Το 67% έχει μειώσει τις αγορές τροφίμων

 Το 67% έχει μειώσει τις αγορές τροφίμων

Το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) πραγματοποιεί κυλιόμενη έρευνα καταναλωτών σε σχέση με θέματα της επικαιρότητας, με δείγμα 1.000 καταναλωτές. Η τελευταία έρευνα πραγματοποιήθηκε την εβδομάδα 29 Αυγούστου έως 2 Σεπτεμβρίου 2022 .

• Η συνεχιζόμενη κρίση επηρεάζει τις αγοραστικές συνήθειες των καταναλωτών
• 8 στους 10 καταναλωτές κυνηγούν προσφορές και εκπτώσεις
• 83% αναβάλλουν προσωπικές αγορές ή αγοράζουν οικονομικότερες εναλλακτικές προϊόντων
• 2 στους 3 έχουν μειώσει την κατανάλωση ρεύματος και τις αγορές τροφίμων
• Η χρηματική δαπάνη αποτελεί πλέον το βασικό κριτήριο για την επιλογή τροφίμων (για 2 στους 3 καταναλωτές)
• Η πλειοψηφία του κοινού εμπιστεύεται τα σουπερμάρκετ ότι δεν θα υπάρξουν ελλείψεις προϊόντων
• Μικρή κάμψη στις συστηματικές ηλεκτρονικές αγορές

Εκτός των βασικών αγαθών, εντονότερη είναι η τάση εξοικονόμησης χρημάτων στις δευτερεύουσες αγορές, όπως είναι οι αγορές για προσωπική φροντίδα, για είδη οικιακής βελτίωσης ή για αγορές παγίων.

Συγκεκριμένα:

  • Το 83% δηλώνει ότι έχει αναβάλει αγορές για προσωπικά αντικείμενα, για ρούχα ή για είδη σπιτιού (έναντι 75% στη μέτρηση του Απρίλη). Πρόκειται για μια τάση που συμπίπτει με μια χρονική συγκυρία κατά την οποία η αγορά ανέμενε μεγαλύτερη κίνηση λόγω και της εκπτωτικής περιόδου.
  • Το 44% αποφεύγει να κάνει αγορές προκειμένου να έχει χρήματα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Η τάση αυτή, η οποία καταγράφηκε και την περίοδο της κρίσης της πανδημίας, καταγράφεται και σήμερα, αρκετά εντονότερα.

Συνολικά τον τελευταίο χρόνο από τον Ιούλιο και μετά, η χρηματική δαπάνη αποτελεί το βασικό κριτήριο, αλλά ειδικά στις τελευταίες μετρήσεις η ένταση είναι εντυπωσιακή. Ενώ τα προηγούμενα χρόνια το ποσοστό του αγοραστικού κοινού που αγόραζε βασικό κριτήριο τα χρήματα κινούταν περί το 30% και σε ίδια επίπεδα με τα ποιοτικά κριτήρια, σήμερα το ποσοστό αυτό ξεπερνάει το 60%. Το στοιχείο αυτό δείχνει πόσο έντονη είναι η ανησυχία του κοινού και την αλλαγή στην αγοραστική συμπεριφορά.


Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, τα σενάρια περί «επιταγής ακρίβειας» μοιάζουν με κακόγουστο αστείο. Κι αυτό γιατί θα αφορά ένα ελάχιστο μέρος εργατικών οικογενειών, ενώ ακόμα και γι' αυτούς, σε καμία περίπτωση δεν δίνει ουσιαστικές λύσεις, παρά μόνο τα ψώνια του σπιτιού για λίγες βδομάδες. Αλλωστε, πλέον οι οικογένειες ψάχνουν από πού να μπαλώσουν «τρύπες», αφού εκτός από την ακρίβεια σε όλα τα προϊόντα, οι τιμές στο ρεύμα και τα καύσιμα έχουν εκτοξευτεί.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι τον Ιούλη, με βάση στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το καλάθι των νοικοκυριών κόστισε 224 ευρώ, 53 ευρώ ακριβότερα από τον Ιούλη του 2021 που ήταν στα 171 ευρώ, με υπολογισμούς που δεν παίρνουν βέβαια υπόψη τις πραγματικές ανάγκες αλλά ένα «μίνιμουμ» επίπεδο διαβίωσης.

Συνολικά πάνω από 40 κατηγορίες ειδών πρώτης ανάγκης έχουν σημειώσει αύξηση της τιμής τους έως και 20% μέσα σε δύο δόσεις, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβρη.

 

Σχόλια