Επιστήμονες αποκάλυψαν το μυστικό της γήρανσης «Η θεραπεία θα είναι εδώ σε τρία χρόνια»

 Επιστήμονες αποκάλυψαν το μυστικό της γήρανσης «Η θεραπεία θα είναι εδώ σε τρία χρόνια»

 © Depositphotos.com / Evgeny Atamanenko

Του Νικολάι Γκουριάνοφ

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι έχουν βρει τις θεμελιώδεις αιτίες που προκαλούν υποβάθμιση του σώματος που σχετίζεται με την ηλικία στα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων. Αυτό θα βοηθήσει στη δημιουργία ενός χαπιού για τα γηρατειά.

«Ο τυφλός και ο ελέφαντας»

Ο άνθρωπος δεν πεθαίνει από μεγάλη ηλικία ως τέτοιος. Ωστόσο, με την ηλικία, δημιουργούνται συνθήκες για την ανάπτυξη θανατηφόρων ασθενειών. Η καταπολέμηση αυτού του γεγονότος είναι μια από τις κύριες προκλήσεις για τη σύγχρονη επιστήμη.

«Η μεγαλύτερη δημογραφική πρόκληση που αντιμετωπίζει ο κόσμος δεν είναι πλέον η ταχεία αύξηση του πληθυσμού, αλλά η γήρανση του πληθυσμού», σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο επιστημόνων του Χάρβαρντ για το ΔΝΤ.

Οι άνθρωποι κάνουν λιγότερα παιδιά και ζουν περισσότερο. Η προκατάληψη προς τους ηλικιωμένους στον πληθυσμό αυξάνει με την επιβάρυνση των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης. Οι φόροι αυξάνονται. Χώρες τόσο διαφορετικές όπως η Βρετανία και η Κίνα αντιμετωπίζουν ήδη έντονες κοινωνικές και οικονομικές δυσκολίες λόγω δημογραφικών εξελίξεων. Και με τα χρόνια, η κατάσταση θα χειροτερεύει μόνο.

Αν και η ουσία της γήρανσης σε ατομικό επίπεδο είναι ξεκάθαρη σε όλους, στην επιστήμη, όλα δεν είναι τόσο απλά. Τα ακριβή αίτια και οι μηχανισμοί του μαρασμού του σώματος είναι ασαφή.

«Ενώ οι επιστήμονες, όπως στην παραβολή «Ο τυφλός και ο ελέφαντας», αγγίζουν το θέμα της έρευνας από διαφορετικές πλευρές -άλλοι στον «κορμό», άλλοι στο «πόδι»- και ο καθένας βλέπει με τον δικό του τρόπο, σημειώνει σε συνέντευξή του στο RIA Novosti, ο βιοφυσικός συνιδρυτής της εταιρείας βιοτεχνολογίας Gero Petr Fedichev.


9 σημάδια γήρανσης και πώς να τα αντιμετωπίσετε

Υπάρχουν διάφορες έννοιες. Μερικοί πιστεύουν ότι η διαδικασία του μεταβολισμού συσσωρεύει επιβλαβή υποπροϊόντα που οδηγούν σε βλάβη στα φυσιολογικά συστήματα, δυσλειτουργία και τελικά θάνατο. Άλλοι επισημαίνουν την εξέλιξη: έχοντας συνεχίσει το γένος, ο οργανισμός μπαίνει στο στάδιο «δεν χρειάζεται» και σταδιακά πεθαίνει.

Ο Vadim Gladyshev, καθηγητής ιατρικής στο Brigham Women's Hospital και στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, ένας από τους κορυφαίους ειδικούς στον τομέα της γήρανσης, ρωτά σε μια πρόσφατη συνέντευξη : "Τι είναι αυτός ο εχθρός που προσπαθούμε να νικήσουμε; Σε τι πρέπει να παρέμβουμε - θνησιμότητα, γονιδιακή έκφραση, πληροφορίες που μεταδίδονται από το γονιδίωμα, βλάβη στα συστήματα ή κάτι άλλο;».

Σύμφωνα με τον Fedichev, επιστήμονες και βιοτεχνολόγοι προσπαθούν συχνά να βρουν μια απλή λύση - για παράδειγμα, ένα συγκεκριμένο γονίδιο, όταν ανακαλυφθεί και στο οποίο, μπορείς να αντιστρέψεις τη γήρανση. Αλλά αυτή είναι μια αμφίβολη προσέγγιση.

Ανισορροπία κοντού και μακριού

Οι ειδικοί της βιομηχανικής από το Πανεπιστήμιο Northwestern ( ΗΠΑ ) προσπάθησαν να δουν τον «ελέφαντα» στο σύνολό του μελετώντας, χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη, γενετικές αλλαγές σε διαφορετικά όργανα σε διάφορα είδη σπονδυλωτών - ποντίκια, αρουραίους, ψάρια killifish και ανθρώπους. Τα δεδομένα για ανθρώπους ελήφθησαν από μια εκτεταμένη τράπεζα γενετικών δεδομένων.

Ως αποτέλεσμα, βρήκαν ένα χαρακτηριστικό που σχετίζεται με τη γήρανση που είναι καθολικό για όλα τα πλάσματα. Αποδείχθηκε ότι σχεδόν σε οποιονδήποτε ιστό (στο αίμα, τους μύες, τα οστά και τα εσωτερικά όργανα, συμπεριλαμβανομένου του ήπατος, της καρδιάς, των εντέρων, του εγκεφάλου και των πνευμόνων), η ανισορροπία στη δραστηριότητα των μακρών και βραχέων γονιδίων αυξάνεται με την ηλικία - υπέρ των τελευταίων.

Ένα μεμονωμένο κύτταρο έχει ένα σύνολο γενετικών «οδηγιών» γνωστών ως μεταγραφικό. Το  κύτταρο χρησιμοποιεί αυτή τη «βιβλιοθήκη» για να δημιουργήσει τα μέρη του και να εκτελέσει διάφορες λειτουργίες.

Σε ένα υγιές νεαρό ζώο, τόσο τα βραχέα όσο και τα μακρά γονίδια είναι ενεργά. Προς το παρόν, αυτό ελέγχεται προσεκτικά από το σώμα, αλλά καθώς γερνάμε, αρχίζουν να κυριαρχούν τα βραχέα γονίδια.

Το μήκος ενός γονιδίου εξαρτάται από τον αριθμό των νουκλεοτιδίων. Κάθε αλυσίδα μετατρέπεται σε αμινοξύ, από τον συνδυασμό του οποίου δημιουργείται στη συνέχεια μια πρωτεΐνη. Όσο μεγαλύτερο είναι το γονίδιο, τόσο περισσότερη πρωτεΐνη. Η ομοιόσταση - η ικανότητα του σώματος να συντηρείται - παρέχεται από μια ισορροπία μεγάλων και μικρών πρωτεϊνών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ανακάλυψή τους μας επιτρέπει να καταλάβουμε γιατί το σώμα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να ανακάμψει με την ηλικία. Ακόμη και με έναν τραυματισμό τόσο απλό όσο ένα κόψιμο, το δέρμα ενός ηλικιωμένου ατόμου χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να επουλωθεί. Το γεγονός είναι ότι λόγω μιας ανισορροπίας, τα κύτταρα έχουν λιγότερα αποθέματα για να εξουδετερώσουν τη βλάβη.

«Αντί απλώς να επιδιορθώνεται το κόψιμο, το σώμα πρέπει επίσης να αποσπάται η προσοχή του από μια ανισορροπία στη γονιδιακή δραστηριότητα», λέει ο Luis Amaral, ένας από τους συγγραφείς του έργου.

Το παρομοιάζει με ένα δίσκο στα χέρια ενός σερβιτόρου: εάν τα πιάτα που στέκονται δεν είναι ισορροπημένα, θα πρέπει να καταβληθεί επιπλέον προσπάθεια για να διατηρηθεί η ισορροπία.

Και δεδομένου ότι η παραβίαση είναι συστηματική, δεν είναι πλέον τόσο σημαντικό πού ακριβώς εμφανίζεται η ασθένεια. Έχοντας αντιμετωπίσει το ένα, το σώμα δεν έχει χρόνο με το άλλο. Επομένως, οι ιογενείς λοιμώξεις προκαλούν καρκίνο. Αυτό, ίσως, εξηγεί το λεγόμενο μακρύ covid.

Χάπι γήρατος

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα αποτελέσματά τους ανοίγουν νέες προοπτικές για τη δημιουργία φαρμάκων.

Σύμφωνα με τον Fedichev, το άρθρο του Amaral και των συνεργατών του είναι «πολύ σωστό και επίκαιρο». «Οι ερευνητές δείχνουν ότι η γήρανση είναι μια πιο περίπλοκη διαδικασία από ό,τι πιστεύεται συνήθως», λέει. Μάθετε πώς τέτοιες ανακαλύψεις μπορούν να μετατραπούν σε αποτελεσματικές ιατρικές τεχνολογίες κατά της γήρανσης».

Ωστόσο, τα φάρμακα ήδη αναπτύσσονται. Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η δεύτερη φάση των κλινικών δοκιμών των σηνολυτικών που δρουν στα γηρασμένα κύτταρα -δηλαδή στα παλιά και κατεστραμμένα κύτταρα που συσσωρεύονται στο σώμα. Αν και πρόσφατα έγινε σαφές ότι τα αντιγηραντικά φάρμακα προκαλούν παρενέργειες .

Η αρχή της δράσης των σηνολυτικών φαρμάκων

Ο ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος, επένδυσε 3 δισεκατομμύρια δολάρια στην Alto Labs, μια εταιρεία τεχνολογίας που επικεντρώνεται στην «επιγενετική επαναφορά» - μετατρέποντας τα παλιά κύτταρα σε νέα επαναπρογραμματίζοντάς τα. Υπάρχουν ήδη αποτελέσματα σε ζώα, η επόμενη εργασία είναι οι κλινικές δοκιμές.

Σύμφωνα με τον Fedichev, τα πρώτα φάρμακα θα καταγραφούν εντός τριών έως πέντε ετών. Είναι αλήθεια ότι στην αρχή θα χρησιμοποιηθούν όχι κατά της γήρανσης ως τέτοια, αλλά κατά των επικίνδυνων ασθενειών που την επιταχύνουν. Για παράδειγμα, τα άτομα μετά από χημειοθεραπεία ή σοβαρή μόλυνση από κορωνοϊό, καθώς και ασθενείς με HIV, είναι βιολογικά πολύ μεγαλύτερα από την πραγματική τους ηλικία. Και σε περίπου δέκα χρόνια, τα άτομα με ήπιες χρόνιες παθήσεις θα μπορούν να λαμβάνουν φάρμακα για την τρίτη ηλικία σε μεγάλες ποσότητες.

ΠΗΓΗ: Ria Novosti

Σχόλια