Η εμπορική ικανότητα της Κίνας απορρίπτει το κλισέ της Δύσης, τη «θεωρία της απειλής» Global times

Η εμπορική ικανότητα της Κίνας απορρίπτει το κλισέ της Δύσης, τη «θεωρία της απειλής»

Global times

Καθώς η μηχανή εξαγωγών της Κίνας συνέχιζε να βρυχάται και στην πραγματικότητα να κερδίζει μεγαλύτερο μερίδιο του παγκόσμιου εμπορίου τα τελευταία τρία χρόνια κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 ενάντια σε πολλαπλούς αντίθετους ανέμους, συμπεριλαμβανομένης της αδυσώπητης πίεσης αποσύνδεσης των ΗΠΑ, ορισμένοι αξιωματούχοι και μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ και της Δύσης έχουν εντατικοποιήσει τις τελευταίες εβδομάδες προειδοποιήσεις για «υπερβολική εξάρτηση» από τις κινεζικές εξαγωγές, σε κάτι που φαίνεται να είναι μια νέα, συντονισμένη προσπάθεια να επεκτείνουν τη μακροχρόνια, κακοπροαίρετη θεωρία της «κινεζικής απειλής».  

Κινέζοι αναλυτές απέρριψαν τη νέα απόπειρα ως «παλιό κρασί σε νέο μπουκάλι», καθώς υπό την ηγεσία των ΗΠΑ Δύση εδώ και καιρό προωθείται η θεωρία της «κινεζικής απειλής» χωρίς αποτέλεσμα, σημειώνοντας ότι τέτοιοι ισχυρισμοί αντικατοπτρίζουν την αυξανόμενη απογοήτευσή τους για την ανθεκτικότητα της Κίνας, αγνοούν τη θετική συνεισφορά των κινεζικών εξαγωγών στον παγκόσμιο αγώνα κατά του COVID-19, στρεβλώνουν τους βασικούς εμπορικούς και οικονομικούς κανόνες και βασίζονται αποκλειστικά σε ιδεολογικές προκαταλήψεις και γεωπολιτικά συμφέροντα.  

Η συνεχιζόμενη άνοδος της Κίνας στο παγκόσμιο εμπόριο είναι αποτέλεσμα της εγγενούς ανθεκτικότητας του κινεζικού μεταποιητικού τομέα, της αποτελεσματικής αντιμετώπισης της πανδημίας που βοήθησε στην ελαχιστοποίηση των οικονομικών επιπτώσεων του ιού, καθώς και των μέτρων πολιτικής σταθεροποίησης του εμπορίου και της οικονομίας, σημείωσαν οι αναλυτές.

Τέτοια πλεονεκτήματα θα συνεχίσουν να στηρίζουν την άνοδο του μεγαλύτερου εμπορικού έθνους στον κόσμο στο άμεσο μέλλον, παρά την εντεινόμενη τρομοκρατία από δυτικούς πολιτικούς και μέσα ενημέρωσης στην προσπάθειά τους να απομονώσουν την Κίνα, είπαν.

«Παλιό κρασί σε νέο μπουκάλι»

Καθώς οι επαναλαμβανόμενες προβλέψεις τους για την «κατάρρευση της Κίνας» διαψεύσθηκαν, πολλοί δυτικοί πολιτικοί και μέσα ενημέρωσης έχουν στρέψει την προσοχή τους στο αυξανόμενο μερίδιο του παγκόσμιου εμπορίου της Κίνας κατά τη διάρκεια της πανδημίας και κατέφυγαν στη θεωρία της «κινεζικής απειλής» προειδοποιώντας για τον κίνδυνο « υπερβολικής εξάρτησης» από τις κινεζικές εξαγωγές.

Η τάση ήταν ιδιαίτερα σαφής την περασμένη εβδομάδα ή περίπου εκεί. Σε έκθεσή της την Κυριακή, η Wall Street Journal ανέφερε ότι η πανδημία ενίσχυσε τη θέση της Κίνας ως κατασκευαστή παγκοσμίως, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι «η Δύση βασίζεται στα κινεζικά εργοστάσια, παρά τις ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια [και] για την εφοδιαστική αλυσίδα».

Την Παρασκευή, ένα δημοσίευμα του Reuters ανέφερε ότι η γερμανική οικονομία έγινε πιο εξαρτημένη από την Κίνα το πρώτο εξάμηνο του 2022, κάτι που, όπως λέει, προκαλεί «πολιτικό πρόβλημα» για τη Γερμανία, καθώς η στάση της Κίνας στην κρίση της Ουκρανίας και η αντίδραση στο ζήτημα της Ταϊβάν έθεσαν τις γερμανικές επιχειρήσεις και τις σχέσεις τους με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο υπό έλεγχο.

"Η θεωρία της "κινεζικής απειλής" δεν είναι κάτι καινούργιο. Ο προκάτοχός της είναι η θεωρία της "κατάρρευσης της Κίνας", η οποία μετατράπηκε στην τρέχουσα εκδοχή. Αυτές οι θεωρίες δεν είναι παρά ζήλια ή προσπάθειες συκοφαντίας της Κίνας", δήλωσε στους Global Times ο Gao Lingyun, ειδικός της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών του Πεκίνου,.

Οι ΗΠΑ και άλλοι δυτικοί αξιωματούχοι διακινούν εδώ και καιρό τη θεωρία της «κινεζικής απειλής», συμπεριλαμβανομένου του φόβου για την «υπερβολική εξάρτηση» από τις κινεζικές εξαγωγές, ως μέρος του γενικού στρατηγικού τους στόχου να περιορίσουν την άνοδο της Κίνας διώχνοντας την Κίνα από την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

Μία από τις πιο γνωστές περιπτώσεις είναι οι δηλώσεις της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στη Νότια Κορέα τον Ιούλιο. Η Yellen κάλεσε τους συμμάχους των ΗΠΑ να ενισχύσουν τους εμπορικούς τους δεσμούς, σε μια προσπάθεια να μειώσουν την εξάρτηση από την Κίνα. Διαφημίζει επίσης αυτό που περιέγραψε ως "υποστήριξη φίλων" - το οποίο αναφέρεται σε μια ώθηση για τη δημιουργία αλυσίδων εφοδιασμού με συμμάχους των ΗΠΑ και τον αποκλεισμό αντιπάλων όπως η Κίνα. 

Ενώ αυτή η φράση πιάνει, οι Κινέζοι αναλυτές επιμένουν ότι μια τέτοια ρητορική αντικατοπτρίζει κυρίως την ανησυχία των δυτικών αξιωματούχων για τις δικές τους οικονομικές κρίσεις καθώς και την αποτυχία τους να συγκρατήσουν την άνοδο της Κίνας.

Ο Hu Qimu, επικεφαλής ερευνητής στο Sinosteel Economic Research Institute, δήλωσε ότι τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που μαστίζουν αυτήν τη στιγμή τις ΗΠΑ και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως οι κίνδυνοι στασιμότητας ή η έλλειψη δυναμικής ανάπτυξης, προκαλούν ανησυχίες σε ορισμένες κυβερνήσεις, οδηγώντας τις να έχουν έναν "φανταστικό εχθρό», στον οποίο η Κίνα ταιριάζει καλά με τις αναπτυσσόμενες βιομηχανικές αλυσίδες της.

Χρειάζονται επίσης μια «δικαιολογία» για να επιβάλουν οικονομικές κυρώσεις κατά της Κίνας, όπως δασμολογικές πολιτικές ή καταστολή των κινεζικών εταιρειών τεχνολογίας, προκειμένου να αρπάξουν τους οικονομικούς καρπούς ή το μερίδιο αγοράς της Κίνας.

«Για παράδειγμα, όταν η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να πείσει άλλες χώρες να μετακινήσουν τις αλυσίδες τους εφοδιασμού από την Κίνα, οι εμπορικοί λόγοι δεν ακούγονται λογικοί, και μόνο τα γοητευτικά ζητήματα εθνικής ασφάλειας μπορεί να κάνουν τις υπερπόντιες εταιρείες να σκεφτούν δύο φορές τον κόπο να επενδύσουν στην Κίνα», δήλωσε ο Χου.

Οι ειδικοί τόνισαν επίσης ότι η ιδέα ότι η Κίνα αποτελεί απειλή για τις παγκόσμιες βιομηχανικές αλυσίδες αντανακλά τη ζήλια των δυτικών χωρών για την ανερχόμενη θέση της Κίνας, καθώς δεν μπορούν να δουν την ωρίμανση των κινεζικών βιομηχανιών από ουδέτερη προοπτική.

Ανθεκτικότητα κατά την πανδημία

Ένα πράγμα που ακόμη και οι δυτικοί αξιωματούχοι και τα μέσα ενημέρωσης κατά της Κίνας δεν μπορούν να αγνοήσουν είναι ότι η θέση της Κίνας ως κόμβος των παγκόσμιων βιομηχανικών αλυσίδων δεν έχει αποδυναμωθεί, αλλά μάλλον έχει ενισχυθεί τα τελευταία τρία χρόνια, αντανακλώντας το αυξανόμενο μερίδιο της Κίνας στις παγκόσμιες εξαγωγές αγαθών, ιδίως προϊόντα με υψηλή προστιθέμενη αξία.

Η έκθεση WSJ, για παράδειγμα, σημείωσε ότι το μερίδιο της Κίνας στις παγκόσμιες εξαγωγές αγαθών σε αξία αυξήθηκε σε 15% μέχρι το τέλος του 2021 από 13% το 2019. Σε σύγκριση, το μερίδιο της Γερμανίας μειώθηκε από 7,8 τοις εκατό σε 7,3 τοις εκατό κατά τη διάρκεια της περιόδου, ενώ οι ΗΠΑ Η μετοχή υποχώρησε στο 7,9% από 8,6%.

Τα επίσημα στοιχεία της Κίνας έδειξαν επίσης ότι οι εξαγωγές της χώρας κατέγραψαν θετική ανάπτυξη το 2020 και το 2021 παρά μια σειρά προκλήσεων που θέτει η πανδημία, οι κυρώσεις των ΗΠΑ και οι συγκρούσεις στην Ευρώπη. Το 2020 και το 2021, οι εξαγωγές της Κίνας αυξήθηκαν κατά 3,6%και 29,9% σε όρους δολαρίων ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία των κινεζικών τελωνείων.

Εκτός από την έντονη ανάπτυξη των παραδοσιακών κινεζικών εξαγωγών, όπως τα μεταποιημένα προϊόντα, πολλά προϊόντα υψηλής τεχνολογίας παρουσίασαν επίσης αύξηση των εξαγωγών σε αξία τα τελευταία χρόνια. Για παράδειγμα, οι εξαγωγές προϊόντων ολοκληρωμένων κυκλωμάτων της Κίνας αυξήθηκαν 32% το 2021 και 14,8% το 2020, σύμφωνα με τα τελωνειακά στοιχεία. Ανοδική τάση παρουσίασαν και οι εισαγωγές. Τους πρώτους επτά μήνες του τρέχοντος έτους, οι εισαγωγές της Κίνας αυξήθηκαν 5,3% σε όρους δολαρίου ΗΠΑ.

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι επίσης ένα καλό παράδειγμα. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο Cui Dongshu, γενικός γραμματέας της Ένωσης Επιβατηγών Αυτοκινήτων της Κίνας, η Κίνα εξήγαγε 440.000 οχήματα νέας ενέργειας τους πρώτους επτά μήνες του τρέχοντος έτους, σε σύγκριση με 588.000 το σύνολο του 2021 και 223.000 το 2020, σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ.

Πίσω από τη σταθερή άνοδο του κλάδου των εξαγωγών της Κίνας κατά τη διάρκεια της πανδημίας κρύβονται διάφορα συγκεκριμένα πλεονεκτήματα του κινεζικού συστήματος, σημείωσαν οι αναλυτές.

Ο Qiu Wenxu, διευθυντής του Τμήματος Ανάπτυξης Βιομηχανίας στο Alliance of Belt and Road Business Schools, είπε ότι το σύστημα της Κίνας για τον χειρισμό του κορωνοϊού έχει δώσει στις κινεζικές εταιρείες «συγκρίσιμα πλεονεκτήματα κατά τη διάρκεια μιας ειδικής περιόδου».

«Τα θεσμικά πλεονεκτήματα της Κίνας επέτρεψαν στα εργοστάσια να παραμείνουν με σταθερές παραγωγικές δυνατότητες και η φήμη της Κίνας ως παγκόσμιου εργοστασίου να κερδίζεται μέσω δοκιμασιών από τις παγκόσμιες αγορές», είπε στους Global Times.

Ο Χου σημείωσε επίσης ότι ο κορωνοϊός είναι λύδια λίθος για τις παγκόσμιες βιομηχανικές αλυσίδες και η Κίνα έχει επιβιώσει από τις δοκιμασίες για την ικανότητά της να διατηρεί την ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας από εξωτερικές καταστροφές, ενώ πολλές προηγμένες οικονομίες, όπως οι ΗΠΑ, υποχώρησαν συμαντικά.

«Στο παρελθόν, πολλές εταιρείες πίστευαν ότι θα μπορούσαν να απομακρύνουν τις αλυσίδες εφοδιασμού από την Κίνα, αλλά μετά την κρίση του κορωνοϊού, αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι πρέπει τουλάχιστον να διατηρήσουν κάποια πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στην Κίνα, επειδή η Κίνα είναι πολύ πιθανό να είναι η μόνη αγορά για να αντέξει σημαντικούς ξαφνικούς κινδύνους της εφοδιαστικής αλυσίδας», σημείωσε ο Χου.

Δεδομένων τέτοιων πλεονεκτημάτων της κινεζικής οικονομίας, η παγκόσμια άνοδός της δεν θα σταματήσει από πολιτικά φορτισμένες συκοφαντίες και καταστολές που διεξάγουν οι ΗΠΑ και ορισμένοι από τους συμμάχους τους, σημείωσαν οι αναλυτές, ενώ ζήτησαν αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση πιθανών εμποδίων. 

Σε απάντηση στη λεγόμενη θεωρία της «κινεζικής απειλής» και την εντεινόμενη εκστρατεία καταστολής, οι ειδικοί τόνισαν ότι η Κίνα πρέπει να εμμείνει στην πολυμερή προσέγγιση και να αποφύγει την ένταση των σχέσεων με την Ευρώπη και τη Νότια Κορέα.

"Οι ΗΠΑ έχουν δημιουργήσει μικρές ομάδες για να αυξήσουν την πολιτική εξάρτηση άλλων χωρών από αυτές. Αλλά στην πραγματικότητα, ορισμένα μέλη των μικρών κύκλων των ΗΠΑ έχουν επίσης τα δικά τους σχέδια", είπε ο Γκάο.

Ο Γκάο είπε επίσης ότι η Κίνα θα πρέπει να εκμεταλλευτεί το μέγεθος της αγοράς της και την πλήρη βιομηχανική της αλυσίδα για να αυξήσει την αυτοδυναμία της και να πάρει τον έλεγχο της εθνικής της ασφάλειας.

Η χώρα έχει δώσει έμφαση σε ένα οικονομικό μοντέλο διπλής κατεύθυνσης τα τελευταία χρόνια με προσπάθειες που έχουν ξεκινήσει τόσο για την τόνωση της εγχώριας ζήτησης όσο και για την προσέλκυση παραγγελιών επιχειρήσεων στο εξωτερικό.

Μέχρι στιγμής φέτος, συνολικά 23 βασικές εγχώριες πόλεις έχουν κυκλοφορήσει κουπόνια κατανάλωσης για να ενθαρρύνουν τις δαπάνες αφού η χώρα γνώρισε επιδημίες κορωνοϊού σε πολλές πόλεις, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης.

Εν τω μεταξύ, οι προσπάθειες σταθεροποίησης των εγχώριων οικονομικών δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της μεταποίησης και των εξαγωγών, παραμένουν κορυφαία προτεραιότητα για την κινεζική κυβέρνηση. Στην τελευταία προσπάθεια, το Κρατικό Συμβούλιο, το υπουργικό συμβούλιο της Κίνας, έστειλε 19 εποπτικές ομάδες σε διάφορες περιοχές για να επιθεωρήσουν την εφαρμογή μέτρων ελέγχου της επιδημίας και οικονομικής σταθεροποίησης, υπογραμμίζοντας την ακλόνητη προσπάθεια της Κίνας να σταθεροποιήσει την οικονομία της. 

ΠΗΓΗ: Global Times

Σχόλια