Η επιμονή «αποσύνδεσης» των ΗΠΑ θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια σταθερότητα. Μπορεί η Ουάσιγκτον να το δει; Από τους Global Times
Η επιμονή «αποσύνδεσης» των ΗΠΑ θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια σταθερότητα. Μπορεί η Ουάσιγκτον να το δει;
Από τους Global Times
Καθώς οι ΗΠΑ συνεχίζουν την προσπάθεια τους για «αποσύνδεση*» από την Κίνα, όλο και περισσότερες χώρες βλέπουν ξεκάθαρα τον πιθανό αντίκτυπο μιας τέτοιας παράλογης ενέργειας στην παγκόσμια σταθερότητα. Εκτός από τον ίδιο τον θείο Σαμ.
Η κοντόφθαλμη Ουάσιγκτον εξακολουθεί να ονειρεύεται να προωθήσει τα συμφέροντά της μέσω της «αποσύνδεσης» από την Κίνα. Αλλά οι σύμμαχοι και οι εταίροι της φαίνεται να έχουν κατανοήσει τους βαθιά ριζωμένους και μακροπρόθεσμους κινδύνους της «αποσύνδεσης» καλύτερα από τις ίδιες τις ΗΠΑ. Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, για παράδειγμα, προειδοποίησε ότι «η αποσύνδεση είναι η λάθος απάντηση» γιατί θα υπονόμευε την επιτυχία της παγκοσμιοποίησης. «Πρέπει να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την Κίνα», είπε σε επιχειρηματικό συνέδριο στο Βερολίνο την περασμένη εβδομάδα.
Παρόμοιες προειδοποιήσεις έχουν επίσης εκφραστεί από εταίρους των ΗΠΑ στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού. Την Τρίτη, ο πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης Lee Hsien Loong δήλωσε ότι η «αποσύνδεση» από την Κίνα είναι ανησυχητική. Οι περιορισμοί των εξαγωγών της Ουάσιγκτον στον εξοπλισμό τσιπ προς το Πεκίνο - η τελευταία προσπάθεια "αποσύνδεσης" των ΗΠΑ - θα «προκαλέσουν περαιτέρω συνέπειες και μπορεί να οδηγήσουν σε λιγότερη οικονομική συνεργασία, λιγότερη αλληλεξάρτηση, λιγότερη εμπιστοσύνη και ενδεχομένως σε έναν λιγότερο σταθερό κόσμο», σημείωσε ο Λι.
Οι παρατηρήσεις του Lee θα μπορούσαν εύκολα να βρουν απήχηση σε πολλές χώρες και περιοχές της Ασίας-Ειρηνικού. Η συνεργασία μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ είναι ευλογία για αυτές τις χώρες και περιοχές, ενώ η αντιπαράθεση είναι καταστροφή. Επομένως, η «αποσύνδεση» ΗΠΑ-Κίνας, σε όποια σφαίρα και αν είναι, δεν είναι και δεν θα είναι ποτέ καλά νέα για αυτούς.
Ένας Κινέζος μελετητής διεθνών σχέσεων, ο οποίος ζήτησε την ανωνυμία του, είπε στους Global Times ότι είναι δύσκολο να γίνει πραγματικότητα η «αποσύνδεση» ΗΠΑ-Κίνας λόγω στενών οικονομικών δεσμών και της ανάγκης συνεργασίας τους για την αντιμετώπιση διαφόρων παγκόσμιων προκλήσεων. Όμως η Ουάσιγκτον έχει ήδη οπλίσει και πολιτικοποιήσει την «αποσύνδεση». Θα συνεχίσει να προσπαθεί να προωθήσει βίαια την «αποσύνδεση» από την Κίνα, βλάπτοντας τα συμφέροντα και των δύο χωρών και οδηγώντας σε πιο ταραχώδεις διμερείς σχέσεις.
Από τη σκοπιά της βιομηχανικής αλυσίδας, εάν η «αποσύνδεση» των ΗΠΑ από την Κίνα γίνει πραγματικότητα, η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας θα αντιμετωπίσει πιο σημαντικές προκλήσεις. Ο Song Zhongping, Κινέζος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας και σχολιαστής τηλεόρασης, επισημαίνει ότι η οικονομική και εμπορική σχέση μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον είναι μια ουσιαστική εκδήλωση της παγκόσμιας οικονομικής ολοκλήρωσης, βάσει της οποίας τα αγαθά και οι υπηρεσίες μπορούν να παρέχονται όσο το δυνατόν πιο οικονομικά με τον βέλτιστο καταμερισμό εργασίας μεταξύ διαφορετικών χωρών και περιοχών.
Ο Σονγκ είπε ότι όπως η Κίνα και οι ΗΠΑ, έτσι και άλλες χώρες θα υποφέρουν από μια τέτοια αλλαγή στις οικονομικές σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ, καθώς ο καταμερισμός εργασίας στην παγκόσμια βιομηχανική αλυσίδα έχει ήδη καθιερωθεί. Και αν οι ΗΠΑ διαλύσουν βίαια ολόκληρη τη βιομηχανική αλυσίδα μέσω της «αποσύνδεσης», η παραγωγική διαδικασία θα διαταραχθεί μόνο σοβαρά.
Η αστάθεια που προκαλείται από την επιδίωξη των ΗΠΑ για «αποσύνδεση» από την Κίνα εντοπίζεται και στον τομέα της ασφάλειας. Υπό καθεστώς «αποσύνδεσης», οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις -οι στενότεροι δεσμοί μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον- θα αποδυναμωθούν ή ακόμη και θα καταστραφούν ουσιαστικά, με αποτέλεσμα περισσότερες συγκρούσεις μεταξύ των δύο δυνάμεων. Ο κόσμος, κατά συνέπεια, θα αντιμετωπίσει πιο πικρές διαιρέσεις και πιο οξείες κρίσεις σταθερότητας.
Η ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ απέδειξε ότι, παρά τις τεράστιες διαφορές σε πολλούς τομείς, οι χώρες μπορούν ακόμα να συνυπάρξουν και να αναπτυχθούν μαζί μέσω της συνεργασίας. Όμως οι ΗΠΑ έχουν χάσει πλέον την κρίση τους στο γεωπολιτικό παιχνίδι εναντίον της Κίνας, το οποίο έχει υπονομεύσει σε μεγάλο βαθμό τη σταθερότητα των ήδη ευαίσθητων και εύθραυστων διμερών σχέσεων.
Η Ουάσιγκτον πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η «αποσύνδεση» από την Κίνα δεν πρέπει να είναι μέρος του παιχνιδιού που παίζει. Πρέπει να είναι προσεκτική σχετικά με τη χρήση αυτής της σημαντικής οικονομικής απόφασης ως όπλο σε έναν ολοκληρωτικό στρατηγικό ανταγωνισμό με την Κίνα, γιατί κανείς δεν θα κερδίσει αν συμβεί αυτό. Η ορθολογική και ρεαλιστική αντιμετώπιση των σχέσεων με την Κίνα σημαίνει περισσότερη σταθερότητα για τον κόσμο, και εάν το κάνουμε ή όχι - η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο της Ουάσιγκτον.
*αποσύνδεση των οικονομιών
ΠΗΓΗ: Global Times
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου