Καταρρεύσεις τραπεζών: Άλλο ένα παράδειγμα πως λεηλατούνται τα ασφαλιστικά ταμεία

 Καταρρεύσεις τραπεζών: Άλλο ένα παράδειγμα πως λεηλατούνται τα ασφαλιστικά ταμεία

Ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, στην οποία συζητιόταν  ασφαλιστικό νομοσχέδιο έλεγε:

Εμείς υιοθετώντας τη λογική του «ατομικού κουμπαρά» επιτρέπουμε στους νέους να έχουν έλεγχο πάνω στη σύνταξή τους και στο τελικό της ύψος. Εσείς τι όραμα έχετε;

…Εμείς υποστηρίζουμε το σύστημα αυτό, που «καταστρέφει» τους νέους, αφού με βάση τα μοντέλα των χωρών που υιοθετούμε, θα παίρνουν επικουρικές συντάξεις μεγαλύτερες κατά 43-68%.  Εσείς πιστεύετε στο κράτος-πατερούλη και ενώ παριστάνετε τους προοδευτικούς, στην πραγματικότητα υποστηρίζετε πολιτικές που στρέφονται εναντίον των νέων… «το νομοσχέδιο εισάγει τον τζόγο στο ασφαλιστικό σύστημα. Είναι τζόγος το ότι δίνουμε την ευκαιρία να επενδυθούν τα χρήματα των ασφαλισμένων μέσω ενός δημόσιου ταμείου; Τι τζόγος είναι αυτός  που συνοδεύεται από κρατική εγγύηση ότι, και ακόμα και όλα να πάνε στραβά με τις επενδύσεις του καινούριου ταμείου οι νέοι ασφαλισμένοι θα πάρουν σίγουρα τις εισφορές τους συν τον πληθωρισμό ;»

Τα θυμηθήκαμε όλα αυτά με αφορμή την κατάρρευση της μακρινής σε εμάς αλλά και άλλους Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ. Ένας από τους πρώτους χαμένους ήταν το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο της Σουηδίας, το Alecta, που ούτε λίγο ούτε πολύ είχε επενδύσει στη μετοχή της τράπεζας 650 εκατ. ευρώ. Μετά την κατρακύλα της μετοχής, 370 εκατ. έγιναν «αέρας», όλα λεφτά των Σουηδών ασφαλισμένων!

Γράφαμε παλιότερα ότι σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα «FINANS», οι 3 μεγαλύτερες ασφαλιστικές που χειρίζονται τα αποθεματικά των συντάξεων, η «PFA Pension», η «Velliv» και η «AP Pension», είχαν το 2020 τεράστιες απώλειες στα χρηματιστήρια, με αποτέλεσμα τα κέρδη που είχαν σε προηγούμενες περιόδους να γίνουν σκόνη και το «μάρμαρο» να το πληρώνουν οι ασφαλισμένοι.

Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι οι χρηματιστηριακές αναταραχές το 2020 κόστισαν στους Δανούς συνταξιούχους πάνω από 300 δισ. κορόνες (40 δισ. ευρώ)!

 Μερικούς μήνες πριν, παρόμοιες «επιδόσεις» ανακοίνωνε και η Ομοσπονδία Συνταξιούχων της γειτονικής Δανίας: Τα συνταξιοδοτικά ταμεία είχαν χάσει μεταξύ 7% και 15% από τις «επενδύσεις» τους το πρώτο εξάμηνο του 2022 και γι' αυτό οι συνταξιούχοι θα πρέπει από φέτος να περιμένουν τις «αναπόφευκτες συνέπειες» στις συντάξεις τους.

«Είναι τζόγος το ότι δίνουμε την ευκαιρία να επενδυθούν τα χρήματα των ασφαλισμένων μέσω ενός δημόσιου ταμείου;» έλεγε ο όλα τα πουλάω ή κοψοχρονιάς Χατζηδάκης. Όχι λέμε εμείς δεν είναι τζόγος. Είναι απευθείας επιδοτήσεις του κεφαλαίου με τα λεφτά των συνταξιούχων.

Επιμέλεια: Ν.Π.

Σχόλια