Οι δυτικοί ηγέτες αποφεύγουν τους Αφρικανούς ομολόγους τους στη συνάντηση για το κλίμα, αποφεύγουν τις ηθικές υποχρεώσεις και παρεμποδίζουν την παγκόσμια συνεργασία
Οι δυτικοί ηγέτες αποφεύγουν τους Αφρικανούς ομολόγους τους στη συνάντηση για το κλίμα, αποφεύγουν τις ηθικές υποχρεώσεις και παρεμποδίζουν την παγκόσμια συνεργασία
![]() |
Ένα χωράφι με αποξηραμένο ηλίανθο φαίνεται καθώς μια σοβαρή ξηρασία πλήττει τη Γαλλία, στο Puiseux-Pontoise, περίπου 30 χλμ βορειοδυτικά του Παρισιού, Γαλλία, 18 Αυγούστου 2022. (Φωτογραφία: Xinhua) |
Από τους Global Times
Η εβδομάδα του ΟΗΕ για το κλίμα στην Αφρική, η οποία διαρκεί από Δευτέρα έως Παρασκευή στη Libreville της Γκαμπόν και έχει προσελκύσει περισσότερους από 1.000 συμμετέχοντες, αναμένεται να αντιμετωπίσει την κλιματική έκτακτη ανάγκη καθώς εντείνεται σε ολόκληρη την ήπειρο.
Στη συνέχεια, επτά πρόεδροι από τη Σενεγάλη, την Κένυα, την Αιθιοπία, τη Γκάνα, την Γκαμπόν, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και τη Ζάμπια θα ταξιδέψουν στην Ολλανδία τον επόμενο μήνα για να παραστούν στο Παγκόσμιο Κέντρο Προσαρμογής (GCA).
Οι ευρωπαϊκές χώρες και οι ΗΠΑ επωμίζονται μια μεγάλη ηθική υποχρέωση να εκπληρώσουν τη χρηματοοικονομική τους δέσμευση προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, ειδικά εκείνες της Αφρικής, οι οποίες φέρουν το μεγαλύτερο βάρος του ταχέως επιδεινούμενου κλιματικού προβλήματος, δήλωσε ο Ma Jun, διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιων και Περιβαλλοντικών υποθέσεων με έδρα το Πεκίνο, στους Global Times τη Δευτέρα. Είπε ότι η Αφρική, αντιμέτωπη με θανατηφόρα ξηρασία, ιστορικές πλημμύρες και ακραία καιρικά φαινόμενα, πληρώνει στην πραγματικότητα το τίμημα για τις δυτικές χώρες που τους αναλογεί η μερίδα του λέοντος στις εκπομπές από τη Βιομηχανική Επανάσταση.
Η Αφρική αντιπροσωπεύει το μικρότερο μερίδιο των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου με μόλις 3,8%, σύμφωνα με έκθεση του Brookings Institute, μιας δεξαμενής σκέψης με έδρα τις ΗΠΑ, ωστόσο τα 10 έθνη, τα πιο ευάλωτα στην κλιματική αλλαγή είναι στην Αφρική, σύμφωνα με το Ίδρυμα Mo Ibrahim στην έκθεση φόρουμ 2022.
Ο Lin Boqiang, διευθυντής του China Center for Energy Economics Research στο Πανεπιστήμιο Xiamen, είπε επίσης στους Global Times ότι η απουσία των Ευρωπαίων ηγετών από τη συνάντηση αντανακλά την αμηχανία τους να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή, ειδικά όταν τα χέρια τους είναι δεμένα με την εγχώρια ενεργειακή κρίση.
"Οι ευρωπαϊκές χώρες μετά βίας μπορούν να τηρήσουν τις δικές τους θορυβώδεις υποσχέσεις για την κλιματική αλλαγή, για να μην αναφέρουμε ότι θα δώσουν χρήματα στην Αφρική. Πολλές από αυτές τις χώρες έχουν πονοκέφαλο για το πώς να ξεπεράσουν αυτόν τον χειμώνα λόγω ελλείψεων ενέργειας. Οι άνθρωποι ανησυχούν για τον αυξανόμενο πληθωρισμό… Δίνοντας τα χρήματα στις αφρικανικές χώρες θα δουν τώρα τους Ευρωπαίους πολιτικούς να ψήνονται από την οργή των λαών τους», είπε ο Λιν.
Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ολλανδίας, έχουν ήδη επιστρέψει ή σχεδιάζουν να επιστρέψουν στον άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αφού αισθάνθηκαν το τσίμπημα από την ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από την κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας, πάνω από την Ευρώπη βλέποντας τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 500 ετών.
Ο Λιν πιστεύει ότι η επιστροφή των δυτικών χωρών στον άνθρακα, εκτός από την απροθυμία των πλούσιων χωρών να αναλάβουν πραγματικές ενέργειες για να βοηθήσουν τις φτωχότερες χώρες, θα ρίξει μεγάλη σκιά στην επερχόμενη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα COP27 του 2022 που θα πραγματοποιηθεί στην Αίγυπτο, τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους. «Ο εγωισμός των δυτικών χωρών θα βαθύνει τη ρήξη μεταξύ της προθυμίας των χωρών για συνεργασία για το κλίμα, γεγονός που θα δυσκολέψει την COP27 να επιτύχει μια παγκόσμια συναίνεση», είπε ο Λιν.
Κλιματική υποκατάστατη
Οι ειδικοί είπαν ότι με την Ευρώπη να επιδιώκει τους στόχους της για ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα και να αγωνίζεται να χειριστεί την τρέχουσα ενεργειακή κρίση, οι ΗΠΑ, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ρύπων στον κόσμο, το χρησιμοποιούν τώρα ως πλεονέκτημα για να στηρίξουν την ηγεσία τους στην κλιματική αλλαγή.
Στην τελευταία κίνηση, οι Δημοκρατικοί της Γερουσίας πέτυχαν νίκη με το σχέδιο του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στις αρχές Αυγούστου, ψηφίζοντας ένα νομοσχέδιο που θα αφιερώσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε καθαρές πηγές ενέργειας και θα επιταχύνει τη μετάβαση των ΗΠΑ από τα ορυκτά καύσιμα.
"Η Ευρώπη προκαλούσε τις ΗΠΑ στο θέμα της κλιματικής
αλλαγής. Τώρα, οι χώρες αυτής της ηπείρου οπισθοδρομούν, γεγονός που κάνει τις
ΗΠΑ να φαίνονται λιγότερο «κακές», δήλωσε στη Global Times ο Li Zhiqing, καθηγητής
περιβαλλοντικής οικονομίας και κινεζικής οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Fudan,
σημειώνοντας ότι ανεξάρτητα από το τι
κάνουν οι ΗΠΑ όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, ο πραγματικός σκοπός είναι να
ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους.
Ο ειδικός εξήγησε ότι ένα από τα οφέλη του νομοσχεδίου είναι η δημιουργία εκατομμυρίων θέσεων εργασίας στον τομέα της καθαρής ενέργειας. "Τέτοια μέτρα για την τόνωση της οικονομίας δεν θα απορριφθούν από κανέναν πολιτικό... ωστόσο η παραδοσιακή ενέργεια εξακολουθεί να είναι ο κύριος πυλώνας για την τροφοδοσία της ανάπτυξης των ΗΠΑ, επομένως η χώρα δεν θα έχει το κίνητρο να καταργήσει σταδιακά αυτήν την ενέργεια... Επιπλέον, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δίνει προσοχή στην κλιματική αλλαγή μόνο όταν της ταιριάζει. Όταν δεν βολεύει, οι ΗΠΑ προτιμούν να ποδοπατήσουν την ευημερία του πλανήτη. Γι' αυτό οι πολιτικές της Ουάσιγκτον για το κλίμα είναι πάντα μια στο καρφί και μια στο πέταλο», είπε ο Λι.
Οι ειδικοί είπαν ότι ένας τρόπος για να επιδείξουν οι ΗΠΑ ειλικρίνεια για την κλιματική αλλαγή είναι να εκπληρώσουν τη δέσμευσή τους και να δώσουν στις αναπτυσσόμενες χώρες την οικονομική υποστήριξη που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν το ζήτημα.
Το Κογκρέσο των ΗΠΑ ενέκρινε μόλις 1 δισεκατομμύριο δολάρια στη διεθνή χρηματοδότηση για το κλίμα για το 2022 - υπολείπεται πολύ από τη δέσμευση του Τζο Μπάιντεν να παρέχει 11,4 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2024. Ο Tontie Binado, επικεφαλής τεχνικός για την κλιματική δικαιοσύνη για την ActionAid στην Γκάνα, είπε στο Climate Home ότι το 1 δισεκατομμύριο δολάρια που εγκρίθηκε από το Κογκρέσο ήταν «προδοσία» της υπόσχεσης του Μπάιντεν να αυξήσει τη χρηματοδότηση για τους φτωχότερους και πιο ευάλωτους για το κλίμα στον κόσμο.
Αντίθετα, η Κίνα προωθεί σταθερά την πράσινη ανάπτυξη στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Belt and Road. Η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων εξέδωσε κατευθυντήριες γραμμές τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, δεσμευόμενη να προωθήσει σταθερά τη συνεργασία σε πράσινες υποδομές, ενέργεια, μεταφορές και χρηματοδότηση έως το 2025. Έως το 2030, τα συστήματα πρόληψης και ελέγχου περιβαλλοντικών κινδύνων για έργα στο εξωτερικό θα πρέπει να βελτιωθούν.
ΠΗΓΗ: Global
Times
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου