Η συνάντηση Xi-Scholz δίνει νέα ώθηση στους δεσμούς Κίνας-Γερμανίας, Κίνας-ΕΕ, ενισχύοντας την πολιτική εμπιστοσύνη Των Chen Qingqing, Wang Qi και Bai Yunyi
Η συνάντηση Xi-Scholz δίνει νέα ώθηση στους δεσμούς Κίνας-Γερμανίας, Κίνας-ΕΕ, ενισχύοντας την πολιτική εμπιστοσύνη
Των Chen Qingqing, Wang Qi και Bai Yunyi
Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκε με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς στην επίσημη επίσκεψή του στην Κίνα στο Πεκίνο την Παρασκευή, καθιστώντας τον τον πρώτο Ευρωπαίο ηγέτη που επισκέπτεται την Κίνα μετά το 20ο Εθνικό Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία και να διατηρήσουν τον διάλογο, να απορρίψουν την αποσύνδεση και την αντιπαράθεση μπλοκ, δεσμεύθηκαν να επεκτείνουν περαιτέρω τη συνεργασία πέρα από τους παραδοσιακούς τομείς σε νέους τομείς όπως η νέα ενέργεια και η ψηφιοποίηση και η αύξηση της αμοιβαίας πολιτικής εμπιστοσύνης για μια σταθερή σχέση Κίνας-Γερμανίας.Η επίσκεψη του Scholz - σύντομη αλλά γόνιμη με μεγάλη σημασία - πιστεύεται ευρέως ότι δίνει νέα ώθηση όχι μόνο στους δεσμούς Κίνας-Γερμανίας αλλά και στο σύνολο των σχέσεων Κίνας-Ευρώπης, θέτοντας το παράδειγμα για άλλες ευρωπαϊκές χώρες να εξισορροπήσουν τις πολιτικές τους για την Κίνα. Ο τρόπος συνύπαρξης με την Κίνα λειτουργεί επίσης ως λυδία λίθος για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία, είπαν οι ειδικοί.
Κατά τη συνάντηση, ο Σι υπογράμμισε την ανάγκη η Κίνα και η Γερμανία, δύο μεγάλες χώρες με μεγάλη επιρροή, να συνεργαστούν σε περιόδους αλλαγής και αστάθειας και να συμβάλουν περισσότερο στην παγκόσμια ειρήνη και ανάπτυξη. Η Κίνα θα συνεργαστεί με τη Γερμανία για μια συνολική στρατηγική εταιρική σχέση προσανατολισμένη στο μέλλον και για νέα πρόοδο στις σχέσεις Κίνας-Γερμανίας και Κίνας-Ευρώπης, είπε ο Σι.
Ο Σι τόνισε ότι η πολιτική εμπιστοσύνη είναι εύκολο να καταστραφεί, αλλά δύσκολο να οικοδομηθεί ξανά και ότι θα πρέπει να καλλιεργηθεί και να προστατεύεται και από τις δύο πλευρές. Σημειώνοντας τον υψηλό βαθμό σταθερότητας και συνέπειας στην πολιτική της Κίνας έναντι της Γερμανίας, ο Σι κάλεσε τη Γερμανία να ακολουθήσει μια θετική πολιτική για την Κίνα προς αμοιβαίο όφελος και των δύο χωρών.
Όσον αφορά τις σχέσεις Κίνας-Ευρώπης, ο Σι είπε ότι η Κίνα θεωρεί πάντα την Ευρώπη ως έναν ολοκληρωμένο στρατηγικό εταίρο και υποστηρίζει τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ, ευχόμενος στην Ευρώπη σταθερότητα και ευημερία. Η Κίνα υποστηρίζει ότι οι σχέσεις της με την Ευρώπη δεν στοχεύουν, εξαρτώνται ή υπόκεινται σε κάποιο τρίτο μέρος.
Μια μεγαλύτερη από την προγραμματισμένη συνάντηση των δύο ηγετών εκφράζει μια ιδιαίτερη σημασία, καθώς αξιωματούχοι και παρατηρητές πιστεύουν ότι είναι επιτακτική ανάγκη και οι δύο πλευρές να έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν πρόσωπο με πρόσωπο εν μέσω της πανδημίας COVID και να έχουν ειλικρινείς συζητήσεις για τις διμερείς σχέσεις. Οι συναινέσεις που επιτεύχθηκε για την παγκοσμιοποίηση, την απελευθέρωση του εμπορίου και έναν πολυπολικό κόσμο έδειξαν επίσης τη μελλοντική κατεύθυνση για τις σχέσεις Κίνας-Γερμανίας, τους δεσμούς Κίνας-ΕΕ και τις παγκόσμιες υποθέσεις.
Ιδιαίτερη σημασία
Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίσκεψη του Scholz με μια υψηλού επιπέδου επιχειρηματική αντιπροσωπεία, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινητοβιομηχανιών Mercedes-Benz και Volkswagen, και του κολοσσού χημικών BASF, δείχνει επίσης πόσο αλληλένδετη είναι η επιχειρηματική συνεργασία Κίνας-Γερμανίας.
Κατά τη συνάντηση με τον Σι, ο Σολτς είπε ότι η Κίνα είναι σημαντικός εμπορικός εταίρος για τη Γερμανία και για την Ευρώπη συνολικά. Η Γερμανία υποστηρίζει σταθερά την απελευθέρωση του εμπορίου, υποστηρίζει την οικονομική παγκοσμιοποίηση και αντιτίθεται στην αποσύνδεση και είναι έτοιμη για στενότερη εμπορική και οικονομική συνεργασία με την Κίνα και υποστηρίζει περισσότερες αμοιβαίες επενδύσεις μεταξύ κινεζικών και γερμανικών επιχειρήσεων, ενώ σημείωσε:
"Χρειάζεται ένας πολυπολικός κόσμος στον οποίο ο ρόλος και η επιρροή των αναδυόμενων χωρών μπορούν να ληφθούν σοβαρά υπόψη. Η Γερμανία αντιτίθεται στην αντιπαράθεση μπλοκ, για την οποία οι πολιτικοί πρέπει να θεωρηθούν υπεύθυνοι. Η Γερμανία θα παίξει τον ρόλο της στην προώθηση των σχέσεων Ευρώπης-Κίνας", δήλωσε ο Scholz .
Καθώς οι ΗΠΑ προωθούν τη λεγόμενη αποσύνδεσή τους από την Κίνα και οδηγούν σε αντιπαράθεση μπλοκ, οι δύο ηγέτες εξέφρασαν ξεκάθαρη αντίθεση σε αυτήν, γεγονός που στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα για την παγκόσμια σταθερότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη, δήλωσε ο Jiang Feng, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Διεθνών Σπουδών της Σαγκάης. στους Global Times την Παρασκευή.
«Μετά από πλήρη εξέταση, ακριβώς τη στιγμή που οι ΗΠΑ εντείνουν τις προσπάθειες να δημιουργήσουν ένα κλίμα για έναν ορισμένο βαθμό πολιτικής ορθότητας στην Ευρώπη, η Γερμανία κατέληξε σε αυτήν την απόρριψη της αποσύνδεσης, η οποία θα πρέπει να είναι μια συναίνεση που διαμορφώνεται μεταξύ των διαφορετικών πολιτικών δυνάμεων στη χώρα », είπε ο Jiang.
Ορισμένοι δυτικοί αξιωματούχοι και γερμανοί πολιτικοί παρακολούθησαν «επιφυλακτικά» την επίσκεψη του Σολτς και ορισμένα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης τόνισαν ότι ο Σολτς βρίσκεται «υπό πίεση από την Ουάσιγκτον, η οποία θέλει η Γερμανία να φύγει από την Κίνα», ανέφερε το NPR.
Η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock δήλωσε την Πέμπτη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών της G7 στο Muenster της Γερμανίας ότι η G7 είναι έτοιμη να αναγνωρίσει την Κίνα ως «ανταγωνιστή» και «αντίπαλο», καθώς η Ιαπωνία ετοιμάζεται να αναλάβει την προεδρία της ομάδας των εθνών. σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ. Το κόμμα των Πρασίνων της Baerbock συνήθως υιοθετεί σκληρή ρητορική για θέματα της Κίνας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Τα εθνικά συμφέροντα της Γερμανίας κινδυνεύουν τώρα να καταστούν όμηροι από ορισμένα πολιτικά κόμματα και μεμονωμένα συμφέροντα, καθώς δεν ήταν φυσιολογικό στις πρώην προεδρίες τα τμήματα εξωτερικής πολιτικής να μιλούν με διαφορετική φωνή από τον αρχηγό της κυβέρνησης, όπως ο Cui Hongjian, διευθυντής του Υπουργείου Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών της Κίνας, δήλωσε στους Global Times την Παρασκευή.
"Η Γερμανία χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα για αυτοπροσαρμογή. Ως καγκελάριος, ο Scholz έχει τον τελευταίο λόγο και εάν οι ιδέες του λάβουν θετική ανταπόκριση από την κινεζική πλευρά, τότε η Κίνα-Γερμανία κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, η οποία θα ενισχύσει τη χάραξη πολιτικής στο εσωτερικό της κυβέρνησης», είπε ο Κούι.
"Τώρα η ΕΕ βρίσκεται στο σημείο να προσαρμόσει τις πολιτικές της για την Κίνα. Σε ποια κατεύθυνση θα προσαρμοστεί; Εξαρτάται από το πόσο μπορούν να επεκταθούν τα αποτελέσματα της συνεργασίας Κίνας-Γερμανίας σε άλλες χώρες και να επιταχυνθεί η συνεργασία σε επίπεδο Κίνας-ΕΕ", ο Cui είπε.
Ο Xi και ο Scholz μίλησαν επίσης για την κρίση στην Ουκρανία κατά τη συνάντηση και ο Xi επιβεβαίωσε την υποστήριξη της Κίνας στη Γερμανία και την Ευρώπη να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διευκόλυνση των ειρηνευτικών συνομιλιών και στην οικοδόμηση μιας ισορροπημένης, αποτελεσματικής και βιώσιμης αρχιτεκτονικής ασφάλειας στην Ευρώπη.
Υπό τις παρούσες συνθήκες, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να υποστηρίξει όλες τις προσπάθειες που ευνοούν την ειρηνική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης και να καλέσει τα ενδιαφερόμενα μέρη να παραμείνουν ορθολογικά και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να ξεκινήσουν με άμεση δέσμευση το συντομότερο δυνατό και να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για την επανέναρξη των συνομιλιών. είπε ο Σι.
Ο Σι είπε ότι πρέπει να αντιταχθεί στην απειλή ή τη χρήση πυρηνικών όπλων, να υποστηρίξει ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα και ότι δεν πρέπει να διεξάγονται πυρηνικοί πόλεμοι και να αποτρέψει μια πυρηνική κρίση στην Ευρασία.
Πρακτική συνεργασία
Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της ΕΕ στην Κίνα Joerg Wuttke δήλωσε στους Global Times με γραπτή δήλωση την Παρασκευή ότι το Επιμελητήριο πιστεύει ότι η Γερμανία πρέπει να υιοθετήσει μια προσαρμοσμένη προσέγγιση και να επιδιώξει να εμβαθύνει τη δέσμευσή της με την Κίνα όπου τα συμφέροντα αλληλεπικαλύπτονται - όπως σε σχέση με την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, την προώθηση της διεθνούς τυποποίησης και την υποστήριξη του πολυμερούς εμπορικού συστήματος — ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει τομείς όπου βρίσκονται κρίσιμες εξαρτήσεις.
«Η επίσκεψη του Σολτς θα αποτελέσει παράδειγμα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε στους Global Times την Παρασκευή ο Wang Yiwei, διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων στο Πανεπιστήμιο Renmin της Κίνας. Εν μέσω της κρίσης της Ουκρανίας, η Γερμανία δεν είναι σημαντική μόνο οικονομικά στην Ευρώπη αλλά και στην ασφάλεια, σημείωσε ο Wang. "Είναι σημαντικό να έχουμε πρακτική συνεργασία και να βρούμε νέα συμπληρωματικότητα, δεδομένων των αυξανόμενων τιμών ενέργειας και του κόστους παραγωγής. Η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει μεγαλύτερο πρόβλημα εάν εγκαταλείψει τη συνεργασία με την Κίνα", είπε.
Την Παρασκευή, ο κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ συναντήθηκε επίσης με τον Σολτς και περιέγραψε την οικονομική και εμπορική συνεργασία ως έρμα για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.
Η Κίνα είναι πρόθυμη να ενισχύσει τη συνεργασία με τη Γερμανία στο εμπόριο και τις επενδύσεις, τη μεταποίηση, τα εμβόλια και άλλους σημαντικούς τομείς, να πιέσει για τη δημιουργία ενός συνεργατικού μηχανισμού για τον χειρισμό της κλιματικής αλλαγής και να αυξήσει τις απευθείας πτήσεις μεταξύ των δύο χωρών για τη διευκόλυνση της επικοινωνίας των ανθρώπων είπε ο Λι, σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.
Τις τελευταίες πέντε δεκαετίες, η διμερής πρακτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών συνέχισε να εμβαθύνεται, με το αμφίδρομο εμπόριο να αυξάνεται κατά σχεδόν 1.000 φορές, εξυπηρετώντας την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και στις δύο χώρες.
Ο Σι είπε στον Σολτς ότι οι δύο πλευρές πρέπει να κάνουν την πίτα των κοινών συμφερόντων ακόμη μεγαλύτερη. Ενώ διερευνώνται περισσότερες δυνατότητες συνεργασίας σε παραδοσιακούς τομείς, θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για την ενεργοποίηση της συνεργασίας σε αναδυόμενους τομείς όπως η νέα ενέργεια, η τεχνητή νοημοσύνη και η ψηφιοποίηση.
Η Κίνα είναι ένας σημαντικός εταίρος της Γερμανίας, καθώς η μελλοντική της ανάπτυξη είναι προβλέψιμη, ανεξάρτητα από το πόσο διχασμένη είναι η Γερμανία ως προς την ιδεολογία ή την αναγνώριση του συστήματός μας, σημείωσε ο Jiang. «Βλέπουν ξεκάθαρα τη σταθερότητα, τη συνέχεια και τη βιωσιμότητα της ανάπτυξης της Κίνας, καθώς γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να απαλλαγούν από τον ρόλο της Κίνας στην οικονομική ανάπτυξη, την κλιματική αλλαγή και άλλα παγκόσμια ζητήματα».
Ωστόσο, Κινέζοι ειδικοί πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να ασκούν επιρροή στην Ευρώπη. Για παράδειγμα, πρόσφατα έδειξαν με το δάχτυλο μια κινεζική εταιρεία για την ανάληψη ελέγχου μετοχών στον τερματικό σταθμό του λιμανιού του Αμβούργου της Γερμανίας.
«Η πολιτική της Ευρώπης για την Κίνα θα αποτελέσει λυδία λίθο για τη στρατηγική της αυτονομία», είπε ο Jiang, καθώς το πώς να ορίσει την πολιτική της για την Κίνα προκειμένου να αντικατοπτρίζει τα πραγματικά συμφέροντα της ηπείρου εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση.
ΠΗΓΗ: Global Times
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου