Πάνω από 12.000 νεκροί έως τώρα Ένα τεράστιο κύμα αλληλεγγύης μπορεί να σώσει ζωές
Ξεπέρασαν τους 12.000, μέχρι την ώρα που δημοσιεύεται αυτό το άρθρο, ο καταγεγραμμένος αριθμός των νεκρών σε Τουρκία και Συρία μετά τον φονικό σεισμό 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ τα ξημερώματα της Δευτέρας αλλά και τον επόμενο το μεσημέρι της ίδιας μέρας που υπολογίστηκε σε 7,5 Ρίχτερ. Εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται χωρίς σπίτι, νερό, τρόφιμα και άλλα βασικά αγαθά. Τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με τον χρόνο για τον εντοπισμό επιζώντων κάτω από τα γκρεμισμένα κτίρια που επλήγησαν.
Σε τρίμηνη κατάσταση εκτάκτου ανάγκη έχουν τεθεί δέκα επαρχίες στην Τουρκία. Οι αριθμοί αυτοί θεωρείται βέβαιο πως θα συνεχίζουν να αυξάνονται όσο περνά ο χρόνος. Ούτε η Τουρκία, ούτε η Συρία έχουν βγάλει επίσημη εκτίμηση για τον αριθμό των ανθρώπων που αγνοούνται.
Σύμφωνα με τον Ορχάν Τατάρ, αξιωματούχο της AFAD, 20.426 άνθρωποι έχουν τραυματισθεί, ενώ 5.775 κτίρια έχουν καταστραφεί από το σεισμό, μετά τον οποίο σημειώθηκαν 285 μετασεισμοί.
Στη δίνη των γεωπολιτικών εξελίξεων οι Σύροι που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουνε εκτός άλλων και τις συνέπειες του εμπάργκο της Δύσης, με αεροπλάνα με ανθρωπιστική βοήθεια να μην παίρνουν άδεια να προσγειωθούν.
Συγκινητικό κλίμα αλληλεγγύης από όλο τον κόσμο. Συγκέντρωση χρημάτων από ομοσπονδίες, σωματεία και πολιτικές οργανώσεις στην Ελλάδα για τη βοήθεια όσων έχουν πληγεί.
Ανείπωτη τραγωδία στην Τουρκία και τη Συρία. Πολλές χιλιάδες οι νεκροί. Δεν φταίει μόνο ο σεισμός! Γιατί εν έτει 2023, οι επιστήμες και η τεχνολογία έχουν δώσει τα εργαλεία για να εντοπίζονται με ακρίβεια τα σεισμικά ρήγματα, ποιες περιοχές κινδυνεύουν περισσότερο, πώς πρέπει να χτίζονται τα σπίτια, τα σχολεία, τα νοσοκομεία, για να μην κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές. Κι όμως...
Είναι τραγικό να βλέπεις τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας, σε μια πλειοδοσία δισεκατομμυρίων για ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς, να σκορπάνε τα λεφτά του λαού για F-16 και φρεγάτες, για την ενίσχυση της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και της επιχειρησιακής ικανότητας των ΗΠΑ.
Να λένε με θράσος ότι το κάνουν για να προστατεύσουν τους λαούς τους, την ίδια στιγμή που τους αφήνουν εκτεθειμένους και απροστάτευτους, άλλοτε στον σεισμό, άλλοτε στον χιονιά και στις πλημμύρες. Με τη δικαιολογία μάλιστα ότι «δεν φτάνουν τα λεφτά» για έργα και σχέδιο κρατικής προστασίας και ότι αυτά υπερβαίνουν τις «αντοχές της οικονομίας».
Το έχουμε ζήσει και στη χώρα μας... Και παρά το γεγονός ότι ακόμα και τώρα, με αφορμή την Τουρκία, γίνεται συζήτηση για το ενδεχόμενο σεισμού και στην Ελλάδα, η κατάσταση είναι η εξής:
- Το 75% - 80% των κτιρίων της χώρας έχουν χτιστεί πριν από το 1985, δηλαδή με βάση παλιούς αντισεισμικούς κανονισμούς (ή και καθόλου), αλλά οι κυβερνήσεις διαχρονικά αρνούνται στην πράξη να εφαρμόσουν ένα πρόγραμμα προσεισμικού ελέγχου και ενίσχυσης των κατασκευών αυτών όπου απαιτείται.
Για άλλη μια φορά είδαμε στην Τουρκία πως τα φτωχά σπίτια, οι γειτονιές της εργατικής τάξης υπέστησαν τις μεγαλύτερες καταστροφές. Ας φανταστούμε να χτυπούσε την Αττική ‘η την κεντρική Μακεδονία ένα τέτοιο δίδυμο σεισμών τι θα γινόταν…
Μαζί με την έμπρακτη βοήθεια και αλληλεγγύη επιτακτικά μπαίνουν τα αιτήματα του αντιπολεμικού και αντιϊμπεριαλιστικού κινήματος να σταματήσουν οι πόλεμοι, τα εξοπλιστικά προγράμματα, οι οικονομικές κυρώσεις και αποκλεισμοί που πλήττουν πρώτα από όλα τους οικονομικά αδύναμους καθώς και να αποσυρθούν οι στρατοί κατοχής από την περιοχή.
Ένα πρόγραμμα λαϊκής σύγχρονης κατοικίας, ιδίως για τα νέα ζευγάρια, έξω και πέρα από τις προϋποθέσεις κερδοφορίας του κατασκευαστικού κεφαλαίου, που θα στεγάζει τις ανάγκες και τα όνειρα του λαού με ασφάλεια και επάρκεια είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ.
Επιμέλεια: Ν.Π.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου