Η λεηλασία του εργατικού εισοδήματος συνεχίζεται παρά την «αύξηση» του κατώτατου μισθού
Μια σειρά από εκβιαστικά διλήμματα έθεσε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, κατά την παρουσίαση του νέου κατώτατου μισθού, που θα ισχύσει από την 1η Απριλίου. Ούτε λίγο ούτε πολύ, συνέδεσε τις αυξήσεις στους μισθούς και την απελευθέρωση των τριετιών με την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας, λέγοντας ότι αυτά μπορεί να τα εξασφαλίσει η κατά την κυβέρνηση Μητσοτάκη «πολιτική σταθερότητα».
Το πρωί της Παρασκευής, παρουσία και του πρωθυπουργού, ανακοινώθηκε ότι ο κατώτατος μισθός, από 1/4/2023, από 713 ευρώ (μικτά) ανεβαίνει στα 778 ευρώ (667 καθαρά), 9,4% αύξηση και 34,84 το ημερομίσθιο, με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εργασίας να καθιστούν ουσιαστικά την ανακοίνωση για τον κατώτατο μισθό σε βήμα προεκλογικής καμπάνιας των ιδίων και της κυβέρνησης. Αφορά 585.000 εργαζομένους που αμείβονται με τα κατώτατα όρια σε σύνολο 2.500.000 εργαζομένων στη χώρα.
Η νέα αύξηση θα συμπαρασύρει τα επιδόματα ανεργίας και όλες τις παροχές που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό. Το επίδομα ανεργίας θα διαμορφωθεί στα 479 ευρώ.
Η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, που κάνει η κυβέρνηση, γίνεται κατ’ εφαρμογή του νόμου ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ (Βρούτση - Αχτσιόγλου) και προϋποθέτει τον ορισμό του από τον εκάστοτε υπουργό, με βασικό κριτήριο την “αντοχή” της οικονομίας, την προστασία της “ανταγωνιστικότητας” των επιχειρήσεων, όπως και σήμερα παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός. Δηλαδή, οι επιταγές της μεγαλοεργοδοσίας ανακοινώνονται ως κυβερνητική απόφαση από τον υπουργό. Ο ίδιος ο νόμος διατηρεί σε ισχύ την απαγόρευση των ελεύθερων, συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Είναι προκλητικό ότι μετά από 10 χρόνια δεν ξεπαγώνουν ούτε καν τις τριετίες! Αν ξεπάγωναν σήμερα οι τριετίες, βασικό δικαίωμα το οποίο συμπεριλαμβανόταν μέχρι το 2011 στις συλλογικές συμβάσεις, ως ένα επίδομα προϋπηρεσίας του 10% πάνω στον κατώτατο μισθό, ένας νέος εργαζόμενος που το 2012 αμειβόταν με 751 ευρώ, σήμερα με 3 τριετίες, θα έπρεπε να λαμβάνει πάνω από 1000 ευρώ. Του κλέβουν, δηλαδή, με κρατική απόφαση 250 ευρώ και του δίνουν προεκλογικά ένα 50ευρο.
Από έξω από κάθε συζήτηση αύξησης έμεινα όπως πάντα οι δημόσιοι υπάλληλοι.
Η λεηλασία του εργατικού εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων τα μνημονιακά χρόνια στην πραγματικότητα συνεχίζεται. Ο πληθωρισμός και κυρίως οι αυξήσεις στα τρόφιμα και την ενέργεια έχουν εξανεμίσει προ πολλού την αύξηση που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Ο αγώνας για ελεύθερες διαπραγματεύσεις και αποκατάσταση τουλάχιστον των απωλειών και των δικαιωμάτων θα είναι το στοίχημα των ταξικών δυνάμεων στην πάλη τους ενάντια στην κυβέρνηση του κεφαλαίου και των εργοδοτών.
Επιμέλεια: Χρ. Α.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου