Οι ΗΠΑ κηρύσσουν τον πόλεμο στο κινεζικό λίθιο
![]() |
Μπαταρίες αυτοκινήτου στο εργοστάσιο μιας εταιρείας που παράγει μπαταρίες λιθίου για ηλεκτρικά οχήματα
Του Αλεξάντερ Σόμπκο
Η εξέλιξη της πολιτικής κατάστασης στον κόσμο ολοένα και περισσότερο συνηγορεί υπέρ του γεγονότος ότι η παγκόσμια οικονομία σταδιακά θα απομακρυνθεί από την παγκοσμιοποίηση προς την περιφερειοποίηση της βιομηχανίας και του εμπορίου, προς τη δημιουργία εμπορικών μπλοκ. Και οι μεγάλες χώρες ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο να δημιουργήσουν τους δικούς τους -ανεξάρτητους από εισαγωγές- βασικούς τομείς της οικονομίας.
Όμως οι παραδοσιακοί τομείς βρίσκονται ήδη σε ένα καθιερωμένο σύστημα διασυνδέσεων, η διάρρηξη του οποίου είναι ιδιαίτερη και αργή υπόθεση. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς εξελίσσονται τα γεγονότα σε νέους τομείς. Θα χτιστούν κυρίως ως ιστορίες εντός του μπλοκ ή αρχικά ως παγκόσμιες ιστορίες; Στον ενεργειακό τομέα, ένα τέτοιο νέο θέμα για παρατήρηση είναι ο τομέας των ηλεκτρικών οχημάτων και σε ευρύτερα, η αλυσίδα «εξόρυξη λιθίου - επεξεργασία του - παραγωγή μπαταριών - η πραγματική παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων».
Μία από τις συγκλονιστικές και αποκαλυπτικές σχετικές ιστορίες των τελευταίων ημερών ήταν η απόφαση της κινεζικής εταιρείας CATL να αναβάλει την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την επίσκεψη της Nancy Pelosi στο νησί της Ταϊβάν. Η προγραμματισμένη επένδυση είναι πέντε δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η CATL είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το ένα τρίτο αυτής της αγοράς. Η εταιρεία προμηθεύει μπαταρίες σε πολλούς μεγάλους κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων σε όλο τον κόσμο.
Τι περισσότερο υπάρχει σε αυτή την εξέλιξη; Επίδειξη θέσης σε μια κρίσιμη στιγμή (τι είναι σημαντικό στο εσωτερικό της Κίνας) ή φόβοι για τη μακροπρόθεσμη τύχη των επενδύσεών τους στις Ηνωμένες Πολιτείες;
Τούτου λεχθέντος, υπάρχουν τουλάχιστον δύο λόγοι για τους οποίους η CATL επιθυμεί να επενδύσει στις ΗΠΑ. Πρώτον, με τόσο υψηλό μερίδιο αγοράς, οι εταιρείες πρέπει να επεκταθούν γεωγραφικά για να αναπτυχθούν. Δεύτερον και σημαντικότερο, οι τελευταίες νομοθετικές πρωτοβουλίες των ΗΠΑ είναι σημαντικές εδώ.
Την Τρίτη, ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε τον λεγόμενο νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού. Ειδικότερα, αλλάζει δραματικά την κατάσταση με τα φορολογικά κίνητρα για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η έκπτωση φόρου (έως 7.500 $) θα είναι διαθέσιμη μόνο εάν τουλάχιστον το 40% των υλικών των μπαταριών παράγεται στις Ηνωμένες Πολιτείες ή σε χώρες με τις οποίες έχει συναφθεί συμφωνία ελεύθερου εμπορίου (στην περίπτωση του λιθίου, αυτές είναι η Χιλή, Αυστραλία, Καναδάς). Υπάρχει εξαίρεση για την Αργεντινή. Και μέχρι το 2026, το μερίδιο τέτοιων υλικών θα πρέπει να αυξηθεί στο 80%. Επιπλέον, τα ίδια τα ηλεκτρικά οχήματα θα πρέπει να παράγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Μάλιστα, οι ΗΠΑ θέλουν, στο μέτρο του δυνατού, να δημιουργήσουν έναν πλήρη κύκλο παραγωγής στο έδαφός τους ή στο έδαφος φίλων χωρών. Τα σχόλια στο πλαίσιο της περιφερειοποίησης του παγκόσμιου εμπορίου δεν είναι απαραίτητα εδώ. Έχουμε ήδη συζητήσει νωρίτερα ότι η Ρωσία σχεδιάζει να αναπτύξει τη δική της παραγωγή λιθίου, αν και δεν είμαστε ακόμα στην κορυφή όσον αφορά τον όγκο και την ποιότητα των αποθεμάτων. Αλλά οι πολύ υψηλές τιμές για τις πρώτες ύλες λιθίου καθιστούν δυνατή την επένδυση ακόμη και σε έργα με όχι το χαμηλότερο κόστος. Ωστόσο, το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Τώρα εξορύσσονται εκεί μάλλον συμβολικές ποσότητες λιθίου, αλλά υπάρχουν πολλά έργα στα σχέδια, συμπεριλαμβανομένης της μη συμβατικής εξόρυξης. Εδώ, η εξόρυξη γίνεται από βράχους, και από υπόγειες λίμνες άλμης και νερά. Οι υψηλές τιμές μέχρι στιγμής καθιστούν δυνατό να μην σκεφτόμαστε καν πιθανούς εισαγωγικούς δασμούς για την καταπολέμηση των ανταγωνιστών - οποιαδήποτε παραγωγή αποδεικνύεται κερδοφόρα, το μόνο ερώτημα είναι το ύψος πάνω από το μέσο κέρδος.
Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ο νέος αμερικανικός νόμος πίεσε σχεδόν όλους τους συμμετέχοντες στην αγορά. Οι εταιρείες εξόρυξης σκέφτονται ήδη πώς θα αυξήσουν γρήγορα την παραγωγή στις «σωστές» χώρες.
Οι Ασιάτες κατασκευαστές αυτοκινήτων το αντιμετωπίζουν επίσης. Για παράδειγμα, η Hyundai παράγει σχεδόν όλα τα ηλεκτρικά οχήματα που πωλούνται στις ΗΠΑ και την ΕΕ απευθείας στην Κορέα, η οποία, με τη σειρά της, εξαρτάται κατά 80% από τις προμήθειες υδροξειδίου του λιθίου από την Κίνα. Οι κορεάτες κατασκευαστές μπαταριών αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο της παγκόσμιας αγοράς. Περίπου η ίδια εξάρτηση από τις κινεζικές προμήθειες υδροξειδίου του λιθίου έχουν και οι ιαπωνικές εταιρείες.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει παρόμοιες ανησυχίες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει στο παρελθόν να αφαιρεθούν οι τροπολογίες που εισάγουν διακρίσεις σε βάρος των ηλεκτρικών οχημάτων που παράγονται στην ΕΕ. Παρεμπιπτόντως, η CATL, η οποία διέκοψε την κατασκευή εργοστασίου μπαταριών στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανακοίνωσε παρόμοια παραγωγή στην Ουγγαρία με επενδύσεις άνω των επτά δισεκατομμυρίων ευρώ.
Μια ξεχωριστή ιστορία είναι η επεξεργασία των πρώτων υλών. Σε αυτή και στη συνέχεια, όταν μιλάμε για ανακύκλωση, δεν εννοούμε δευτερογενή επεξεργασία μπαταριών, η επίπτωση της οποίας στην αγορά είναι ακόμη μικρή, αλλά φέρνοντας τις πρώτες ύλες λιθίου στις απαιτούμενες ενώσεις και καθαρότητα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν κρύβουν το γεγονός ότι ένα από τα καθήκοντα της νέας λύσης δεν είναι μόνο να βασιστούν στη δική τους εξόρυξη και παραγωγή σε φιλικές χώρες, αλλά και να μειώσουν την εξάρτηση από την Κίνα. Η Κίνα είναι ένας αρκετά μεγάλος παραγωγός λιθίου, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται στην τρίτη θέση μετά την Αυστραλία και τη Χιλή. Και δεδομένης της υψηλής εγχώριας ζήτησης, φαίνεται ότι δεν υπάρχει τίποτα ανησυχητικό. Αλλά η Κίνα είναι ο ηγέτης στην ανακύκλωση. Παρεμπιπτόντως, σημαντικό μέρος του συμπυκνώματος σποδουμενίου (Li Al ( Si O 3 ) 2 - περιέχει ορυκτό λίθιο) από την Αυστραλία επεξεργάζεται τώρα και στην Κίνα. Ως αποτέλεσμα, η ΛΔΚ αντιπροσωπεύει πάνω από το 60% της παγκόσμιας ικανότητας επεξεργασίας πρώτων υλών λιθίου στην καθαρότητα που απαιτείται για την παραγωγή μπαταριών. Για σύγκριση: οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν περίπου επτά τοις εκατό.
Γιατί η ανακύκλωση συγκεντρώνεται στην Κίνα; Εκτός από τη γεωγραφία, υπάρχουν δύο παράγοντες - η τιμή και η οικολογία. Και, αυστηρά μιλώντας, είναι αλληλένδετα. Είναι σαφές ότι θεωρητικά είναι δυνατό να ικανοποιηθούν οι υψηλότερες περιβαλλοντικές απαιτήσεις επεξεργασίας, αλλά μόνο σε αυτήν την περίπτωση, ο όγκος των επενδύσεων θα αυξηθεί περαιτέρω. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στη ΛΔΚ, οι κεφαλαιουχικές δαπάνες για εγκαταστάσεις επεξεργασίας λιθίου αποδεικνύονται δύο φορές χαμηλότερες από ό,τι στις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Η επεξεργασία στη Νότια Αμερική (όπου, υπενθυμίζουμε, υπάρχει μεγάλη εξόρυξη λιθίου) είναι φθηνότερη από ό,τι στις ΗΠΑ, αλλά πιο ακριβή από ό,τι στην Κίνα.
Είναι περίεργο ότι η πιθανή μεταφορά ενώσεων λιθίου με αυξημένους κινδύνους συζητήθηκε λίγο νωρίτερα στην ΕΕ. Εάν ληφθεί μια τέτοια απόφαση, θα καταστρέψει τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δημιουργήσει τις δικές της εγκαταστάσεις για την παραγωγή ενώσεων λιθίου ποιότητας μπαταρίας, οι οποίες πλέον πρακτικά απουσιάζουν. Σε αυτό το πλαίσιο, το Ηνωμένο Βασίλειο προετοιμάζει το νέο του έργο ανακύκλωσης και εάν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, τότε μόνο αυτή η επιχείρηση έως το 2030 θα καλύπτει το 15% των αναγκών της Ευρώπης για ένα προϊόν καθαρού λιθίου.
Ας συνοψίσουμε. Ένας νέος νόμος που αφήνει εκτός εκπτώσεων φόρου τα περισσότερα ηλεκτρικά οχήματα που πωλούνται στις ΗΠΑ θα μπορούσε ακόμη και να οδηγήσει σε πτώση των πωλήσεων και, κατά συνέπεια, σε αναθεώρηση των δηλωμένων στόχων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής (παραλείπουμε πόσο πραγματικά βοηθούν τα ηλεκτρικά οχήματα στην επίλυση των περιβαλλοντικών προβλημάτων). Ωστόσο, οι ΗΠΑ το κάνουν για να δημιουργήσουν τη δική τους βιομηχανία.
Υπάρχει κάθε λόγος να πιστεύουμε ότι τέτοιες τάσεις θα είναι χαρακτηριστικές σχεδόν όλων των μεγάλων χωρών ή μπλοκ. Αυτό ισχύει και για τη χώρα μας, αν και η Ρωσία δεν έχει σαφή ανάγκη για ηλεκτρικά οχήματα. Αλλά η αποθήκευση ενέργειας δεν περιορίζεται στα ηλεκτρικά οχήματα. Θυμηθείτε ότι στο Καλίνινγκραντ σχεδιάζεται να κατασκευαστεί ένα μεγάλο εργοστάσιο για την παραγωγή μπαταριών. Συζητούνται διάφορες επιλογές για την εξόρυξη λιθίου στη χώρα μας.
Από τα τελευταία νέα: Η Tatneft ανακοίνωσε σχέδια εξαγωγής λιθίου (και άλλων ορυκτών) από το νερό που προέκυψε κατά την παραγωγή πετρελαίου. Είναι πολύ πιθανό αυτό το έργο να είναι ο πρώτος λίθος που μπαίνει στα θεμέλια ενός από τους πιο υποσχόμενους βιομηχανικούς τομείς σήμερα.
ΠΗΓΗ: RIA Novosti
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου