Τα «παντοτινά χημικά» PFAS μολύνουν όλη την Ευρώπη Λόμπι εργάζονται πυρετωδώς να αποτρέψουν απαγόρευση ή όρια
Τα «παντοτινά χημικά» PFAS μολύνουν όλη την Ευρώπη Λόμπι εργάζονται πυρετωδώς να αποτρέψουν απαγόρευση ή όρια
Περισσότερες από 17.000 περιοχές σε όλη την Ευρώπη έχουν μολυνθεί από τα «για πάντα χημικά» PFAS, δείχνει μια αποκλειστική, πολύμηνη έρευνα από 18 ευρωπαϊκά δημοσιογραφικά έντυπα. Η έρευνα «The Forever Pollution Project» αποκαλύπτει επιπλέον 21 000 τοποθεσίες πιθανής μόλυνσης λόγω τρέχουσας ή προηγούμενης βιομηχανικής δραστηριότητας. Η μόλυνση που αποκαλύπτεται από αυτή τη δραστηριότητα εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη.
Στις αρχές Φεβρουαρίου 2023, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων ECHA δημοσίευσε μια πρόταση απαγόρευσης για όλες τις ουσίες PFAS – ή ανά- και πολυφθοροαλκυλίου. Το «The Forever Pollution Project» μπορεί τώρα να αποκαλύψει ότι υπάρχει πολύ περισσότερη μόλυνση σε όλη την Ευρώπη από ό,τι έχει γίνει γνωστό δημοσίως. Οι δημοσιογράφοι συγκέντρωσαν 100 σύνολα δεδομένων και υπέβαλαν δεκάδες αιτήματα FOIA(Freedom of Information Act) για την κατασκευή ενός πρώτου στο είδος του χάρτη μόλυνσης από PFAS στην Ευρώπη. Η επιστημονική μεθοδολογία πίσω από αυτήν την έρευνα είναι δανεισμένη από το PFAS Project Lab και το PFAS Sites and Community Resources Map στις Η.Π.Α.
«Είναι ένα επακόλουθο και επίσης τρομακτικό αποτέλεσμα που επιτύχατε εδώ», είπε ο Phil Brown (Πανεπιστήμιο Northeastern, Βοστώνη), ο οποίος συντόνισε την εργασία πίσω από τον αμερικανικό χάρτη. «Κάτι παρόμοιο λείπει για την Ευρώπη», είπε ο Μάρτιν Σέρινγκερ, καθηγητής περιβαλλοντικής χημείας στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας (Ζυρίχη, Ελβετία). Ως εκ τούτου, η συνεισφορά σας είναι εξαιρετικά σημαντική και πολύτιμη.
Το έργο δείχνει ότι υπάρχουν 20 εγκαταστάσεις παραγωγής και περισσότερες από 2.100 τοποθεσίες στην Ευρώπη που μπορούν να θεωρηθούν hotspots PFAS – μέρη όπου η μόλυνση φτάνει σε επίπεδα που θεωρούνται επικίνδυνα για την υγεία των εκτεθειμένων ατόμων.
Το πρόβλημα: Είναι εξαιρετικά ακριβό να απαλλαγούμε από αυτές τις χημικές ουσίες, αφού βρουν το δρόμο τους στο περιβάλλον. Το κόστος της αποκατάστασης πιθανότατα θα φτάσει τα δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ. Σε αρκετά σημεία, οι αρχές έχουν ήδη εγκαταλείψει την όποια προσπάθεια και αποφάσισαν να κρατήσουν τις τοξικές χημικές ουσίες στο έδαφος, επειδή δεν είναι δυνατός ο καθαρισμός τους.
Τα PFAS χρησιμοποιούνται σε πολλές διαφορετικές βιομηχανίες, από το Teflon έως το Scotchgard για την κατασκευή αντικολλητικών, μη λεκέδων ή αδιάβροχων προϊόντων. Δεν υποβαθμίζονται στο περιβάλλον και είναι πολύ διεισδητικές, επομένως μπορούν να ανιχνευθούν στο νερό, τον αέρα, τη βροχή, τις ενυδρίδες και τον μπακαλιάρο, τα βραστά αυγά και τον άνθρωπο. Τα PFAS συνδέονται με τον καρκίνο και τη στειρότητα, μεταξύ δεκάδων άλλων ασθενειών. Υπολογίστηκε ότι το PFAS επιβάρυνε τα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας από 52 έως 84 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.
Οι εκπομπές PFAS δεν ρυθμίζονται ακόμη στην ΕΕ και μόνο λίγα κράτη μέλη έχουν υιοθετήσει όρια. Όλοι οι εμπειρογνώμονες του PFAS με τους οποίους πήραμε συνέντευξη ήταν ανένδοτοι ότι τα όρια που θέτει η ΕΕ για εφαρμογή το 2026 είναι πολύ υψηλά για να προστατεύσουν την ανθρώπινη υγεία.
Το «The Forever Pollution Project» αποκάλυψε επίσης μια εκτεταμένη διαδικασία λόμπι για την
εξάλειψη της προτεινόμενης απαγόρευσης του PFAS σε όλη την ΕΕ. Αρκετές
δεκάδες αιτήματα FOIA στις Βρυξέλλες και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις αποκάλυψαν
ότι εδώ και μήνες, περισσότερες από 100
βιομηχανικές ενώσεις, δεξαμενές σκέψης, δικηγορικά γραφεία και μεγάλες
εταιρείες εργάζονται για να επηρεάσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη
ώστε να αποδυναμώσουν την επικείμενη απαγόρευση των PFAS.
Κατά τη διάρκεια αρκετών μηνών έρευνας, το «Forever Pollution Project» εξέτασε περισσότερα από 1.200 εμπιστευτικά έγγραφα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων (ECHA), καθώς και εκατοντάδες ανοιχτές πηγές. Αναλύοντας αυτά τα έγγραφα, οι δημοσιογράφοι πίσω από το «The Forever Pollution Project» μπορούν να δείξουν πώς εταιρείες από την Chemours έως την 3M ή τη Solvay προσπαθούν να εξαιρέσουν τα προϊόντα τους από την απαγόρευση.
Και οι 17.000 τοποθεσίες μόλυνσης και οι 21.000 τοποθεσίες πιθανής μόλυνσης είναι διαθέσιμες στη διεύθυνση http://lemde.fr/PFASmap . Σύνδεσμοι προς τους εταίρους αναφοράς είναι διαθέσιμοι στη διεύθυνση www.foreverpollution.eu .
Το Forever Pollution Project αναπτύχθηκε αρχικά από τις Le Monde (Γαλλία), NDR, WDR και Süddeutsche Zeitung (Γερμανία), RADAR Magazine και Le Scienze (Ιταλία), The Investigative Desk και NRC (Ολλανδία). Το έργο υποστηρίχθηκε οικονομικά από το Journalismfund.eu και το Investigative Journalism for Europe ( IJ4EU ). Η έρευνα αναπτύχθηκε περαιτέρω και διερευνήθηκε από τους Knack (Βέλγιο), Denik Referendum (Τσεχία), Politiken (Δανία), YLE (Φινλανδία), Reporters United (Ελλάδα), Λετονικό Ραδιόφωνο (Λετονία), Datadista (Ισπανία), SRF (Ελβετία). ), Watershed Investigations / The Guardian (Ηνωμένο Βασίλειο). Η διασυνοριακή διαδικασία συνεργασίας υποστηρίχθηκε από το Arena for Journalism in Europe .
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου