Γαλλία: Μειώνουν 25% τον χρόνο επιδότησης των ανέργων για να βρίσκουν ευκολότερα φθηνό εργατικό δυναμικό οι εργοδότες
Γαλλία: Μειώνουν 25% τον χρόνο επιδότησης των ανέργων για να βρίσκουν ευκολότερα φθηνό εργατικό δυναμικό οι εργοδότες
Χαράς ευαγγέλια για το κεφάλαιο στη Γαλλία. Πιο εύκολα πλέον θα βρίσκουν προσωπικό οι εργοδότες ασχέτως των μισθών που προσφέρουν. Σε σχετικό άρθρο της Le Monde διαβάζουμε:
Η ασφάλιση ανεργίας πρέπει να είναι «αυστηρότερη όταν
πολλές θέσεις εργασίας είναι ακάλυπτες, πιο γενναιόδωρη όταν η ανεργία είναι
υψηλή», μια ιδέα που υποστηρίζουν οι εργοδοτικές οργανώσεις, αλλά στην
οποία αποκρούουν όλα τα συνδικάτα. Τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου, η κυβέρνηση
αποκάλυψε στους κοινωνικούς εταίρους τις αποφάσεις της για τη νέα μεταρρύθμιση της
ασφάλισης της ανεργίας, η οποία πλέον θα
διαφοροποιεί τη διάρκεια των αποζημιώσεων ανάλογα με το ποσοστό ανεργίας.
Η διάρκεια της αποζημίωσης για τα άτομα που αναζητούν εργασία που ανοίγουν δικαιώματα από την 1η Φεβρουαρίου Θα μειωθεί κατά 25% με ελάχιστο κατώτατο όριο τους έξι μήνες, ανακοίνωσαν τη Δευτέρα οι κοινωνικοί εταίροι μετά από συνάντηση τους με τον υπουργό εργασίας, Olivier Dussopt. «Η κυβέρνηση μόλις ανακοίνωσε μια γενική μείωση των δικαιωμάτων κατά 25% », κατήγγειλε ο Michel Beaugas (FO), μετά από συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας. «Είναι σκάνδαλο! " , πρόσθεσε . Ο Denis Gravouil (CGT) επέκρινε μια «εντελώς απαράδεκτη» μεταρρύθμιση. Όταν, από την πλευρά των εργοδοτών, ο Hubert Mongon (Medef) εξέφρασε την ικανοποίησή του για μια μεταρρύθμιση «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».
Ο υπουργός Εργασίας ελπίζει σε «100.000 έως 150.000 επιπλέον επιστροφές στην εργασία» το 2023 χάρη στη μεταρρύθμιση. «Θα διατηρήσουμε ένα από τα πιο γενναιόδωρα συστήματα στην Ευρώπη», διαβεβαίωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Συγκεκριμένα, ένας άνεργος που θα δικαιούταν, για παράδειγμα, αποζημίωση δώδεκα μηνών με το ισχύον σύστημα, θα δικαιούται μόνο εννέα μήνες. Ωστόσο, όταν τα άτομα που αναζητούν εργασία φτάνουν στο τέλος των δικαιωμάτων τους, εάν η κατάσταση της αγοράς εργασίας είναι «κόκκινη», ποσοστό ανεργίας πάνω από 9% ή αυξάνεται κατά 0,8 μονάδες σε ένα τετράμηνο, τότε η περίοδος παροχών τους θα επανέλθει στο σημερινό επίπεδο. Παρέχονται « μηχανισμοί προστασίας » με τη μορφή «πρόσθετων δικαιωμάτων» για όσους αναζητούν εργασία σε περίπτωση κακών οικονομικών συνθηκών, εξήγησε ο κ. Dussopt.
Σήμερα, η διάρκεια της αποζημίωσης εφαρμόζεται σύμφωνα με την αρχή της μίας ημέρας εργασίας, μίας ημέρας με αποζημίωση, με μέγιστο είκοσι τέσσερις μήνες για τα άτομα κάτω των 53 ετών, τριάντα μήνες για τα άτομα ηλικίας 53-54 ετών και τριάντα έξι μήνες για τα άτομα ηλικίας 55 και άνω. Το INSEE διευκρίνισε την περασμένη εβδομάδα ότι το ποσοστό ανεργίας στη Γαλλία κυμάνθηκε μεταξύ 7,3 και 7,4% από το τέταρτο τρίμηνο του 2021.
Μόνο το 40% των ανέργων αποζημιώνονται
σήμερα. Επομένως, τα επιδόματα ανεργίας δεν αποτελούν εμπόδιο για την επιστροφή
στην εργασία», προσθέτει
ο Denis Gravouil, γενικός γραμματέας του CGT .
Ένα άλλο μέτρο που υιοθετήθηκε είναι: η «εγκατάλειψη θέσης» που εξομοιώνεται με παραίτηση και δεν δίνει δικαίωμα σε επιδόματα ανεργίας, σε αντίθεση με τη συμβατική καταγγελία. Θυμηθείτε, η εγκατάλειψη θέσης είναι μερικές φορές η έσχατη λύση ενός υπαλλήλου για τον οποίο η κατάσταση εντός της εταιρείας είναι ανυπόφορη και η καταγγελία σύμβασης απορρίπτεται ή ότι η παρενόχληση είναι δύσκολο να αποδειχθεί. Οι ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι θα επιδεινωθούν.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου