1.066.895 άτομα άνω των 67 ετών συνεχίζουν να εργάζονται στη Γερμανία
1.066.895 είναι οι εργαζόμενοι στη Γερμανία 67 ετών και άνω σύμφωνα με μια έκθεση. Περισσότερα από 400.000 από αυτούς είναι ακόμη και άνω των 70 ετών. Αυτή τάση συνεχίζεται με αύξηση από έτος σε έτος.
Σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας, ο αριθμός των εργαζομένων ηλικίας 67 ετών και άνω έχει αυξηθεί ξανά στη Γερμανία. Σύμφωνα με το «Redaktionsnetzwerk Deutschland» (RND) από απάντηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε αίτημα του Die Linke, 1.066.895 εργαζόμενοι ήταν 67 ετών και άνω φέτος. Αυτό ήταν περίπου 15.000 περισσότερα από πέρυσι - και 200.000 περισσότερα από το 2015.
Η απάντηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης δείχνει επίσης ότι αυτή τη στιγμή περισσότεροι από 400.000 εργαζόμενοι είναι ήδη άνω των 70 ετών και περίπου 138.000 είναι ακόμη και άνω των 75 ετών.
Στα γραφεία ή στο δρόμο
Σύμφωνα με την έκθεση, εργαζόμενοι ηλικίας 67 ετών και άνω εργάζονται σε γραφεία, στην καθαριότητα, σε αποθήκη, στο ταχυδρομείο, στην παράδοση ή σε μηχανικές εγκαταστάσεις κτιριακών υπηρεσιών.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, 446 από τους 13.000 και πλέον εργαζομένους 85 ετών και άνω εξακολουθούν να απασχολούνται ως οδηγοί στην οδική κυκλοφορία.
«Για πολλούς, αυτή δεν είναι μια εθελοντική απόφαση»
«Η φτώχεια στα γηρατειά και οι μικρές συντάξεις οδηγούν τους ανθρώπους πίσω στον κόσμο της εργασίας», δήλωσε ο Dietmar Bartsch, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Αριστεράς στη Bundestag, στο RND. «Για πολλούς, αυτή δεν είναι μια εθελοντική απόφαση, αλλά απαραίτητη γιατί απομένει ακόμη πολύς μήνας στο τέλος της σύνταξης».
Ο Μπαρτς ζητά ελάχιστη σύνταξη 1.200 ευρώ
Ενόψει ενός πληθωρισμού ρεκόρ, μια μεγάλη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού καθίσταται ολοένα και πιο επείγουσα, τόνισε ο Μπαρτς. Ζήτησε να αυξηθεί το επίπεδο των συντάξεων στο 53% του μισθού. Υποστήριξε επίσης κατώτατη σύνταξη 1.200 ευρώ. «Χρειαζόμαστε ένα συνταξιοδοτικό ταμείο στο οποίο πληρώνουν όλοι οι πολίτες με εισόδημα από την εργασία - συμπεριλαμβανομένων των βουλευτών, των δημοσίων υπαλλήλων, των αυτοαπασχολούμενων και των αφεντικών του ARD», είπε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας.
Οι γυναίκες στη Γερμανία συνήθως κερδίζουν λιγότερα από τους άνδρες στην επαγγελματική τους ζωή. Το ίδιο ισχύει και στα γηρατειά, όταν βγαίνουν στη σύνταξη. Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Mannheim και του Tilburg υπολόγισαν αυτή τη διαφορά – κατά μέσο όρο, οι γυναίκες λαμβάνουν περίπου 26 τοις εκατό ή 140 ευρώ λιγότερα το μήνα.
«Το βασικό εύρημα είναι ότι οι γυναίκες έχουν χαμηλότερα θεσμοθετημένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Και το έχουμε επίσης ποσοτικοποιήσει και μιλάμε για διαφορά περίπου 26 τοις εκατό».
Ο μέσος όρος ηλικίας συνταξιοδότησης παρέμεινε στάσιμος στα 64 χρόνια για αρκετά χρόνια, αν και η νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης αυξήθηκε σταδιακά από 65 σε 67 έως το 2031 από το 2012 παρόλες τις πραγματικές μειώσεις στις συντάξεις. Το ποσοστό όσων συνταξιοδοτούνται πρόωρα έχει υπερδιπλασιαστεί από το 2013 - δηλαδή μέσα σε μια δεκαετία γεγονός που από τη μια πλευρά δείχνει τη χειροτέρευση των εργασιακών συνθηκών και από την άλλη τη μεγάλη φθορά των εργαζομένων.
Ο Olaf Scholz (SPD) θα ήθελε οι Γερμανοί να εργάζονται όσο το δυνατόν περισσότερο. «Είναι σημαντικό να αυξηθεί το ποσοστό εκείνων που μπορούν πραγματικά να εργαστούν μέχρι την ηλικία συνταξιοδότησης», είπε ο καγκελάριος στις εφημερίδες του ομίλου μέσων ενημέρωσης Funke.
Η ηλικία συνταξιοδότησης θα αυξηθεί σταδιακά στα 67 έτη έως το 2029. Αυτή τη στιγμή είναι 65 ετών και 11 μηνών για άτομα που γεννήθηκαν το 1957.
Επιμέλεια: Νίκος
Πυλιώτης
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου