1023 εταιρείες τεχνολογίας απέλυσαν 154256 εργαζόμενους

 1023 εταιρείες τεχνολογίας απέλυσαν 154256 εργαζόμενους

Χαρούλες με τον εργοδότη πριν τις απολύσεις

Τα προηγούμενα χρόνια και ειδικά εν μέσω πανδημίας, οι όμιλοι των νέων τεχνολογιών είδαν τα κέρδη τους να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Παρά την εικόνα των «εργασιακών παραδείσων» που καλλιεργούσαν εδώ και χρόνια οι εταιρείες του κλάδου, από όταν τελείωσε η περίοδος της υψηλής κερδοφορίας το «μάρμαρο» το πληρώνουν οι εργαζόμενοι.

 Σχεδόν 1023 εταιρείες σε όλο τον κόσμο απέλυσαν 154256 εργαζόμενους στον τομέα της τεχνολογίας το 2022, σύμφωνα με τον ιστότοπο layoffs.fyi που παρακολουθεί δημοσίως αναφερόμενες περικοπές θέσεων εργασίας στον κλάδο. Ενδεικτικά, η «Meta» απέλυσε 11.000 εργαζόμενους. Αυτός ο αριθμός αντιπροσωπεύει το 13% της συνολικής βάσης εργαζομένων της μητρικής εταιρείας Facebook, που είναι πολύ πιο εντυπωσιακό ποσοστό απολύσεων από τη δεύτερη εταιρεία , Amazon που έκοψε 10.000 θέσεις εργασίας το 2022, που είναι μόλις το 3% του τεράστιου αριθμού εργαζομένων της εταιρείας. Ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου είπε ότι οι απολύσεις σε ολόκληρη την εταιρεία θα επηρεάσουν περισσότερους από 18.000 υπαλλήλους.

Το Twitter ήρθε στην πέμπτη θέση για τις περικοπές θέσεων εργασίας, με 3.700 — αν και αυτοί οι εργαζόμενοι είναι το 50% του εργατικού δυναμικού της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης.

 Στην «Google» οι φόβοι για κύμα απολύσεων είναι διάχυτοι, σύμφωνα με το CNBC, ενώ το «σχέδιο βελτίωσης των επιδόσεων» της εταιρείας προβλέπει τη σταδιακή απόλυση υπαλλήλων με «χαμηλή βαθμολογία εργασιακών επιδόσεων». Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στην Κίνα, όπου μετά τις χιλιάδες απολύσεις στις «Alibaba» και «Tencent Holdings» τη σκυτάλη πήρε ο κολοσσός της «Bytedance», μητρικής του TikTok, η οποία προχώρησε σε εκατοντάδες απολύσεις. Πού είναι άραγε εκείνες οι «περισσότερες και καλύτερες» θέσεις εργασίας που θα έφερνε τάχα η «ψηφιακή επανάσταση» για την οποία κόπτονται παγκοσμίως οι αστικές δυνάμεις, όπως κάνουν και στη χώρα μας; Οι νόμοι του κέρδους, η προσπάθεια μεγιστοποίηση του, είναι αμείλικτοι και το πληρώνουν πάντα οι εργαζόμενοι, είτε «ψηφιακά» είτε ...συμβατικά.

Επιμέλεια: Π.Ε.

 

Σχόλια