Εισβολή της αστυνομίας του Περού και σε πανεπιστήμιο Πάνω από 55 οι νεκροί των διαδηλώσεων

 Εισβολή της αστυνομίας του Περού και σε πανεπιστήμιο Πάνω από 55 οι νεκροί των διαδηλώσεων

Δεκάδες αστυνομικοί εισέβαλαν σε πανεπιστήμιο της Λίμα χθες ρίχνοντας τις πύλες του με θωρακισμένο όχημα, εκτοξεύοντας δακρυγόνα και ξυλοκοπώντας φοιτητές εν μέσω φονικής καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, με τουλάχιστον 60 νεκρούς, σχεδόν 600 τραυματίες και 500 συλλήψεις.

Φοιτητές του ιστορικού Πανεπιστημίου San Marcos είπαν στον Guardian ότι τους έσπρωξαν, τους κλώτσησαν και τους χτυπούσαν με ρόπαλα ενώ τους εξανάγκασαν με τη βία να βγουν από τους κοιτώνες τους, τις πόρτες των οποίων έσπασαν οι αστυνομικοί.

Συνολικά έθεσαν υπό κράτηση περισσότερους από 200 ανθρώπους, που είχαν έρθει στην πρωτεύουσα του Περού για να λάβουν μέρος στις διαμαρτυρίες με αίτημα την παραίτηση της νέας προέδρου Ντίνα Μπολουάρτε, τη διάλυση του κοινοβουλίου και την προκήρυξη νέων εκλογών, έξι εβδομάδες μετά την καθαίρεση και την προφυλάκιση του αριστερού προέδρου Πέδρο Καστίγιο.


Πολλοί από τους συλληφθέντες της χθεσινής επιδρομής ταξίδεψαν από το νότιο Περού για να συμμετάσχουν σε μια διαδήλωση την περασμένη Πέμπτη με την ονομασία «κατάληψη της Λίμα», η οποία ξεκίνησε ειρηνικά αλλά κατέληξε σε συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας.

Το γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα κάλεσε τις περουβιανές αρχές να «διασφαλίσουν τη νομιμότητα» και τόνισε τη σημασία της παρουσίας των εισαγγελέων, που δεν υπήρχαν τις πρώτες ώρες της εφόδου.

Φοιτητές που ζούσαν σε αίθουσες δήλωσαν ότι αναγκάστηκαν να βγουν βίαια από τα δωμάτιά τους από ένοπλους αστυνομικούς που έσπασαν τις πόρτες και χρησιμοποίησαν σπρωξιές και κλωτσιές για να τους εκδιώξουν.


«Με χτύπησε με το γκλοπ του, με πέταξε στο έδαφος και άρχισε να με κλωτσάει», είπε ένας 20χρονος φοιτητής πολιτικών επιστημών που τραυματίστηκε στο πόδι του. Βίντεο δείχνουν τους τρομαγμένους νέους να συγκεντρώνονται έξω από τις αίθουσές τους, μερικοί με πιτζάμες, καθώς οι αστυνομικοί φώναζαν και έβριζαν. 

Μάλιστα, έστησαν φοιτητές στον τοίχο και ανάγκασαν άλλους να γονατίσουν στο έδαφος. «Έστρεψαν τα όπλα τους και μας φώναξαν "έξω". Δεν προλάβαμε ούτε να πάρουμε τις ταυτότητές μας», είπε μία 20χρονη. «Μας ανάγκασαν να γονατίσουμε. Πολλά από τα κορίτσια έκλαιγαν αλλά μας είπαν να σιωπήσουμε» πρόσθεσε. «Δεν μας είπαν γιατί μας έδιωχναν από τα δωμάτιά μας», είπε.. 

Αρκετές ώρες μετά την επιδρομή δεν επετράπη στους δεκάδες φοιτητές να επιστρέψουν στα δωμάτιά τους, τα οποία ερευνούνταν από την αστυνομία.

«Από τη δεκαετία του 1980 δεν έχουμε βιώσει τέτοια οργή» σχολίασε η βουλευτής Σουσέλ Παρέδες, την οποία εμπόδισαν να μπει στην πανεπιστημιούπολη. «Η αστυνομία μπήκε στα δωμάτια των φοιτητριών που δεν είχαν καμία σχέση με τους διαδηλωτές. Τους απείλησαν και τους έβγαλαν από τα δωμάτιά τους ενώ κοιμόντουσαν» υποστήριξε.

Ο Παρέδες θύμισε τις επιδρομές της αστυνομίας και των ενόπλων δυνάμεων στο δημόσιο πανεπιστήμιο τις δεκαετίες του 1980 και του 1990, όταν η πανεπιστημιούπολη θεωρούνταν εστία ανατροπής κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης του κράτους με αντάρτες του Φωτεινού Μονοπατιού. «Δεν βρισκόμαστε σε εκείνη την εποχή, υποτίθεται ότι βρισκόμαστε υπό μια δημοκρατική κυβέρνηση που θα πρέπει να σέβεται τα θεμελιώδη δικαιώματα», σημείωσε.


Τα αποτροπιαστικά γεγονότα συνέβησαν εν μέσω των συνεχιζόμενων μαζικών κινητοποιήσεων, που παραλύουν μεγάλο μέρος της χώρας. Οι περουβιανές αρχές διέταξαν χθες το κλείσιμο «μέχρι νεωτέρας» της ακρόπολης των Ίνκας στο Μάτσου Πίτσου και του μονοπατιού που οδηγεί στον αρχαιολογικό χώρο. Τα σιδηροδρομικά δρομολόγια ανεστάλησαν την Πέμπτη μετά από ζημιές σε ορισμένες γραμμές τρένων, σύμφωνα με αναφορές διαδηλωτών.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλαν διάφορες παραβιάσεις της σωματικής ακεραιότητας και των δικαιωμάτων των φοιτητών από την αστυνομία.

Αρκετές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαρακτήρισαν την αστυνομική επιχείρηση παράνομη και κατήγγειλαν ότι διεξήχθη χωρίς την παρουσία εισαγγελέων ή δικηγόρων υπεράσπισης που να έχουν πρόσβαση στους κρατούμενους.

Οι συλληφθέντες επιβεβαίωσαν ότι οδηγήθηκαν στο αρχηγείο της αστυνομίας της Λίμα και σε άλλους χώρους υπό κακομεταχείριση.

Το Γραφείο του Διαμεσολαβητή ζήτησε από την Εθνική Αστυνομία να ενημερώσει το κοινό για την κατάσταση των κρατουμένων φοιτητών από το Universidad Nacional Mayor de San Marcos.

Η καταστολή των διαδηλώσεων που σημειώθηκαν το Σάββατο στην περουβιανή επαρχία Virú άφησε πίσω της τουλάχιστον δύο νεκρούς, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στη χώρα σε 55, σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές, από την έναρξη των διαδηλώσεων κατά της προέδρου Dina Boluarte.

Όμως, σήμερα 418 τουρίστες, που είχαν εγκλωβιστεί στο Μάτσου Πίτσου, απομακρύνθηκαν με ασφάλεια και μεταφέρθηκαν στο Κούσκο, σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού. Τον Δεκέμβριο, περίπου 300 τουρίστες είχαν εγκλωβιστεί στο ίδιο σημείο και τελικά απομακρύνθηκαν με τρένο.

 

Σχόλια