Συνέχεια της αντιλαϊκής πολιτικής προτείνει η Τράπεζα της Ελλάδος, των δανειστών και του κεφαλαίου

 Συνέχεια της αντιλαϊκής πολιτικής προτείνει η Τράπεζα της Ελλάδος, των δανειστών και του κεφαλαίου

Η Τράπεζα της Ελλάδος, των δανειστών και του κεφαλαίου συνιστά συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής και τα επόμενα χρόνια μέσα από την ετήσια έκθεσή της, την οποία δημοσίευσε χτες. Σύμφωνα με αυτή, ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να κλείσει στο 6,2% το 2022 και να «βυθιστεί» στο 1,5% το 2023. Παράλληλα η ΤτΕ προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα «σπάσει τα κοντέρ» το 2022, με 9,4%, για να «υποχωρήσει» στο 5,8% τη νέα χρονιά.

Πολύ υψηλούς ρυθμούς προβλέπει για τις επενδύσεις, με προβλέψεις για αύξηση 10% κατά μέσο όρο ετησίως, «υποστηριζόμενες από την ενίσχυση της ρευστότητας στον τραπεζικό τομέα και από την αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων», δηλαδή των χρηματοδοτικών πακέτων που θα πληρώσουν οι λαοί.

Όλα αυτά βέβαια με προϋπόθεση τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής, αφού, όπως σημειώνει, η οικονομική πολιτική, λαμβάνοντας υπόψη «τις αβεβαιότητες που συνδέονται με το διεθνές οικονομικό περιβάλλον, τον υψηλό πληθωρισμό και τον ενεργειακό εφοδιασμό», πρέπει να δώσει έμφαση: «Στην υλοποίηση των επενδυτικών δράσεων που συνδέονται με τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» και στις σχετικές μεταρρυθμίσεις, το υπερμνημόνιο δηλαδή του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς επίσης στην «επιτάχυνση της μετάβασης σε πράσινη Ενέργεια», που βυθίζει τον λαό στην ενεργειακή φτώχεια.

Οι εργαζόμενοι και οι μισθοί τους θα έμεναν απέξω; Όχι βέβαια! Συνεχίζει η έκθεση, «οι εξελίξεις στο μισθολογικό κόστος» θα πρέπει «να διατηρήσουν τα οφέλη σε όρους ανταγωνιστικότητας που επιτεύχθηκαν την τελευταία δεκαετία», με την καθήλωση των μισθών, και «οι εισοδηματικές ενισχύσεις για τον μετριασμό των πληθωριστικών επιπτώσεων» - δηλαδή τα διάφορα «pass» της κοροϊδίας - «θα πρέπει να είναι στοχευμένες και προσωρινού χαρακτήρα, και να χρηματοδοτούνται από την αξιοποίηση του διαθέσιμου δημοσιονομικού χώρου, χωρίς να μεταβάλλεται η περιοριστική κατεύθυνση της δημοσιονομικής πολιτικής», να χρηματοδοτούνται δηλαδή από το «μάτωμα» του λαού. Παράλληλα η έκθεση δείχνει προς την κλιμάκωση πλειστηριασμών και εκβιασμών στα λαϊκά σπίτια, για την «ενίσχυση της ανθεκτικότητας του τραπεζικού συστήματος, ώστε να χρηματοδοτεί απρόσκοπτα τις ελληνικές επιχειρήσεις».

Σχόλια