Παράδοση του παραλιακού μετώπου στο μεγάλο κεφάλαιο
Τη δημιουργία Πάρκου Ναυτικής Παράδοσης στην περιοχή του Φαληρικού Δέλτα, προβλέπει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Με το Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης που θα έχει την επωνυμία «Οδυσσέας – Οι Έλληνες και η Θάλασσα», επιδιώκεται η προβολή και η προώθηση της ναυτοσύνης των Ελλήνων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
«Πρόκειται για έργο πνοής που θα αποτελέσει στολίδι, τόσο για ολόκληρη την περιοχή του Παλαιού Φαλήρου όσο και για την πατρίδα μας ευρύτερα, εντασσόμενο στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής, για την αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου της Αττικής», είπε ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Χαρδαλιάς.
Ο εισηγητής της ΝΔ Διονύσης Χατζηδάκης είπε ότι με το νομοσχέδιο επιλύονται ζητήματα, κυρίως ιδιοκτησιακής, πολεοδομικής και οικονομικής φύσεως, προκειμένου να γίνει δυνατή η κατασκευή πολιτιστικού χώρου στην ευρύτερη περιοχή του Φαληρικού Δέλτα. Με δωρεά ιδιώτη θα γίνει, όπως ανέφερε, το Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης στην περιοχή Φλοίσβος Παλαιού Φαλήρου, που αποτελεί μόνιμη επιδίωξη της πολιτείας, εδώ και τρεις δεκαετίες. Στο δημόσιο θα παραχωρηθεί πλήρως η εκμετάλλευση του Πάρκου.
«Δεν αμφισβητώ τις καλές προθέσεις του κυρίου που κάνει τη δωρεά. Οι πληροφορίες που έχω, και από τον Πειραιά και από τη Δράμα, είναι πως πρόκειται για έναν αξιοσέβαστο άνθρωπο, με φιλοδοξία να προσφέρει. Είναι ένας εφοπλιστής, έχει μια εφοπλιστική εταιρεία, μεγάλη ή μικρή, δεν ξέρω, με έδρα τη Λιβερία, ξένη σημαία, με γραφεία στον Πειραιά και με μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, που λέγεται ΚΥΚΛΩΨ, με έδρα τη Δράμα και με άλλες δωρεές», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε όμως ότι «δεν είναι αυτός ο σωστός τρόπος για την πολιτιστική, χωροταξική, ιστορική ανάπτυξη μιας πόλης και μιας περιοχής». Στο κλίμα αυτό, ο κ. Δρίτσας εκτίμησε ότι μετά το πέρας του έργου, το Πάρκο θα λειτουργεί με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και θα αξιοποιούνται ως εμπορική επιχείρηση ακόμα και σημαντικά στοιχεία της ελληνικής ιστορίας.
Με το νομοσχέδιο αυτό που ήδη συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, προβλέπεται η ...ανάπλαση προς όφελος των δράσεων των επιχειρηματικών ομίλων, μιας έκτασης άνω των 22 στρεμμάτων στον Φλοίσβο, δηλαδή της παραθαλάσσιας περιοχής του Φαλήρου, για τη «Δημιουργία Πάρκου Ναυτικής Παράδοσης», όπως αναφέρεται και στον τίτλο του. Η σχετική ανάπλαση θα γίνει με ...«δωρεά» από ιδιωτική εταιρεία και προβλέπει και άλλα φαραωνικά έργα για ναυτιλιακά κέντρα, εμπορικά καταστήματα, αναψυκτήρια και άλλες επικερδείς δράσεις, όλα κατά παρέκκλιση ακόμα και αυτών των ανεπαρκών νόμων για τη δόμηση και την προστασία των αιγιαλών, παραλιών κ.ο.κ.
Η σχετική «δωρεά» για την ανάπλαση θα γίνει από την εταιρεία «ΚΥΚΛΩΨ Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία», η οποία ανήκει στον εφοπλιστικό όμιλο Θεοδωρίδη, ο οποίος έρχεται να προστεθεί στον όμιλο Λάτση που έχει πάρει το Ελληνικό, στον όμιλο Νιάρχου και το ίδρυμά του και συνολικά στους επιχειρηματικούς ομίλους που αξιοποιώντας τους νόμους και το θεσμικό πλαίσιο που διαμορφώνουν για λογαριασμό τους οι κυβερνήσεις, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, μετατρέπουν ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο σε απαγορευμένη ζώνη για τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες, όχι μόνο των περιοχών αυτών αλλά ολόκληρου του Λεκανοπεδίου.
Άλλωστε το γεγονός ότι η ανάπλαση δεν έχει καμία σχέση με μουσειακό χώρο και ότι άλλοι είναι οι σχεδιασμοί που «τρέχουν» εκεί φάνηκε και από τα όσα ανέφερε χτες, στην Επιτροπή, κατά τη διαδικασία της ακρόασης εξωκοινοβουλευτικών φορέων, η πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου, Αν. Αναγνωστοπούλου, το οποίο ήδη υπάρχει και λειτουργεί στην περιοχή για πάνω από 30 χρόνια. Η ίδια εξέφρασε την απορία επειδή δεν ειδοποιήθηκε από κανέναν για το εν λόγω νομοσχέδιο παρά μόνο την παραμονή της συνεδρίασης της Επιτροπής και πρόσθεσε: «Πώς θα σας φαινόταν να γίνει στην αρχή της Συγγρού ένα βυζαντινό μουσείο; Να είναι το βυζαντινό μουσείο και να είναι και ένα άλλο βυζαντινό μουσείο. Τι θα αντιπροσωπεύει το ένα και τι θα αντιπροσωπεύει το άλλο;».
Όπως ανέδειξε ο ειδικός του αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, στο νομοσχέδιο αναφέρεται η «μέγιστη δόμηση 12.000 τ.μ., με μέγιστη κάλυψη 7.600 τ.μ., μέγιστο ύψος εγκαταστάσεων 22 μέτρα, επιτρεπόμενη δόμηση εντός αιγιαλού 400 τ.μ. και έχει διάφορα άλλα τέτοια στοιχεία για τους όρους δόμησης. Ένας χώρος που υποτίθεται ότι σήμερα πάει για ανάπλαση, θα γεμίσει με κτίρια τόσων χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων στεγασμένων χώρων και θα είναι από πίσω ο κόσμος, ο οποίος δεν θα έχει πρόσβαση στη θάλασσα. Θα κόβεται και ο αέρας τους, δηλαδή». Πρόσθεσε ότι «αυτό το νομοσχέδιο είναι σε συνέχεια του σχεδιασμού συνολικά για το παραλιακό μέτωπο και βλέπουμε ότι συνολικά ο λαός μας δεν έχει καμία πρόσβαση στη θάλασσα. Από τη μία είναι ο κ. Νιάρχος, από την άλλη ο κ. Λάτσης, τώρα εδώ αυτό, παρακάτω ο Αστέρας. Ολη η παραλία, δηλαδή, από τον Πειραιά μέχρι το Σούνιο είναι απαγορευμένη ζώνη για την πλειοψηφία του λαού μας».
Πρόκειται δηλαδή για συνέχεια «αυτής της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου με κύριο στόχο το κέρδος και, όπως λέει βέβαια και εδώ το νομοσχέδιο, θα λειτουργεί αυτό το πάρκο κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας και διέπεται από τη νομοθεσία περί ανωνύμων εταιρειών».
Ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25 Κλέων Γρηγοριάδης εκτίμησε ότι πρόκειται «για εταιρεία όχημα», η οποία εξυπηρετεί την κατά παρέκκλιση πολεοδόμηση στο δέλτα του Φαλήρου. «Οι όροι δόμησης είναι επιεικώς απαράδεκτοι. Διαβάζω από τη σύμβαση. Δόμηση 12.000 τ.μ. και κάλυψη 7.600 τ. μ.. Μέγιστο ύψος εγκαταστάσεων και βοηθητικών εγκαταστάσεων 22 μέτρα. Να επιτρέπεται δόμηση εντός ζώνης αιγιαλού και παραλίας έως 400 τετραγωνικών μέτρων κλπ. κλπ. Με συγχωρείτε, αλλά σοβαρά τώρα, 22 μέτρα ύψος στο δέλτα Φαλήρου, 12.000 τετραγωνικά μέτρα δόμηση, 400 τετραγωνικά εντός αιγιαλού και παραλίας; Πραγματικά θα σας ρωτήσω. Σοβαρολογείτε;
«Η δημιουργία του Πάρκου Ναυτικής Παράδοσης αποτελεί σταθερή επιδίωξη της πολιτείας, σύμφωνα με την εισήγηση, εδώ και 30 χρόνια, από την παραχώρηση της έκτασης για το σκοπό αυτό», είπε ο Βασίλης Κεγκέρογλου. Ο βουλευτής ανέφερε ωστόσο ότι υπάρχουν και «κόκκινα σημεία» στο νομοσχέδιο που πρέπει να διευκρινιστούν και κυρίως ζήτησε να υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί.
«Είναι ένα έργο πολύ θετικό, ένα έργο που θα αναβαθμίσει την περιοχή, ένα έργο που πραγματικά είναι χρήσιμο για την κοινωνία και, κυρίως, για μικρά παιδιά και νέους ανθρώπους που θέλουν να μάθουν για την ελληνική ναυτοσύνη κ.λπ., όμως πρέπει να τα ελέγξουμε όλα», είπε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης. Ο βουλευτής είπε ότι θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις για μια σειρά ζητημάτων. «Γιατί περνάει αυτή η δωρεά μέσω μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης η οποία συνεστήθη το 2017; Τι έσοδα έχει αυτή η μη κυβερνητική οργάνωση; Από πού τα έχει αυτά τα έσοδα η μη κυβερνητική οργάνωση; Δεν είναι η δωρεά ενός ανθρώπου ο οποίος είναι πραγματικά φιλέλληνας, ο οποίος είναι σοβαρός, είναι χαμηλών τόνων άνθρωπος ο οποίος θέλει να βοηθήσει τον τόπο του. Εδώ βλέπουμε ότι περνάει μέσω Εταιρείας», σχολίασε ο κ. Μυλωνάκης.
Επιμέλεια: Π.Ε.
ΠΗΓΗ: Ριζοσπάστης, Αυτοδιοίκηση
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου