Ακριβή η απεξάρτηση της Ε.Ε. από το ρωσικό πετρέλαιο
Του Γιάννη Κιμπουρόπουλου
Στα δύο γραφήματα που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Eurostat απεικονίζεται η τεράστια αλλαγή στις εισαγωγές πετρελαίου προς τις χώρες της Ε.Ε., και μάλιστα πριν από την εφαρμογή του πλαφόν στην τιμή του ρωσικού «μαύρου χρυσού».
Από το τελευταίο τρίμηνο του 2021 έως τον Ιανουάριο του 2022, οι εισαγωγές από Ρωσία αντιπροσώπευαν το 24% έως το 31% των συνολικών, με δεύτερες τις ΗΠΑ (10%-13%) και πιο κάτω τη Νορβηγία και το Καζακστάν (8%-14%), το Ιράκ (7%-12%), τη Λιβύη και το Ηνωμένο Βασίλειο (5%). Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η σύνθεση των εισαγωγών πετρελαίου κάθε τύπου στην Ε.Ε. άλλαξε δραματικά.
Μέχρι τον Μάιο το ποσοστό των ρωσικών εισαγωγών έπεσε στο 12% και τον Δεκέμβριο του 2022, όταν εγκρίθηκε η έκτη δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας και εφαρμόστηκε η απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου μέσω θαλάσσιας μεταφοράς, στο 4% των συνολικών εισαγωγών. Αυτό οδήγησε στο άλμα των εισαγωγών από ΗΠΑ, που πλέον καλύπτουν 18% και πάνω, από τη Νορβηγία (17%), τη Λιβύη (7%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (9%).
Θα έλεγε κανείς ότι αυτή ήταν μια αναπόφευκτη αλλαγή, με δεδομένη την επιλογή της Ε.Ε. να σταθεί με κάθε τρόπο, και στρατιωτικά, στο πλευρό της Ουκρανίας. Αλλά ποιο είναι το τίμημά της;
Όπως φαίνεται στο δεύτερο γράφημα με τη διακύμανση των τιμών του αργού πετρελαίου ανάλογα με τη χώρα προέλευσης, ενώ το εισαγόμενο πετρέλαιο όλων των τύπων και προελεύσεων ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2021 από τα 80 δολάρια το βαρέλι και είχε μια ομοιόμορφη διακύμανση, στη συνέχεια το μεν ρωσικό πετρέλαιο ακολούθησε μια πτωτική τροχιά, φτάνοντας τον περασμένο Δεκέμβριο τα 50 δολάρια το βαρέλι, το δε αμερικανικό, το νορβηγικό, το λιβυκό και το καζάκικο πετρέλαιο, με εξαιρετικά ύποπτη ομοιομορφία, διακυμάνθηκε από τα 110 έως τα 85 δολάρια το βαρέλι.
Ετσι, από τα 16 δολάρια ανά βαρέλι που ήταν η διαφορά του ρωσικού από τους άλλους τέσσερις τύπους εισαγόμενου πετρελαίου τον Μάρτιο, στο τέλος του 2022 η διαφορά ξεπέρασε τα 30 δολάρια. Συμπέρασμα: η απεξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο αφενός κοστίζει ακριβά στους Ευρωπαίους καταναλωτές και φορολογούμενους, αφετέρου γεμίζει τα ταμεία των πρόθυμων εταίρων-εξαγωγέων, με πρώτες τις ΗΠΑ.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου