Χημικά σε ψάρια γλυκού νερού στις ΗΠΑ: χαρτογράφηση ενός αυξανόμενου προβλήματος

 Χημικά σε ψάρια γλυκού νερού στις ΗΠΑ: χαρτογράφηση ενός αυξανόμενου προβλήματος

Από ακτή σε ακτή, και σχεδόν σε κάθε πολιτεία των ΗΠΑ, τα υψηλά επίπεδα των «παντοτινών χημικών » που είναι γνωστά ως PFAS[1] μολύνουν τα ψάρια του γλυκού νερού. Η πιθανή βλάβη δεν περιορίζεται στα ψάρια, αλλά η ρύπανση εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των κοινοτήτων που αλιεύουν και τρώνε τα ψάρια.

Αυτός ο χάρτης , βασισμένος σε δεδομένα από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος, επιβεβαιώνει την ανίχνευση PFAS σε ανησυχητικά επίπεδα σε ψάρια γλυκού νερού σε ύδατα των ΗΠΑ. Αναλύσαμε ένα υποσύνολο αυτών των δεδομένων συμπεριλαμβανομένων πάνω από 500 δειγμάτων φιλέτου ψαριού που συλλέχθηκαν από προγράμματα παρακολούθησης της EPA από το 2013 έως το 2015. Η μέση ποσότητα ολικού PFAS σε ένα ψάρι γλυκού νερού είναι 9.500 νανογραμμάρια ανά κιλό και κατά μέσο όρο 11.800 νανογραμμάρια ανά κιλό στη περιοχή των μεγάλων λιμνών.

Τα συστήματα πόσιμου νερού στις ΗΠΑ είναι μολυσμένα με τα «παντοτινά χημικά » που είναι γνωστά ως PFAS. Η παρουσία αυτών των τοξικών χημικών ουσιών στο νερό είναι γνωστό ότι βλάπτει τους ανθρώπους που εκτίθενται σε αυτές. Αυτός ο χάρτης δείχνει πώς τα PFAS μολύνουν επίσης τα ψάρια σε ποτάμια, λίμνες και ρυάκια.

ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ

Η έρευνα του EWG δείχνει ότι τα επίπεδα PFOS στα ψάρια είναι τόσο υψηλά που ακόμη και η σπάνια κατανάλωση θα αύξανε σημαντικά τα επίπεδα PFOS στους ανθρώπους. Προηγούμενη έρευνα έχει συνδέσει την αυξημένη κατανάλωση ψαριών με υψηλότερη έκθεση σε PFAS και αυτή η μελέτη υπογραμμίζει πόσο ανησυχητική είναι η μόλυνση των ψαριών του γλυκού νερού. Μαζί με το PFOA, το PFOS θεωρείται ένας από τους πιο μελετημένους και διαβόητους τύπους PFAS και αυτός που βρίσκεται πιο συχνά στα ψάρια. 

Ένας χάρτης ορόσημο EWG δείχνει τουλάχιστον 2.858 τοποθεσίες και στις 50 πολιτείες και σε δύο επικράτειες των ΗΠΑ που είναι γνωστό ότι έχουν μολυνθεί με PFAS. Και ο αριθμός αυξάνεται με ανησυχητικό ρυθμό.


Τα τελευταία ευρήματα υπογραμμίζουν πόσο διαδεδομένο έχει γίνει το πρόβλημα PFAS, που  μολύνει όχι μόνο το νερό που πίνουμε αλλά και τα ψάρια που τρώμε πολλοί από εμάς. Η κατανάλωση ψαριών με PFAS είναι ένας ακόμη τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι εκτίθενται σε χημικές ουσίες που από καιρό είναι γνωστό ότι είναι καταστροφικά επιβλαβείς για την υγεία μας.

Η ρύπανση είναι ιδιαίτερα προβληματική για τις κοινότητες που ζουν κοντά σε νερά, των οποίων η διατροφή εξαρτάται από την κατανάλωση ψαριών που έχουν πιάσει, καθώς όσο πιο μολυσμένα είναι τα ψάρια που τρώει κάποιος, τόσο μεγαλύτερη είναι η συνολική έκθεσή του σε PFAS και τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για την υγεία του. Αυτές είναι συχνά ιστορικά μειονεκτούσες κοινότητες που συχνά αντιμετωπίζουν άδικα δυσανάλογο κίνδυνο από την έκθεση σε PFAS στα ψάρια που αλιεύουν.

Η διαφορά μεταξύ των ψαριών του γλυκού νερού και των ψαριών που αγοράζονται από το κατάστημα υπογραμμίζει τον μονόπλευρο αντίκτυπο αυτής της μόλυνσης σε αυτές τις κοινότητες, καθώς τα αποτελέσματα των δοκιμών της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων που διεξήχθησαν από το 2019 έως το 2022 δείχνουν ότι η μέση ποσότητα PFAS σε ψάρια που αλιεύονται, συσκευάζονται και πωλούνται εμπορικά είναι πολύ χαμηλότερη παρά στα ψάρια του γλυκού νερού.

Η EWG εκτιμά ότι μπορεί να υπάρχουν περισσότερες από 40.000 βιομηχανικές εγκαταστάσεις που συμβάλλουν στο πρόβλημα μόλυνσης από PFAS στις ΗΠΑ Δεκάδες χιλιάδες εγκαταστάσεις παραγωγής, δημοτικοί χώροι υγειονομικής ταφής και εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, αεροδρόμια και τοποθεσίες όπου έχουν χρησιμοποιηθεί αφροί πυρόσβεσης που περιέχουν PFAS είναι πιθανές πηγές απορροής PFAS σε επιφανειακά νερά. Λόγω αυτών των αφρών πυρόσβεσης, οι εγκαταστάσεις του Υπουργείου Άμυνας είναι επίσης γνωστό ότι είναι καυτά σημεία μόλυνσης από PFAS. 

Η Υπηρεσία Προσατασίας του Περιβάλλοντος ΕΡΑ ανακοίνωσε ένα σχέδιο δράσης PFAS που περιλαμβάνει προτάσεις για την αντιμετώπιση της μόλυνσης από PFAS στον αέρα, τα τρόφιμα και το νερό. Ωστόσο, πολλές ενέργειες δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί .

Άλλοι φορείς, συμπεριλαμβανομένου του DOD, έχουν περιγράψει τα βήματα που σκοπεύουν να λάβουν για να μειώσουν τον κίνδυνο μόλυνσης και έκθεσης PFAS.

Πρέπει όμως να γίνουν περισσότερα. Αυτό που χρειάζεται είναι μια ταχεία και ολοκληρωμένη ομοσπονδιακή στρατηγική που θα καθιστά υποχρεωτικό το κλείσιμο της ροής της βιομηχανικής ρύπανσης PFAS ενθαρρύνοντας τον περιορισμό των PFAS από την παραγωγή πολλών καθημερινών ειδών και την ενίσχυση των προσπαθειών για τον καλύτερο εντοπισμό και τη μείωση της έκτασης της μόλυνσης PFAS στο πόσιμο νερό σε όλες τις ΗΠΑ 

Αυτός ο χάρτης δείχνει την επείγουσα ανάγκη για τέτοια βήματα, ειδικά για εκείνες τις κοινότητες που αντιμετωπίζουν δυσανάλογα υψηλούς κινδύνους.

ΠΗΓΗ: ewg.org

 



[1] Οι υπερφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες (PFAS), οι οποίες περιλαμβάνουν πάνω από 4 700 χημικές ουσίες, αποτελούν ομάδα ανθρωπογενών ουσιών που χρησιμοποιούνται ευρέως και συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου στους ανθρώπους και στο περιβάλλον. Οι ουσίες αυτές είναι γνωστές και ως «παντοτινά χημικά» καθώς είναι εξαιρετικά ανθεκτικές όταν βρίσκονται στο περιβάλλον και στους οργανισμούς. Μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας όπως βλάβη στο ήπαρ, παθήσεις του θυρεοειδούς, παχυσαρκία, προβλήματα γονιμότητας και καρκίνο.

Σχόλια