Μόλις το ένα πέμπτο των Ελλήνων υποστηρίζει την αποστολή βαρέων όπλων από το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία
Την αντίθεσή τους στην αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία εκφράζουν με συντριπτικά ποσοστά οι Έλληνες, όπως προκύπτει από διεθνή δημοσκόπηση που δημοσίευσε η εφημερίδα «Guardian», επιβεβαιώνοντας ότι πλατιά τμήματα του ελληνικού λαού διαφωνούν με την πολιτική της πολεμικής εμπλοκής που έχουν εγκρίνει με την ψήφο τους η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, με τελευταίο παράδειγμα το ψήφισμα - πολεμικό ντελίριο του Ευρωκοινοβουλίου για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Στη δημοσκόπηση ρωτήθηκαν άνθρωποι από 25 χώρες και σύμφωνα με την εφημερίδα διαπιστώθηκε ότι «σε 13 δυτικές ή αγγλόφωνες χώρες ένας πυρήνας δέκα κρατών στηρίζει τη συνέχιση των οικονομικών κυρώσεων προς τη Ρωσία, ενώ η Ελλάδα, η Ουγγαρία και η Ιταλία διαφοροποιούνται».
Στο θέμα της αποστολής όπλων στην Ουκρανία, η βρετανική εφημερίδα δημοσίευσε έναν πίνακα όπου οι ερωτηθέντες στην Ελλάδα εμφανίζονται να συμφωνούν σε ένα ποσοστό περίπου στο 25%. Για τις αντίθετες γνώμες δεν εμφανίζονται διαβαθμίσεις (π.χ. δεν ξέρω / δεν απαντώ), όμως προκύπτει ότι δεν υπάρχει συμφωνία με μια τέτοια κίνηση.
Στη δημοσκόπηση υπάρχουν κι άλλα ευρήματα, τα οποία επιβεβαιώνουν ότι ο ελληνικός λαός - έστω και με αντιφάσεις και συγχύσεις για τον χαρακτήρα του πολέμου που διεξάγεται ανάμεσα σε δύο ληστές - δεν δέχεται το κυρίαρχο ευρωατλαντικό αφήγημα.
Για παράδειγμα, το 43% των Ελλήνων πιστεύει ότι «η
Δύση χρησιμοποίησε την Ουκρανία ως βάση για να απειλήσει τη Ρωσία», ενώ
το 37% πιστεύει ότι ο βασικός υπαίτιος του πολέμου είναι η Ρωσία.
Σε ποσοστό 37% και 32%, η υποστήριξη στην Ελλάδα και την Ουγγαρία για τη διατήρηση των κυρώσεων στη Ρωσία ήταν η μισή από ορισμένες δυτικές χώρες, ενώ μόλις το ένα πέμπτο των Ελλήνων και Ούγγρων ερωτηθέντων υποστήριξε την αποστολή βαρέων όπλων από το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, έναντι 44% στη Γαλλία, 57% στην Ουκρανία. ΗΒ και 65% στην Πολωνία. Η Ιταλία έπεφτε συχνά μεταξύ Ουγγαρίας και Ελλάδας, από τη μια πλευρά, και του πυρήνα του δυτικού μπλοκ από την άλλη.
Ομοίως, η Ελλάδα, η Ουγγαρία και η Ιταλία ήταν πολύ πιο πιθανό να ευνοήσουν παραχωρήσεις στη Ρωσία: για παράδειγμα, το 31% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα, το 28% στην Ουγγαρία και το 23% στην Ιταλία τάχθηκαν υπέρ της αναγνώρισης της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία, ακόμη και αν η Ρωσία δεν παραιτηθεί από κανένα από τα νέα εδάφη της ουκρανικής επικράτειας, έναντι 8% στη Δανία και 6% στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Μεταξύ των 10 κρατών, η δυτική άποψη ότι η Ρωσία είχε εισβάλει επειδή ο Πούτιν δεν έβλεπε την Ουκρανία ως κατάλληλη χώρα και ότι ο πόλεμος οδηγήθηκε από τον ρωσικό ιμπεριαλισμό και την επιθυμία να αυξηθεί η παγκόσμια θέση της Ρωσίας, υποστηρίχθηκε από 65%-79%.
Και πάλι, ωστόσο, η Ελλάδα, η Ουγγαρία και σε μικρότερο
βαθμό η Ιταλία ήταν αξιοσημείωτες εξαιρέσεις στην Ευρώπη, με το 43% των Ελλήνων
να πιστεύουν ότι το Κίεβο βρισκόταν στα χέρια των συμπαθούντων των Ναζί και το
41% των Ούγγρων να λένε ότι η Δύση είχε προσπαθήσει να απειλήσει τη Ρωσία από
την Ουκρανία.
Ολόκληρη η δημοσκόπηση εδώ
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη δημοσκόπηση που καταγράφει την αντίθεση του ελληνικού λαού στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία, αφού τα ίδια στοιχεία - με κάποιες διαβαθμίσεις - έχουν δώσει και δημοσκοπήσεις ελληνικών εταιρειών. Το γεγονός ότι αυτές τις δημοσκοπήσεις τις τρώει η αφάνεια κάθε άλλο παρά δύσκολο είναι να ερμηνευτεί...
ΠΗΓΗ: Guardian
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου