνο έτσι έχει γίνει, ούτε με κυβερνητικές εναλλαγές ούτε με μεγάλα λόγια στην αστική βουλή. Η ενίσχυση αυτής της αντίληψης στους δρόμους του αγώνα πρώτα και κύρια αλλά και στις εκλογές είναι αυτό που απαιτεί η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

ΠΗΓΗ: Πριν

Σχόλια