Η κλιμάκωση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας δείχνει την απώλεια στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης Από τους Global Times
Η κλιμάκωση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας δείχνει την απώλεια στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης
Από τους Global Times
Τα ενεργειακά ζητήματα της Ευρώπης γίνονται ακόμη μεγαλύτερα. Η πρόσφατη δολιοφθορά των αγωγών Nord Stream αποκάλυψε πόσο εύθραυστη είναι η ασφάλεια της ευρωπαϊκής ενεργειακής υποδομής. Όμως, ακόμη και καθώς βαθαίνει η ενεργειακή κρίση, η Ευρώπη εξακολουθεί να ακολουθεί τη σκληρή γραμμή της Ουάσιγκτον κατά της Ρωσίας, αγνοώντας τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει μια τέτοια πολιτική στον εαυτό της.
Την Τετάρτη, ως απάντηση στα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων για την «ένταξη στη Ρωσία» σε τέσσερις ρωσικά κατεχόμενες περιοχές στην Ουκρανία, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ισχυρίστηκε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) πρότεινε τον όγδοο γύρο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο. Αυτό συνεχίζει να θέτει σε κίνδυνο την ελπίδα της Ευρώπης να επιλύσει τα τρέχοντα ενεργειακά της προβλήματα.
Είναι μια απόλυτη τραγωδία για την Ευρώπη που η εξάρτησή της από την Ουάσιγκτον έχει αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό που πρέπει να χορεύει στο ρυθμό των ΗΠΑ σχετικά με τη ρωσική πολιτική της. Οι χώρες της ΕΕ έχουν κλιμακώσει τις κυρώσεις τους κατά της Ρωσίας βήμα προς βήμα. Στο τέλος, η ΕΕ και η Ρωσία θα υποφέρουν και οι δύο, αλλά οι ανάγκες των ΗΠΑ θα ικανοποιηθούν.
Η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης και ο έλεγχος της οικονομίας της έχουν ακρωτηριαστεί σημαντικά από τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας και τη χειραγώγηση των ΗΠΑ. Η Ευρώπη έχει περιέλθει σε σύγχυση αφού έχασε τη στρατηγική της αυτονομία, η οποία οδηγεί στην εμφάνιση ορισμένου παραλογισμού. Οι απερίσκεπτες αποφάσεις κυρώσεων που λαμβάνουν οι αξιωματούχοι της ΕΕ βλάπτουν την ίδια την Ευρώπη, ενώ ορισμένοι άνθρωποι και επιχειρήσεις πρέπει να εγκαταλείψουν την ήπειρο ενόψει επιδεινούμενων κρίσεων.
Όταν ξέσπασε η στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, πολλοί Ευρωπαίοι πίστεψαν ότι ήταν αυτοί συν οι Αμερικανοί εναντίον των Ρώσων. Αλλά η πραγματικότητα τους έχει αποδείξει ότι κάνουν λάθος: η Ευρώπη είναι επίσης ένα κομμάτι κρέας στον πάγκο του χασάπη της Ουάσιγκτον.
Τα δεινά της Ευρώπης αξίζουν να σκεφτούν χώρες σε όλο τον κόσμο, ειδικά ορισμένοι από τους συμμάχους και εταίρους των ΗΠΑ στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού: Όταν ακολουθούν τυφλά τις ΗΠΑ για να εδραιώσουν την κυριαρχία τους στον κόσμο, ποιος θα ωφεληθεί πραγματικά;
Αυτές οι χώρες πρέπει επίσης να δουν ότι ενώ η ευρωπαϊκή οικονομία πέφτει βαθύτερα στην ύφεση, η Ουάσιγκτον συνεχίζει σαν βδέλλα για να την αποσπάσει δήθεν από τις καταστροφές από τις οποίες υποφέρει η Ευρώπη.
Αρκετά δυτικά μέσα ενημέρωσης παρατήρησαν πρόσφατα ένα τέτοιο φαινόμενο. Λόγω παραγόντων, όπως η εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου και η συνεχιζόμενη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες εγκαταλείπουν την Ευρώπη και μεταφέρουν τις επιχειρήσεις τους στις ΗΠΑ. Αυτό περιλαμβάνει εταιρείες που παράγουν χάλυβα και λιπάσματα που έχουν μεγάλη εξάρτηση από την ενέργεια.
Οι ΗΠΑ ήταν τεράστια ωφελούμενες από την τρέχουσα κρίση στην Ευρώπη σε όλες σχεδόν τις πτυχές. Από οικονομική άποψη, πολλοί ευρωπαίοι κατασκευαστές μετακομίζουν στις ΗΠΑ και οι ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης από τη Ρωσία έχουν μεταφερθεί με επιτυχία στις ΗΠΑ. Όσο πιο χαοτική είναι η κατάσταση στη Ρωσία και την Ουκρανία, τόσο περισσότεροι Αμερικανοί έμποροι όπλων θα κάνουν μια περιουσία. Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ παρενέβησαν στη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας μέσω του ΝΑΤΟ, γεγονός που ενίσχυσε την εξάρτηση της Ευρώπης από τις ΗΠΑ για ασφάλεια και αποδυνάμωσε τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης.
Μπροστά στα πλεονεκτήματα και τα δυνατά σημεία των ΗΠΑ, η Ευρώπη έχει περιέλθει σε παθητική κατάσταση. Υπό την παρότρυνση της Ουάσιγκτον, η ΕΕ έχει θέσει ως πρωταρχικό στόχο την αντιμετώπιση της λεγόμενης απειλής της Ρωσίας και των πιθανών δευτερογενών επιπτώσεων της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψει σημαντικό αριθμό οικονομικών συμφερόντων. Εξάλλου, η Ευρώπη δεν έχει πολλούς πόρους να αφιερώσει τώρα στην οικοδόμηση της δικής της αμυντικής ικανότητας, επομένως πρέπει να βασίζεται περισσότερο στο ΝΑΤΟ.
Η τρέχουσα κατάσταση στην Ευρώπη έχει καταστήσει πιο δύσκολη την επίτευξη του στόχου της στρατηγικής αυτονομίας. Αυτό είναι καταστροφικό για την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο, καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρή ανισορροπία σε ολόκληρη τη γεωπολιτική κατάσταση και να αποτρέψει την επιστροφή της κατάστασης στην κανονικότητα.
ΠΗΓΗ: Global
Times
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου